SURSE: Iohannis RESPINGE legea „dai casa înapoi băncii şi scapi de datorii”. Şeful statului va promulga legea ANTIFUMAT

Preşedintele Klaus Iohannis va respinge legea dării în plată, cunoscută şi ca legea "dai casa înapoi băncii şi scapi de datorii" şi va cere reexaminarea ei, potrivit unor surse citate de România TV. În schimb, şeful statului va promulga legea antifumat, dar şi legea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

17 dec. 2015, 16:09
SURSE: Iohannis RESPINGE legea „dai casa înapoi băncii şi scapi de datorii”. Şeful statului va promulga legea ANTIFUMAT

Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis în perioada următoare, spun surse din Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis va cere vineri reexaminarea legii privind darea în plată, potrivit unor surse din Administrația Prezidențială.

Șeful statului consideră că există neconcordanțe între articolele legii și definirea unor termeni. De asemenea, Klaus Iohannis este de părere că în această lege există prea multe derogări de la Codul civil.

Surse oficiale au precizat că preşedintele nu va ataca la CCR legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor întrucât ar fi de părere că nu ar exista suspiciuni de neconstituţionalitate în acest caz.

Plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat în 25 noiembrie proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Mai exact, deputaţii au decis că românii pot să dea casa înapoi băncii dacă nu-şi mai pot plăti creditele.

Citeşte şi: Adrian Vasilescu, consilier BNR: Guvernul va CEDA şi va CREŞTE salariul minim. Ce spune despre legea DĂRII în PLATĂ

Ulterior, BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament proiectul de lege privind darea în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică, a declarat viceguvernatorul Bogdan Olteanu în 11 decembrie.
 
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților. Proiectul va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit România TV


Noua lege antifumat intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, după ce, anterior, preşedintele Iohannis o promulgă.
 

Totodată, senatorii şi deputaţii au votat, marţi, în plenul reunit al celor două Camere, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, adoptând, cu unele modificări, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, parlamentarii vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet. Totodată, aleşii au decis că vor primi bani pentru transport în locul maşinilor de serviciu, respingând în acest sens o altă reexaminare solicitată de şeful statului.