Jaf ca în filme. Hoţii au târât un seif de 200 kg din Primărie

Jaf de proporţii la Ţibana: trei hoţi cu cagule şi mănuşi au intrat în primărie de unde au luat un seif cu totul şi au spart un altul, scrie zdi.ro. Exact ca în filme, în timpul jafului, un angajat al primăriei şi soţia au venit la serviciu pentru a aprinde focul centralei termice. Hoţii tocmai scoseseră seiful afară, cu chiu, cu vai, şi tremurau că vor putea fi observaţi, ascunşi după o maşină. 

19 ian. 2019, 07:28
Jaf ca în filme. Hoţii au târât un seif de 200 kg din Primărie

Fiind întuneric, angajatul primăriei şi nevasta au trecut pe lângă seiful scos afară, atât la venire, cât şi la plecare. „Acţiunea” hoţilor a durat aproximativ o oră, însă în interiorul primăriei au stat numai zece minute.

Citeşte şi Hoţi prinşi cu focuri de armă în Timiş. Au furat ţigări şi băuturi alcoolice de 15.000 de lei

Este al treilea mare jaf comis la o primărie din judeţul Iaşi, în decurs de zece ani. La primele două încă se mai lucrează şi există probabilitatea că nici în cazul acestuia, de la Ţibana, să nu fie găsiţi autorii. Hoţii au lucrat „curat”.

De fapt, dacă îi vor prinde pe hoţi, este posibil să „facem cunoştinţă” şi cu autorii celorlalte două spargeri, de la Bălţaţi şi de la Popricani. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” au reconstituit filmul jafului comis la Primăria Ţibana.

Ziua de 11 ianuarie, pentru angajaţii Primăriei Ţibana va fi una neagră, de acum încolo: au rămas fără salarii. În jurul amiezii, aproximativ ora 14, contabilul primăriei a venit de la Iaşi cu salariile şi idemnizaţiile consilierilor locali.

Doar câţiva au apucat să le ia, deoarece ceilalţi se aflau deja acasă, fiind program scurt, iar afară viscolea. Urmau să le încaseze luni dimineaţa, însă nu au mai apucat. Banii au stat doar câteva ore în seif.

„Banii au stat doar şase ore în seif. Vreo 170.000 lei, banii de salarii. Vineri, pe la ora 14, s-au adus salariile, vremea fiind nefavorabilă, am fost puţini care am luat banii. Toţi s-au grăbit să ajungă acasă că era viscol”, a spus unul dintre angajaţii Primăriei, ridicând din umeri.

În jurul orei 21, camerele de supraveghere au înregistrat un bărbat care „dă târcoale” imobilului, pe întuneric.

„Totul durează vreo oră, începând de la 21. Atunci au început filajul. Apoi, în jurul orei 21.30 au încercat să intre în Primărie printr-un birou din spate. Nu au reuşit decât să intre în acel birou, însă nu au putut sparge uşa care dă spre hol. Apoi, au renunţat şi au intrat pe o fereastră de pe hol, la ora 22.50. În interior nu au stat decât 10 minute. Au ieşit repede afară, la ora 22.02″, ne-a spus angajatul primăriei.

Hoţii au apucat să împingă seiful de 200 de kilograme vreo zece metri prin curtea primăriei, când şi-au dat seama că vine cineva. Au lăsat seiful unde era, lângă maşina primăriei, apoi s-au ascuns după autoturism. Cel care intrase în curtea primăriei era un angajat care venise împreună cu soţia să alimenteze cu lemne centrala termică a imobilului.

Acesta a mers în magazia centralei, a aprins becul, a pus lemne, apoi a ieşit şi a observat că lumina de veghe din imobil este stinsă. A intrat, a aprins becul, apoi a închis uşa şi a plecat. Aşa cum a venit, şi la plecare a trecut pe lângă seiful plin cu bani scos de către hoţi, din primărie, însă nu a observat nimic ieşit din comun.

Hoţii au cărat seiful până au ieşit din raza vizuală a camerelor de supraveghere. Acesta a fost găsit apoi, la 300 de metri de primărie, aproape de intersecţia cu drumul spre Mădârjac, în zăpadă, spart.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Iaşi, anchetatorii nu au găsit amprente la faţa locului şi nici pe seif. Din acesta, indivizii au furat aproximativ 150.000 de lei, iar din cel aflat în casierie, mai mic, suma de 10.000 de lei, colectaţi din taxe şi impozite.

Poliţiştii au precizat că lucrează intens la acest caz, în special la imaginile surprinse de camerele de supraveghere, chiar dacă hoţii au avut mănuşi şi cagule.

De asemenea, reprezentanţii poliţiei au precizat că modul de operare nu se aseamănă cu jafurile comise la primăriile Bălţaţi, în anul 2010 şi cel de la Primăria Popricani, din octombrie 2016. În aceste două cazuri, poliţiştii au un fir, care ar duce undeva prin judeţul Botoşani.