Attila Biro, jurnalist Rise Project, reţinut în Bulgaria, unde documenta o investigaţie: Sunt bine, revin cu detalii. Reacţia MAE

Publicat: Vineri, 14 Septembrie 2018 08:20 // Actualizat: Vineri, 14 Septembrie 2018 12:32 // Sursa: romaniatv.net

Jurnalistul Attila Biro a fost reţinut de poliţia din Bulgaria joi seară, alături de un jurnalist bulgar, lângă localitatea Pernik, unde subiecţii unei investigaţii încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene, potrivit Rise Project.

UPDATE Ambasada României la Sofia are în atenţie cazul cetăţeanului român reţinut în cursul nopţii de joi spre vineri pe teritoriul Republicii Bulgaria şi a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii suplimentare, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, o echipă consulară mobilă din cadrul ambasadei s-a deplasat în localitatea în care se află cetăţeanul român pentru a acorda asistenţă. În urma demersurilor întreprinse de echipa consulară mobilă, autorităţile bulgare au informat că cetăţeanul român a fost reţinut pentru verificări, întrucât acesta era într-o zonă aflată în atenţia autorităţilor din această ţară. După efectuarea verificărilor, cetăţeanul român a fost eliberat, precizează MAE.

Reprezentanţii misiunii diplomatice i-au oferit acestuia asistenţă consulară în relaţia cu autorităţile locale, inclusiv prin asigurarea traducerii, mai arată Ministerul român de Externe.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Sofia continuă monitorizarea situaţiei, fiind în contact cu autorităţile bulgare.

Jurnalistul Attila Biro, reţinut de poliţia din Bulgaria joi seară, alături de un ziarist bulgar, lângă localitatea Pernik, unde subiecţii unei investigaţii încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene, a scris vineri dimineaţă pe Facebook că este bine şi că va revenit cu detalii.

"Sunt ok acum. Revin cu detalii in curand", a scris jurnalistul la câteva ore după ce colegii săi de la Rise Project anunţaseră că a fost reţinut alături de un jurnalist bulgar în apropiere de Sofia.

Şi Rise Project a anunţat în cursul nopţii că Attila Biro şi colegul bulgar sunt bine, unul dintre diplomaţii români în Bulgaria, Florian-Daniel Mazilu, implicându-se în acest caz.

"Attila şi colegul bulgar sunt bine. Unul dintre diplomaţii României în Bulgaria, dl. Florian-Daniel Mazilu, este acum cu Attila. Mulţumim! Şi mulţumim în primul rând celor care au sunat la secţia de poliţie. În astfel de situaţii, presiunea publică poate face diferenţa", precizează cei de la Rise Project.

Sorin Ioniţă, Expert Forum: Mai dobitoci decât şefii jandarmeriei române nu pot fi decât poliţiştii bulgari. Tusea şi junghiul

"Cum e aia, să-l încătuşezi pe jurnalistul Atilla Biro (plus un coleg bulgar) in timp ce investiga o mafioţeală transfrontalieră cu fonduri UE, fix în toiul unei conferinţe internaţionale la Sofia pe tema statului mafiot şi fraudelor cu fonduri UE, unde e vorbitor în panel alături de un fost vice-ministru de interne :)

S-a întâmplat azi noapte la Pernik, 25km de Sofia. Până pe la orele 5am s-a lămurit treaba, Atilla e bine şi îndărăt la hotel. Ambasada română extrem de promptă şi ok.

Mulţumiri poliţiei bulgare, a ridicat nesperat interesul pentru subiect. Vor fi mult mai vioaie discuţiile azi, în ziua a doua de conferinţă. Că tot participă oameni de prin Comisie, OLAF şi diverse misiuni bilaterale de asistenţă poliţienească pentru RO şi BG (ex un colonel italian de carabinieri, şef la investigarea fraudelor economice). Nici Carmen Dan nu ar fi dat autogol mai spectaculos", a scris Sorin Ioniţă pe Facebook.

Sacii cu documente au fost recuperaţi şi se află în secţia de poliţie. "Attila şi Dimitar i-au ajutat în cele din urmă pe poliţiştii bulgari la transportul hârtiilor care sunt însă arse sau trecute prin tocătorul de hârtie. Colegii noştri au pus umărul după ce au fost ţinuţi în cătuşe, în câmp, timp de o oră", menţionează cei de la Rise Project..

"Avem nevoie de ajutorul vostru. Colegul nostru, Attila Biro, a fost reţinut de poliţia din Bulgaria în urmă cu aproximativ o oră. Dacă ştiţi bulgara, sunaţi vă rugăm la +35977782411. Aici ne-a răspuns un poliţist numit Alexandrov care a confirmat că Attila şi Dimitar au fost reţinuţi dar nu a vrut să adauge mai multe. Ar fi bine să sune cât mai multă lume. Attila şi colegul bulgar de la Биволъ se aflau lângă localitatea Pernik unde subiecţii unei investigaţii încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene", este mesajul publicat iniţial de Rise Project pe Facebook, căruia i s-a adăugat informaţia conform căreia cei doi au fost reţinuţi exact lângă groapa în care erau arse documentele având legătură cu cazul pe care îl investigau.

Publicaţia bulgară la care lucrează jurnalistul reţinut alături de Attila Biro spunea că nu a mai reuşit să ia legătura cu cei doi jurnalişti, care lucrau la o investigaţie privind fraude cu bani europeni, şi că poliţia refuză să ofere informaţii.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Attila Biro Bulgaria fraudă fonduri europene Rise Project
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 sep 10:51
Răspunde | Votează email 0 email
cristian
www.clinicpro.ro transplant de par # estetica
1
EUR
4.6975
RON
20 Jan
noapte 0 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H