Israelul a luat în posesie 234 de hectare de teren în Valea Iordanului din Cisiordania

Israel a confirmat marți că a luat în posesie 234 de hectare în Valea Iordanului din Cisiordania, un important ONG exprimându-și îngrijorarea privind o posibilă extindere a colonizării și o amplificare a tensiunilor cu palestinienii.

15 mart. 2016, 20:03
Israelul a luat în posesie 234 de hectare de teren în Valea Iordanului din Cisiordania

Această luare în posesie este cea mai importantă de ani de zile în strategica Vale a Iordanului, care marchează frontiera cu Iordania în estul Cisiordaniei, potrivit organizației anti-colonizare ‘Pacea acum’.

COGAT, departament al Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu coordonarea activităților israeliene în Teritoriile palestiniene ocupate, a precizat că cele 234 de hectare au fost declarate ‘terenuri ale statului’ Israel, confirmând informațiile ‘Pacea acum’. Decizia a intrat oficial în vigoare la 10 martie, a doua zi după vizita vicepreședintelui american Joe Biden, a precizat ONG-ul ‘Pacea acum’. Totuși, COGAT nu a confirmat informația.

O astfel de decizie, dacă ar fi fost făcută publică în timpul acestei vizite a vicepreședintelui american, ar fi putut provoca un nou schimb de replici israeliano-american, așa cum s-a întâmplat în martie 2010, când s-a anunțat un proiect de colonizare într-o perioadă în care Biden se afla în Israel. SUA consideră colonizarea, ilegală din punct de vedere al dreptului internațional, un obstacol major pentru pace. Autoritățile israeliene nu au precizat pentru ce au luat în posesie acest teren.

În trecut, Israelul a justificat astfel de confiscări invocând legislația care permite luarea în posesie a terenurilor palestiniene rămase necultivate de prea mult timp. O parte din terenurile în cauză, situate în apropiere de Ierihon și de colonia israeliană Almog, este deja exploatată de agricultorii israelieni, a relatat presa israeliană în ianuarie, când proiectul de luare în posesie a fost evocat pentru prima dată.

Citeşte şi Israel: Tiruri de obuze dinspre Fâşia Gaza

‘Pacea acum’ și-a exprimat îngrijorarea într-un comunicat că însușirea acestor terenuri nu servește decât la legarea coloniilor între ele și la extinderea colonizării. ‘În loc să încerce să calmeze situația, guvernul israelian toarnă gaz peste foc’, a menționat ‘Pacea acum’, făcând referire la valul de violențe în curs de peste cinci luni.

Confiscarea de terenuri și pe scară mai largă colonizarea sunt denunțate de palestinieni și de comunitatea internațională pentru că afectează perspectivele viitorului stat palestinian și complică și mai mult procesul de pace.