Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte, mărturii din Infern

Zilele trecute, Ionuţ Gologan a fost vizitat, în închisoarea de maximă siguranţă din Malaezia, de către Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. Acesta i-a transmis tânărului că se încearcă orice soluţie pentru a scăpa de pedeapsa la moarte, pe care a primit-o în Malaezia.  

14 mart. 2016, 08:53
Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte, mărturii din Infern

Autorităţile române fac apel la clemenţă în cazul lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte în Malaezia. Zilele trecute, Dan Stoenescu l-a vizitat pe tânăr în închisoare, pentru a-i transmite că se încearcă uşurarea pedepsei şi că are şanse destul de mari de izbândă.

Cu alte cuvinte, Ionuţ Gologan are, în acest moment, două posibilităţi de a scăpa de condamnarea la moarte: fie prin abolirea acestui tip de pedeapsă, în Malaezia, fie prin intermediul autorităţilor române, care fac apel la iertarea românului. În ambele cazuri, pedeapsa s-au comuta în mai mulţi ani de puşcărie. Ionuţ Gologan este dispus să stea oricât după gratii, doar să scape de necruţătoarea condamnare la moarte prin spânzurare.

„De acum încolo e optimist. Până acum nu prea era, văzând că totul a fost numai în defavoarea lui. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu credinţă, cu rugăciuni, cu ajutorul instituţiilor, sperăm că de acum încolo să fie bine şi că timpul va curge în favoarea lui, dar şi a celorlalţi trei români care sunt acolo închişi, că şi ei suferă. Toţi suferă. Sperăm să-l vedem cât mai repede în România. Mai e de luptat, dar schimbarea din aceste zile este una radicală. (…) Ce să vă zic, Ionuţ a fost şi el surprins că l-a vizitat de dimineaţă ministrul sosit din România cu un mesaj de la preşedinte şi premier. În urmă cu două săptămâni a mai fost vizitat de un avocat din România. Şi este vizitat în continuare de doamna consul Camelia Tudose. 

Dar mi-a spus: «Tată, e de durată, nu se vor schimba lucrurile peste noapte». A aflat şi el de la doamna consul şi s-a bucurat că Malaysia a demarat procedurile pentru abolirea pedepsei cu moartea. El nu face în continuare decât să se roage, pentru că rugăciunile lui şi ale noastre, credem noi, au făcut posibile aceste schimbări de situaţie. (…) Acum, ce să zic, Ionuţ stă şi el mai liniştit, dar tot mai e cu sufletul la gură şi zice: «Aoleu, când vine ziua aia să fiu liber sau măcar să ştiu sentinţa?!». Aşa cum mi-a spus la telefon: «Tată, nu contează cât voi mai sta în puşcărie: opt ani, 20 de ani, dar măcar să ştiu că scap de pedeapsa la moarte». I-a dat Dumnezeu o cruce grea, dar dacă va scăpa şi va ajunge acasă, Ionuţ va ieşi întărit din acest necaz. Mi-a spus: «Tată, fii liniştit, că o să vin acasă şi o să ne ridicăm din nou şi o să facem doar ce e bine! Nu mă mai iau după unul şi altul, că ştiu cât am avut de suferit»”, a declarat Dumitru Gologan, tatăl lui Ionuţ, pentru ziarul Ring.