Iohannis nu mai vrea să facă tandem cu Predoiu

Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Werner Iohannis, are ezitări în ceea ce privește alianța cu PDL și nominalizarea lui Cătălin Predoiu în funcţia de premier dacă va ajunge la Cotroceni. Într-o declarație recentă, primarul din Sibiu a fugit de responsabilitatea promisiunilor făcute lui Vasile Blaga, spunând că este treaba Parlamentului pe cine va pune prim-ministru.

RomaniaTV.net
19 sept. 2014, 07:30
Iohannis nu mai vrea să facă tandem cu Predoiu

Această inconsecvență poate fi o dovadă a faptului că Iohannis a făcut deja alte promisiuni privind prima funcție din Guvern, fiind vorba cel mai probabil despre o înțelegere mai veche cu Traian Băsescu privind numirea acestuia drept premier.

„Ar fi cel puţin hazardat să vă spun acum ce va negocia Parlamentul după ce devin eu preşedinte. Pentru că acolo se negociază, în Parlament, nu la Preşedinţie. Cred că vremurile acelea, când preşedintele arăta cu degetul, le considerăm apuse”, a spus recent Klaus Iohannis.

Numirea lui fostului ministru al justiției din Guvernul Boc drept viitorul șef al Executivului este una dintre obligațiile pe care Iohannis și le-a făcut pentru a fi susținut de democrat-liberali în cursa pentru prezidențiale.

Dar edilul Sibiului demonstrează că are ezitări în legătură cu tandemul cu Predoiu, spunând că este prematur să anunțe pe cine va desemna Parlamentul drept prim-ministru și amintind că, în 2009, chiar și el a avut sprijinul a 60% dintre senatori și deputați, dar nu a ajuns să conducă guvernul pentru că Traian Băsescu a avut altă opţiune.

„Îmi amintesc, nu neapărat cu mare bucurie, când am fost eu în situaţia de a fi nominalizat  şi am avut 60% în Parlament, dar preşedintele a avut altă opţiune”, a adăugat șeful PNL.

Referirea la actualul președinte nu este întâmplătoare, surse politice afirmând în mod constant că Iohannis plănuiește să îl numească pe Traian Băsescu în funcția de șef al Executivului, după finalizarea mandatului acestuia.

Totuși, disponibilitatea lui Iohannis de a-și încălca promisiunile făcute față de PDL este o nouă dovadă de inconsecvență din partea prezidențiabilului ACL, care în trecut s-a răzgândit și în privința susținerii lui Crin Antonescu în cursa prezidențială, ajungând să-i fure acestuia locul de candidat.

Pe lângă loialitatea față de Traian Băsescu, un alt argument pentru renunțarea la numirea lui Predoiu este și imaginea mai bună pe care acesta o are în rândul electoratului de dreapta. Potrivit unui sondaj recent realizat de Gândul, aproape 80% din peste 6.300 de respondenți au declarat că Predoiu ar fi fost un prezidenţiabil mai bun decât Klaus Iohannis. Cu siguranță asemenea studii sociologice îl transformă pe Cătălin Predoiu într-o amenințare pentru Iohannis.