Ion Iliescu şi Petre Roman, audiaţi în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu s-a prezentat luni, la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul ''Mineriada''.  Și fostul premier Petre Roman a fost luni dimineața la sediul Parchetului.

15 mai 2017, 07:49
Ion Iliescu şi Petre Roman, audiaţi în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, Ion Iliescu și Petre Roman au fost chemați de procurori pentru a li se aduce la cunoștință extinderea urmăririi penale, ei fiind puși sub acuzare în luna decembrie 2016 pentru infracțiuni contra umanității.

Ion Iliescu a stat aproximativ o jumătate de oră în sediul Parchetului. El nu a dorit să dea declarații de presă la ieșire.

Citeşte şi: Universitatea din Bucureşti s-a constituit parte civilă în dosarul „Mineriadei”

În dosarul „Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru — fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu — fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

„Atacul” din 11 — 15 iunie 1990 a avut următoarele consecințe: uciderea prin împușcare a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei; vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, arată procurorii.