Cioloş, după ce PNL a anunţat că îl propune premier după alegeri: Sunt deschis propunerii. Iohannis: O idee foarte bună

Dacian Cioloş a comentat decizia votată în unanimitate de PNL de a-l desemna premier după alegerile parlamentare din decembrie, spunând că, în măsura în care, în urma rezultatelor va exista o bază pentru o astfel de colaborare, este deschis acestei propuneri. El a mai spus, de asemenea, că nu se va amesteca în campania electorală a liberalilor, atât timp cât nu este candidat la alegeri. La rândul său, președintele Klaus Iohannis consideră că decizia conducerii PNL de a-l propune pe Dacian Cioloș premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie este o idee foarte bună.

24 oct. 2016, 16:22
Cioloş, după ce PNL a anunţat că îl propune premier după alegeri: Sunt deschis propunerii. Iohannis: O idee foarte bună

Întrebat cum comentează faptul că PNL l-a desemnat candidat la poziţia de premier, Dacian Cioloş a spus că a acceptat propunerea liberalilor şi că în discuţia cu Alina Gorghiu, a transmis că, dincolo de discuţia despre cine va fi viitorul premier, cel mai important este ca principiile şi valorile Platformei România 100 să fie preluate şi integrate de formaţiunile politice care o susţin.

„Am avut azi o discuţie foarte bună cu preşedintele PNL Alina Gorghiu, în care m-a informat despre intenţia aceasta şi am spus că da, în măsura în care, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o bază pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri. Dincolo de discuţia despre cine va fi viitorul premier, am spus că ceea ce mi se pare cel mai important este ca principiile şi valorile Platformei România 100 să fie preluate şi integrate de formaţiunile politice care o susţin. Ştiu că şi persoanele sunt importante, dar în cazul de faţă aş prefera ca discuţia şi asumarea politică să se concentreze pe principii şi valori care să stea la baza unui program de guvernare, mai mult decât pe persoane”, a declarat Cioloş citat de Adevărul. 

Dacian Cioloş a salutat decizia PNL de a veni cu oameni noi la scrutinul din decembrie, spunând că aceasta i se pare „o bază bună de pornire”.

La rândul său, întrebat cum i se pare această decizie, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Mi se pare o idee foarte bună”, fără a face alte comentarii.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat luni că Biroul Politic Național a decis ca Dacian Cioloș să fie candidatul partidului pentru funcția de premier, propunerea urmând să fie transmisă spre validare Consiliului Național al PNL.

Dacian Cioloș a acceptat să fie propunerea PNL pentru funcția de premier, chiar dacă nu se va înscrie în partid, a declarat președinta formațiunii politice, Alina Gorghiu, în urma întrevederii pe care a avut-o cu acesta. Preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că va propune luni Biroului Politic al partidului desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat al partidului pentru postul de premier, precizând că a primit acceptul lui Cioloş în discuţia de luni dimineaţă de la Guvern. ”Nu făceam această propunere dacă nu aveam acceptul lui”, a mai spus Gorghiu, la insistenţele jurnaliştilor. 
Ea a adăugat că premierul nu se va înscrie în niciun partid politic. „Domnia sa a ales să rămână acea persoană care își respectă angajamentele până la finalizarea mandatului, lucru care nu ne încurcă, nu mai are mult, nu ne deranjează, ba dimpotrivă suntem perfect de acord că are obligația să-și respecte cuvântul până la finalizarea mandatului de prim-ministru, așa cum și-a asumat la începutul acestuia”, a spus președintele PNL.

Gorghiu a explicat că nu există niciun impediment din punctul de vedere al Statutului PNL pentru a desemna o persoană care nu este membră a partidului drept candidat al liberalilor pentru poziția de prim-ministru.

„Nu se știe ce va rezerva viitorul, dar nu este o problemă statutară această desemnare, ba dimpotrivă este în spiritul și în litera dispozițiilor din Statutul PNL”, a adăugat liderul partidului. Detalii, aici.