Iranul pregăteşte contramăsuri dacă SUA se retrag din acordul privind programul său nuclear

Agenţia iraniană pentru energie nucleară are pregătite contramăsuri "aşteptate şi neaşteptate" pentru cazul în care SUA se vor retrage din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, a declarat preşedintele Iranului, Hassan Rohani.

21 apr. 2018, 07:59
Iranul pregăteşte contramăsuri dacă SUA se retrag din acordul privind programul său nuclear

„Organizaţia noastră pentru Energie Nucleară este în totalitate pregătită… pentru acţiuni la care ei se aşteaptă şi acţiuni la care ei nu se aşteaptă”, a declarat Rohani fără alte precizări, într-un discurs difuzat de televiziunea de stat, referitor la posibila decizie a preşedintelui american Donald Trump de retragere a SUA din acest acord, luna viitoare.

Vineri, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat deja că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 (JCPOA).

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este un acord internaţional încheiat pe 14 iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri ale lumii: China, Franţa, Rusia, SUA, Germania şi Uniunea Europeană.

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat în mod repetat acordul, în care Occidentul promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a unei arme nucleare.