Klaus Iohannis a primit medalia Sf. Gheorghe în Germania

Președintele Klaus Iohannis a primit Medalia Sf. Gheorghe în cadrul unui eveniment organizat de Opera "Semper" din Dresda, "pentru angajamentul său politic continuu în favoarea proiectului european și a valorilor sale", anunţă  Administrația Prezidențială.

RomaniaTV.net
04 feb. 2017, 09:20
Klaus Iohannis a primit medalia Sf. Gheorghe în Germania

„Primesc această Medalie în numele întregii Românii și o dedic prieteniei româno-germane, pe care o prețuim foarte mult. Numele Medaliei care mi-a fost înmânată — Sfântul Gheorghe — poartă o simbolistică aparte. Pilda Sfântului Gheorghe trimite, în plan ideatic, la lupta pe care statele democratice o duc în contextul european și internațional actual complicat”, se arată în mesajul transmis organizatorilor de către președinte.

Șeful statului a subliniat cu acest prilej, conform sursei citate, că Europa trebuie să arate lumii o față politică mai determinată și mai angajată în soluționarea problemelor cu care se confruntă, pentru apărarea fundamentelor proiectului european și ale democrațiilor liberale.

„Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să asumăm responsabilitatea acestei lupte. Datorăm acest efort predecesorilor noștri, care au pus bazele comunității pașnice, libere și prospere care este Europa de astăzi, dar și generațiilor următoare, care vor trăi în lumea de mâine. Europa înseamnă democrație, pluralism, toleranță, diversitate. Uniunea Europeană înseamnă libertate și responsabilitate! Toate acestea sunt atuuri, nu slăbiciuni. (…) Soluția ține de noi toți și constă în angajarea pe calea solidarității și a unității, în mod pragmatic și credibil”, a adăugat Klaus Iohannis în mesajul său.

Totodată, a arătat că important este ca Uniunea Europeană să-și păstreze, sincer și onest, valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi.

„Cred că acesta este un aspect esențial pentru noi, toți europenii. România a demonstrat că este un partener predictibil și de încredere, prin asumarea clară, atât a statutului său de membru al UE, deplin angajat, cât și în ceea ce privește responsabilitățile euro-atlantice de securitate și apărare comună”, a evidențiat președintele Klaus Iohannis în mesaj.

În mod tradițional, menționează Administrația Prezidențială, în cadrul evenimentului cultural care s-a desfășurat la Dresda sunt omagiate o serie de personalități remarcabile din domeniile politicii, culturii, sportului, social și al afacerilor prin oferirea Medaliei Sf. Gheorghe.

Printre personalitățile în domeniul politic cărora le-a fost acordată această distincție se numără Christian Wulff, fost președinte al Germaniei, Günther H. Oettinger, fost comisar european, José Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului și actual președinte al Comisiei Europene.