Jandarmeria Română, mesaj de ultimă oră pentru participanţii la protestul de vineri

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a îndemnat, joi, participanţii la protestul din 10 august să se delimiteze de incitările la violenţă care au apărut în ultimele zile în spaţiul public.

09 aug. 2018, 08:09
Jandarmeria Română, mesaj de ultimă oră pentru participanţii la protestul de vineri

„Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de afirmaţii care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forţelor de ordine, cu scopul de a obţine o reacţie”, a spus Militaru, într-o conferinţă de presă, la sediul Jandarmeriei Române.

PACT pentru România a notificat Primăria Capitalei referitor la mitingul din 10 august, dar nu-şi asumă organizarea

„Nu suntem trupe pretoriene”

Marius Militaru a mai spus că instituţia pe care o reprezintă este echidistantă politic, rolul său fiind de a furniza cetăţenilor un serviciu public.

„Jandarmeria Română, prin statutul său, prin legea sa de funcţionare, este o instituţie echidistantă politic, nu are legătură cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene în serviciul discreţionar al nimănui. Tocmai de aceea, noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, a declarat Militaru în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adresat un apel celor care vor participa la protestul programat pe 10 august în Piaţa Victoriei să se comporte paşnic.

„Jandarmeria Română a asigurat întotdeauna protecţia participanţilor care au ales să-şi manifeste acest drept în mod paşnic şi fără să recurgă la violenţă. (…) Vom face în continuare acest lucru cu profesionalism, cu moderaţie şi cu respectarea principiului legalităţii în toate acţiunile pe care le vom desfăşura în spaţiul public”, a mai spus Marius Militaru.

„Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică”

Jandarmeria Română nu va accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială, a ordinii de drept sau a ordinii constituţionale, a completat Marius Militaru.

El a spus că în ultimele zile au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări, îndemnuri explicite la ocuparea instituţiilor publice ale statului.

„Cu astfel de lucruri noi nu ne jucăm şi vom lua măsuri. Toţi cei care vor lansa astfel de mesaje de instigare vor răspunde şi vor avea consecinţele prevăzute de lege. Rolul Jandarmeriei nu este acela de a se confrunta, tocmai de aceea recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine, cu intenţia de a obţine o reacţie”, a mai spus Militaru.

Mesajul principal al Jandarmeriei, a adăugat el, este acela că toată lumea are dreptul să se exprime, dar, aşa cum spune Constituţia, într-un mod paşnic.

„În aceste zile am văzut cu toţii că au apărut o serie de mesaje şi afirmaţii în spaţiul public şi în mediul virtual, mesaje şi îndemnuri explicite la violenţă, la ură şi la intoleranţă. Totodată, am văzut şi am citit ameninţări cu moartea, cu vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Vreau să vă asigur că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal”, a mai declarat Militaru.

Ovidiu Grosu, cel care s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august” şi i-a îndemnat pe protestatari să recurgă la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine, a fost pus sub acuzare miercuri de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică.

Grosu a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe obligaţii: să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze Internetul); să nu depăşească limita teritorială a judeţului de reşedinţă decât cu încuviinţarea prealabilă a DIICOT; să nu acorde interviuri; să nu participe la adunări publice; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Grosu pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 32 alin.1 lit.a) şi c) din Legea nr. 535/2004.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

Bărbatul care s-a autointitulat „adevăratul” organizator al protestului Diasporei din 10 august, cercetat de DIICOT pentru instigare

„Dispozitivul nostru va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul participanţilor la protest”

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat joi că dispozitivul de jandarmi de la protestul de vineri din faţa Guvernului va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi.

„Dispozitivul nostru va fi dimensionat în mod gradual în funcţie de numărul de participanţi care vor fi prezenţi în spaţiul public. Vom creşte gradual acest efectiv, astfel încât să putem să ne îndeplinim obiectivul. Dacă va fi nevoie de suplimentarea lui, cu siguranţă vom face acest lucru”, a spus Enache în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

El a explicat că la ultimele evenimente de acest gen au existat incidente cu forţele de ordine deoarece alte persoane au intervenit în situaţia în care un jandarm a identificat o persoană care încălca legea şi încerca să o tragă la răspundere.

„În momentul în care jandarmul acţionează punctual pentru rezolvarea acelei situaţii, în jurul celui care a încălcat legea se coalizează alte persoane, alte grupuri care încearcă să împiedice acţiunea jandarmilor (…) Ceea ce nu face altceva decât să escaladeze nişte situaţii tensionate, care sunt exploatate ulterior de către cei care provoacă aceste situaţii în scop mediatic, în scop emoţional, acuzând abuzuri fără să cunoască ceea ce s-a întâmplat acolo. Nu ne facem singuri dreptate, există instituţii ale statului care au acest rol, iar jandarmii prezenţi în spaţiul public se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi au această obligaţie de a sancţiona orice comportament antisocial”, a mai spus Enache.

El a cerut celor care vor fi prezenţi vineri în Piaţa Victoriei să nu vină cu bagaje voluminoase.

„De asemenea, cei care vin însoţiţi de copii să acorde o mare atenţie acestora, să-i supravegheze şi să se îndepărteze de persoanele la care am făcut referire. Niciun jandarm care vine mâine la serviciu nu are ca obiectiv o intervenţie, cu toţii vrem să ajungem sănătoşi acasă şi ne preocupă în egală măsură atât siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar şi siguranţa jandarmilor care se află în dispozitiv”, a mai declarat Enache.

La rândul său, şefului Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a precizat că vor fi aduse structuri mobile de jandarmi din teritoriu, care îi vor sprijini pe jandarmii bucureşteni la protestul de vineri din Capitală.

„Vom avea de la Craiova, de la gruparea mobilă Prahova, vom avea oameni care vor veni şi vor susţine acest demers. Vom avea şi patrule hipo, şi câini în serviciu, vom avea şi acel dispozitiv de blocare a străzilor – sunt măsuri care nu trebuie să sperie pe nimeni, nu sunt măsuri excesive, dar sunt măsuri care trebuie luate în contextul în care vedem cu toţii ce se întâmplă în Europa. Şi de asemenea vor fi şi acei jandarmi care au un echipament specific de intervenţie antiteroristă, dar care vor fi în zona îndepărtată a Pieţei”, a afirmat Militaru.