DOSARUL MICROSOFT: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, CONDAMNAŢI la închisoare cu executare

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie au dat, joi, sentinţă în dosarul Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a primit trei ani de înnchisoate cu executare, potrivit România TV. Decizia nu este definitivă.

24 mart. 2016, 06:25
DOSARUL MICROSOFT: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, CONDAMNAŢI la închisoare cu executare

Condamnări în dosarul Microsoft: Magistraţii de la ICCJ i-au condamnat, joi, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoș la doi ani de închisoare cu executare. Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Afaceristul Nicolae Dumitru a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni închisoare cu suspendare.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată.

Magistrații au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan să fie scăzute perioadele în care aceștia au stat în arest preventiv și arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.

În plus, judecătorii au hotărât confiscarea a un milion de euro de la Nicolae Dumitru, 2,19 milioane euro de la Gabriel Sandu, 3,9 milioane de euro de la Dorin Cocoş şi 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Dorin Cocoş a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, a fost condamnat pentru luare de mită şi spălare de bani, iar Dumitru Nicolae a fost condamnat pentru trafic de influenţă.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a solicitat condamnarea la inchisoare cu executare a celor patru si confiscarea speciala a unor sume de bani – 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocos, 7,5 milioane dolari si 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru si 4 milioane euro de la Gheorghe Stefan. De cealalta parte, avocatii inculpatilor au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare in cazul clientilor lor.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.

La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 – 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei„, preciza DNA.

In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.