Israelul a bombardat o bază militară a Hezbolahului din Siria. Fundamentaliştii ameninţă că se vor răzbuna

Avioane israeliene probabil au atacat o bază militară din Siria utilizată de combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah şi de alte grupări care oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad, anunţă organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

25 mai 2018, 18:11
Israelul a bombardat o bază militară a Hezbolahului din Siria. Fundamentaliştii ameninţă că se vor răzbuna

Baza aeriană Dabaa, situată în provincia siriană Homs, în apropierea orăşelului Al-Qusair, a fost atacată în cursul nopţii, a anunţat vineri seară organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului, citată de cotidianul The Jerusalem Post, de agenţia Associated Press şi de site-ul Ynetnews.com. Nu este clar dacă raidurile aeriene atribuite Israelului s-au soldat cu victime, precizează OSDO.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că o bază militară a fost atacată de „inamici”, precizând că sistemele antiaeriene siriene au ripostat.

Israelul a efectuat în ultimii ani numeroase raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Recent, Iranul a ameninţat că „va distruge” Israelul în cazul în care Guvernul israelian nu renunţă la „jocurile copilăreşti”, potrivit unui comandant al Gardienilor Revoluţiei iraniene care a condamnat atacurile israeliene din Siria. Guvernul israelian a semnalat că tratează cu seriozitate ameninţările Teheranului.

Mişcarea Hezbollah ar câştiga un eventual conflict militar cu Israelul, a afirmat vineri Hassan Nasrallah, liderul organizaţiei fundamentaliste şiite.

„Israelul proferează mereu ameninţări, dar noi ştim că putem întotdeauna obţine o victorie în cazul unui război”, a declarat Hassan Nasrallah, potrivit site-ului israelian Walla şi cotidianului Jerusalem Post, într-un discurs rostit la exact 18 ani de la retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului.

Citeşte şi Israel este prima ţară din lume care a efectuat atacuri aeriene cu avioane militare F-35

În anul 2000, Israelul a decis retragerea în mod unilateral din sudul Libanului, după ce menţinuse 20 de ani o zonă de securitate.

Referindu-se la noile sancţiuni impuse de Statele Unite Iranului după retragerea Washingtonului din Acordul atomic, Hassan Nasrallah a apreciat, potrivit agenţiei Reuters, că „aceste măsuri vor avea efecte negative, însă nu vor produce rezultate”.

Baza aeriană Dabaa, situată în provincia siriană Homs, în apropierea orăşelului Al-Qusair, a fost atacată în cursul nopţii, a anunţat vineri seară organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului, citată de cotidianul The Jerusalem Post, de agenţia Associated Press şi de site-ul Ynetnews.com.Nu este clar dacă raidurile aeriene atribuite Israelului s-au soldat cu victime, precizează OSDO.