JOE COCKER A MURIT. Povestea INSTALATORULUI care a cucerit lumea şi a fost decorat de regina Marii Britanii

JOE COCKER A MURIT luni, la vârsta de 70 de ani, după o lungă luptă cu un cancer pulmonar, care în cele din urmă l-a dovedit. Vocea sa gravă şi răguşită a făcut piese ca "You Can Leave Your Hat On" sau "N'oubliez Jamais" să fie cunoscute în întreaga lume, dar puţini ştiu despre legendarul Joe Cocker că prima sa meserie a fost de instalator.

RomaniaTV.net
22 dec. 2014, 20:51
JOE COCKER A MURIT. Povestea INSTALATORULUI care a cucerit lumea şi a fost decorat de regina Marii Britanii

JOE COCKER a fost un cântăreţ de rock şi blues devenit celebru în anii 1960, când a renunţat la meseria de instalator pentru o carieră muzicală. Născut în 20 mai 1944, în Crooks, aproape de Sheffield, Joe Cocker, iar în adolescenţă a început să viseze să fie cântăreţ, influenţat de Ray Charles şi Lonnie Donegan. A prins gustul scenei la 12 ani, când a cântat alături de fratele său mai mare, Victor, şi de trupa sa, iar patru ani mai târziu, în 1960, înfiinţa propria formaţie, numită The Cavaliers. Povestea a durat doar un an, iar apoi şi-a început cariera solo. Ca orice cântăreţ din anii ’60, a cântat mai întâi în baruri, iar în 1968 a devenit cunoscut la scară largă şi a urcat pe locul întâi în topurile muzicale din Marea Britanie cu o versiune proprie a piesei „With a Little Helpt from my Friends”.

După numai un an de la cunoaşterea succesului, Joe Cocker ajungea pe scena celebrului festival Woodstock, iar apoi s-a stabilit în Statele Unite, unde în 1975 ajungea pe locul cinci în topuri cu piesa „You Are So Beautiful”.

Cariera sa s-a întins pe parcursul a 50 de ani, timp în care a lansat 40 de albume şi a câştigat numeroase premii importante. În 1983 a obţinut premiul Grammy pentru „Where We Belong”, un duet cu Jennifer Warnes, number one în topul Billboard. Cu aceeaşi piesă a obţinut un Oscar pentru soundtrack.

Zece ani mai târziu, Joe Cocker era recompensat şi în ţara sa natală, Marea Britanie, fiind nominalizat la categoria „cel mai bun cântăreţ britanic” la Brit Award, iar în 2008 a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, devenind membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de ofiţer, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

În 2013, Joe Cocker şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, „Fire It Up”, lansat în 2012. A susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

În ultimii ani ai carierei sale, Joe Cocker a cântat de patru ori în România, ultima oară în vara lui 2013, la Sala Palatului din Bucureşti.