Iranul cere RIDICAREA IMEDIATĂ a tutror sancţiunilor impuse din cauza programului nuclear

Iranul solicită ridicarea imediată a tuturor sancţiunilor care i-au fost impuse de ţările occidentale, pentru a se putea ajunge la un acord cu marile puteri în legătură cu programul său nuclear, a declarat miercuri preşedintele comisiei de afaceri externe a parlamentului iranian, Alaeddin Bouroujerdi.

RomaniaTV.net
29 oct. 2014, 21:51
Iranul cere RIDICAREA IMEDIATĂ a tutror sancţiunilor impuse din cauza programului nuclear

”Statele Unite se aşteaptă ca noi să acceptăm ridicarea graduală a sancţiunilor, dar pentru noi acest lucru este inacceptabil. Dacă se doreşte ca la 24 noiembrie să se obţină un acord definitiv, el trebuie să prevadă ridicarea imediată a sancţiunilor”, a spus Bouroujerdi.

Iranul şi grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China plus Germania) urmează să îşi intensifice negocierile de la Viena în viitoarele săptămâni, în speranţa încheierii până la 24 noiembrie a unui acord care ar garanta natura exclusiv civilă a programului nuclear iranian.

Citeşte şi Benjamin Netanyahu: Programul militar NUCLEAR iranian va fi OPRIT

În schimb, Teheranul ar obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale care îi blochează economia, dar de o manieră graduală – întâi o suspendare a măsurilor respective, urmată de ridicarea lor, potrivit unor surse diplomatice europene.

Totuşi, între cele două părţi există divergenţe, una dintre cele mai importante fiind reactorul cu apă grea de la Arak. Nu în ultimul rând, rămân chestiunile cruciale reprezentate de inspecţiile internaţionale la obiectivele nucleare din Iran şi de instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului necesar centralelor nucleare.