Iohannis, despre dosarele DNA: E o fază urâtă, dar necesară credibilizării clasei politice

Klaus Iohannis a apreciat că scandalurile de mare corupţie în care sunt implicaţi politicieni importanţi vor contribui indirect la recredibilizarea clasei politice prin faptul că aceasta se va înnoi. Pe de altă parte, Iohannis crede că ar fi trebuit ca acţiunile DNA să fie mai puţin spectaculoase pentru mass-media. "Să vedem mai puţin zornăit de cătuşe şi să aflăm prin comunicate seci ce s-a întâmplat", a spus preşedintele Iohannis, într-un interviu acordat pentru Digi 24.

19 feb. 2015, 20:50
Iohannis, despre dosarele DNA: E o fază urâtă, dar necesară credibilizării clasei politice

„Cred că va crește credibilitatea clasei politice. Avem aici așa-numitele dosare grele care ajung acum să fie lucrate și acum se face lumină. După ce se termină vom avea mai puțini politicieni cunoscuți și este loc pentru ce se numește înnoirea clasei politice. Mulți pe care i-am văzut ani de zile la televizor vor fi în altă parte sau vor sta acasă, în cel mai bun caz, și se va face loc pentru noi lideri, noi politicieni, pentru o nouă credibilitate. E o fază foarte urâtă, dar fără asta nu cred că putem vorbi la modul serios de recredibilizarea clasei politice„, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele şi-a exprimat dezacordul faţă de afirmaţia potrivită căreia România ar deveni „o republică a procurorilor”, în care puterea judecătorească devine prea puternică în raport cu celelalte puteri. „Sentimentul meu e că cine afirmă așa ceva are o evaluare fundamental eronată, procurorii sunt cei care cercetează cazurile de corupție, de evaziune, dar de acolo până la noțiunea de „republica procurorilor”… Nu, suntem o democrație a instuțiilor democratice, dar s-au cam adunat multe cazuri care trebuie rezolvate”, a apreciat Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis s-a arătat nemulţumit de aspectele senzaţionaliste ale activităţii procurorilor şi de faptul că informaţii din dosare apar în presă înainte de a fi trimise instanţei de judecată. „Cred că anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. Adică să vedem mai puțin zornăit de cătușe și să aflăm prin comunicate seci ce s-a întâmplat. E nevoie de schimbare în legislație, în procedură și e nevoie de un act de voință din partea celor implicați în aceste acte. Nu vreau să arunc vina asupra unuia sau a altuia, nu am niciun indiciu că ar exista o scurgere ilegală de informații, asta nu se întâmplă, dar e nevoie de o îmbunătățire inclusiv a respectului de sine la toți cei care vin în contact cu aceste cauze și unii cu siguranță atunci ajung la concluzia că nu trebuie să dea o copie a dosarului jurnaliştilor la cinci minute după primirea dosarului”, a comentat preşedintele adăugând că va discuta aceste lucruri cu Consiliul Superior al Magistraturii de la care aşteaptă propuneri de remediere a situaţiei.