Kelemen Hunor, la Congresul PPE de la Helsinki: Vrem o Europă puternică şi o comunitate maghiară dezvoltată

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat la Congresul PPE de la Helsinki că într-o competiţie globală este nevoie de o Uniune Europeană puternică, deoarece statele membre pot avea succes doar împreună, el mai susţinând, potrivit unui comunicat UDMR, că Uniunea Europeană "trebuie regândită şi consolidată".

07 nov. 2018, 20:19
Kelemen Hunor, la Congresul PPE de la Helsinki: Vrem o Europă puternică şi o comunitate maghiară dezvoltată

„Congresul PPE este un moment excelent pentru a vorbi despre pregătirile pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru a stabili detalii importante despre reformele care vor marca direcţia de urmat pentru formaţiunea politică europeană”, a arătat liderul Uniunii, potrivit comunicatului menţionat.

Continentul se confruntă cu probleme, iar dacă nu va găsi răspunsurile corecte pentru acestea, atunci, cu siguranţă va înregistra un eşec în competiţia cu Statele Unite ale Americii, Rusia şi China, a subliniat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR susţine că „o corecţie este întotdeauna necesară, iar Uniunea Europeană trebuie regândită şi consolidată, pentru ca cetăţenii să se simtă mai aproape şi în siguranţă”.

„O miză cel puţin la fel de importantă pentru Congresul PPE este cine va fi candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene. UDMR sprijină candidatura lui Manfred Weber, dar asta nu înseamnă că viziunea celuilalt candidat, Alexander Stubb, privind minorităţile naţionale autohtone nu este convingătoare. UDMR a avut miercuri o întâlnire bilaterală cu Stubb, la cererea acestuia. Credem însă că Manfred Weber este politicianul care reprezintă orientarea de centru a Partidului Popular European şi este capabil să unească toate organizaţiile şi partidele membre ale PPE şi are, de asemenea, abilitatea de a coordona reforma Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, delegaţia UDMR s-a întâlnit marţi cu Dara Murphy, liderul de campanie al PPE. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la campania pentru alegerile europarlamentare. Reprezentanţii UDMR au precizat că, în următoarele 27 de săptămâni, vor informa comunitatea maghiară despre importanţa şi avantajele Uniunii Europene, dar şi în legătură cu problemele cu care se confruntă în acest moment forul comunitar şi soluţiile care trebuie găsite la acestea. Cele două părţi şi-au exprimat convingerea că, printr-o campanie electorală puternică, PPE va rămâne şi în următorul mandat cea mai puternică formaţiune a PE.

De asemenea, delegaţia Uniunii s-a întâlnit miercuri cu Navracsics Tibor, comisarul european pentru învăţământ, cultură, tineret şi sport, cu care a analizat situaţia învăţământului maghiar din România.

Joi urmează o întâlnire cu Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală. O parte importantă a comunităţii maghiare din Transilvania trăieşte în zonele rurale, iar subvenţiile agricole au însemnat o suplimentare substanţială a veniturilor, care, în opinia preşedintelui Kelemen Hunor, ar trebui să mai crească. De asemenea, reprezentanţii UDMR au atras atenţia asupra faptului că alinierea mediului rural la standardele europene şi modernizarea agriculturii sunt priorităţi esenţiale pentru maghiarii din România, se mai menţionează în comunicatul UDMR.