Italia nu va face vreun recensământ al romilor în scopul expulzării acestora

Guvernul italian a transmis Comisiei Europene că nu va face un recensământ al romilor în vederea expulzării acestora, a anunţat vineri executivul comunitar, care a amintit că, în virtutea principiilor şi legislaţiei Uniunii Europene, nu este admisă asocierea conduitelor antisociale cu persoane de o anumită etnie sau naţionalitate.

28 sept. 2018, 18:35
Italia nu va face vreun recensământ al romilor în scopul expulzării acestora

Vicepremierul şi ministrul de Interne italian Matteo Salvini, lider al extremei drepte, a promis în luna iunie că va lua măsuri împotriva minorităţii rome, pe seama căreia a pus numeroase „furturi şi ilegalităţi’ comise în Italia. El a anunţat atunci că ministerul său va pregăti un dosar „privind situaţia romilor din întreaga Italie pentru a vedea cine, cum şi câţi sunt”. Mă gândesc nu doar la furturile (comise de romi – n.r.), dar şi la acei copii (romi – n.r.) educaţi în tabere (de romi – n.r.) să fure şi să comită alte ilegalităţi”, a mai motivat Salvini.

‘Comisia Europeană a stabilit un dialog cu guvernul italian şi a fost informată că nu există planuri pentru desfăşurarea unui referendum al populaţiei rome cu intenţia de a o expulza’, menţionează comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova, într-un răspuns publicat vineri de eurodeputata liberală spaniolă Beatriz Becerra, care a interpelat-o pe Vera Jurova legat de acest subiect, potrivit Agerpres.

De altfel, iniţiativa privind un asemenea referendum nu se regăseşte în decretul pe care guvernul de la Roma l-a aprobat pe 24 septembrie şi care cuprinde măsuri de combatere a imigraţiei ilegale. Totuşi, executivul italian şi-a reafirmat intenţia de închide toate taberele romilor.

‘Declaraţiile care asociază conduitele antisociale cu persoane de anumită origine etnică sau naţionalitate sunt stigmatizatoare şi inacceptabile’, se mai arată în răspunsul comisarului european, care aminteşte că astfel de manifestări ‘contravin principiilor care au condus la adoptarea în cadrul european a strategiilor naţionale de integrare a romilor’, potrivit Agerpres.

‘Comisia Europeană a subliniat în mod repetat că autorităţile publice trebuie să se distanţeze de acest tip de discursuri împotriva romilor şi să le respingă hotărât şi de asemenea să combată proactiv conduitele rasiste şi xenofobe’, atrage atenţia comisarul european Vera Jurova.