Ion Iliescu, despre redeschiderea dosarului Revoluţiei: „Ce rost are să mai dezgropăm trecutul?”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, joi, că nu înţelege de ce trebuie "dezgropat trecutul" şi de ce Parchetul General ia în calcul redeschiderea dosarului Revoluţiei. Fostul şef de stat a mai precizat că Revoluţia din decembrie 1989 a fost doar "un moment de istorie".

25 feb. 2016, 13:27
Ion Iliescu, despre redeschiderea dosarului Revoluţiei: „Ce rost are să mai dezgropăm trecutul?”

Ion Iliescu a comentat, joi, decizia Parchetului General de a reanaliza dosarul Revoluţiei. Fostul şef de stat a precizat că nu înţelege de ce se vrea redeschiderea dosarului şi susţine că faptele petrecute atunci sunt de domeniul istoriei.

Nu stiu cui slujeste asa ceva. Altminteri, nu e nicio problema. Dar pusa sub acest aspect, luare la intrebari si analize pe plan judiciar… A fost un moment de istorie, cu parti bune si cu parti mai putin bune, cu stari conflictuale. Am trecut peste ele, ce rost are sa mai dezgropam trecutul?

Momentul Revolutiei trebuie sa fie obiectul unor dezbateri. Dezbateri susţinute de oameni care stau si studiaza istoria, ca sa tragem invataminte”, a spus Ion Iliescu.

Fostul şef de stat a precizat că înţelege durerea celor care şi-au pierdut rudele în timpul Revoluţiei din 1989, dar că „în loc să stăm să tot plângem morţii, mai bine tragem concluziile politice adecvate„.

Ii inteleg pe cei care au avut pierderi. Acesta a fost caracterul cel mai radical, din tot arealul nostru, nici ungurii, nici cehii, nici polonezii, nici bulgarii nu au suferit aşa pierderi. A fost o miscare radicala de inlaturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Acum, in loc sa stam sa tot plangem mortii, mai bine tragem concluziile politice adecvate„, a conchis Ion Iliescu.

Întrebat despre cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului de redeschidere a dosarului Mineriadelor, Iliescu a spus că „CEDO este interesată să întreţină aşa ceva”.

Primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, cel care îndeplinește și funcția de procuror general interimar, a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul Revoluției, pentru a fi reanalizat. Cererea lui Bogdan Licu adresată instanței supreme vine după ce președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a făcut o nouă plângere împotriva soluției de clasare a dosarului. Dacă plângerea depusă de Mărieș va fi admisă, atunci dosarul va fi redeschis.

CITEŞTE ŞI: România a fost condamnată la CEDO în Dosarul Revoluţiei

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări și reținerea a 924 de persoane.

Ulterior, Asociația 21 Decembrie și peste 100 de victime și urmași ai celor care au avut de suferit în decembrie 1989 au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia procurorilor militari de închidere a dosarului.

Pe 22 ianuarie 2016, judecătorii de la instanța supremă au respins plângerea depusă de Asociația 21 Decembrie 1989, însă alte zeci de plângeri asemănătoare încă se află pe rolul instanței.

VEZI ŞI: Parchetul General: Ancheta din dosarul Mineriadei continuă