Jandarmii vor fi prezenţi la toate cele 14 evenimente aprobate a se desfăşura sâmbătă la Bucureşti

Jandarmii bucureşteni vor fi prezenţi la toate cele 14 evenimente aprobate a se desfăşura în cursul zilei de sâmbătă, 9 iunie, în vederea asigurării protecţiei participanţilor şi prevenirii unor eventuale stări conflictuale, informează un comunicat de presă al Jandarmeriei Capitalei.

07 iun. 2018, 14:46
Jandarmii vor fi prezenţi la toate cele 14 evenimente aprobate a se desfăşura sâmbătă la Bucureşti

Scopul misiunilor Jandarmeriei Capitalei este acela de a menţine un climat de linişte care să permită exercitarea drepturilor şi libertăţilor garantate tuturor cetăţenilor de prevederile legale în vigoare şi de Constituţia României.

Potrivit Jandarmeriei, dispozitivul de intervenţie al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti va fi dimensionat corespunzător astfel încât să permită îndeplinirea misiunilor specifice în cele mai bune condiţii.

De asemenea, la nevoie, acest dispozitiv va putea fi suplimentat în cel mai scurt timp, fiind pregătită, în acest sens, rezerva de cadre necesară.

Jandarmii recomandă cetăţenilor care vor participa la aceste adunări publice să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Nu în ultimul rând, din raţiuni de siguranţă publică, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele/grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, prin Comisia de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, a aprobat pentru sâmbătă următoarele evenimente:

1. Piaţa Constituţiei – Teatrul Excelsior – eveniment cultural – spectacol de teatru „Vlaicu Vodă”;

2. Creart – Centrul Istoric – eveniment cultural – Simfonii pe asfalt;

3. Asociaţia Accept – Marş al Diversităţii pentru vizibilitatea comunităţii LGBT

4. Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria – eveniment divertisment pentru copii – Marea Ţopăiala – Parcul Regele Mihai I Nordului;

5. Asociaţia Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” – adunări publice de susţinere a unirii cu Republica Moldova

6. Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea şi Grupul Civic Iniţiativa Domneşti

7. Societatea Rima Special SRL – eveniment cultural – Cărţi pe roţi

8. Asociaţia Romana Quigong Falun Dafa Romania – acţiune de informare

9. SC Olga Gudynn International School SRL – eveniment sportiv – în parcul Regele Mihai I

10. PSD – adunare publică împotriva abuzurilor

11. Partidul Noua Dreaptă – Marşul Normalităţii

12. PROEDUS – eveniment sportiv – cros – în Parcul Regele Mihai I

13. Teatrul Ţăndărică – spectacole de teatru – Parcul Sebastian

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că evenimente care vor avea loc sâmbătă, inclusiv mitingul PSD, reprezintă un test pentru autorităţi, în condiţiile în care în 2020 Bucureştiul va fi gazda Campionatului European de Fotbal şi trebuie să arate că este ca orice altă capitală europeană în care pot avea loc mute evenimente cu număr foarte mare de participanţi. Firea a mai precizat că în cererea de autorizare pentru mitingul PSD a fost estimat un număr de 220.000 – 250.000 de persoane.

„Cred că vom face faţă şi acestor evenimente de sâmbătă. Oricum e un fel de test şi pentru noi, pentru că dacă nu ne descurcăm sâmbătă cu 14 evenimente, ce o să facem la UEFA în 2020? Eu cred că trebuie să dăm dovadă că suntem ca orice altă capitală europeană în care pot să aibă loc foarte multe evenimente la care participă un număr foarte mare de persoane, dar asta înseamnă să fim foarte civilizaţi, foarte respectuoşi, să respectăm ceea ce stabilesc instituţiile statului ca şi traseu. Nu pot eu să recomand bucureştenilor să lase maşina acasă, dar vor fi restricţii rutiere”, a spus Firea.