Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Scandal în plen: Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase VIDEO

Senatorii şi deputaţii au votat, marţi, în plenul reunit al celor două Camere, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, adoptând, cu unele modificări, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, parlamentarii vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet. Totodată, aleşii au decis că vor primi bani pentru transport în locul maşinilor de serviciu, respingând în acest sens o altă reexaminare solicitată de şeful statului.
Ionela Marcu
15 dec. 2015, 08:59
Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Scandal în plen: Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase VIDEO

Plenul Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marți, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind pensiile parlamentarilor și au adoptat proiectul cu 287 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și cinci abțineri, acceptând parţial observaţiile şefului statului. Parlamentarii liberali nu au participat la vot.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat , în termen de 10 zile, să o promulge.

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar. Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la art. 289 — 291 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile prevăzute la art. 254 — 257 din legea nr.15/1968 privind Codul Penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările și ulterioare„, prevede proiectul de lege.

Votul la cererea de reexaminare la legea pensiilor speciale a fost prilej de scandal in plenul comun, intrucat PNL a contestat procedura pe care a ales-o presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

După ce Zgonea a anunţat că legea a fost adoptată cu totul,  PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii.

Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. 

„Eu va supun inca o data la vot, dar o sa fim deliciul presei! Vreti sa o supun din nou la vot?” a exclamat Zgonea.

În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot. La primul vot, pentru pensiile speciale au votat „pentru” 300 de parlamentari, la al doilea – 287,  liberalii anunţând că nu participă la vot. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea.

CITEŞTE ŞI PNL va contesta la CCR proiectul privind pensiile parlamentarilor dacă va fi adoptat de plen

„Valeriu Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase”

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, după vot, că are dubii că în sală erau 287 de parlamentari, la votul privind pensiile speciale ale aleşilor, câţi a numărat Valeriu Zgonea, însă precizează că nu poate dovedi acest lucru, astfel încât PNL nu poate contesta votul.

Ludovic Orban se referă la cele două voturi date de plen – primul pentru modificările aduse de Comisii şi al doilea pentru lege în ansamblu. La primul vot, s-au exprimat prin vot aproximativ 310 parlamentari, în timp ce la al doilea vot s-au exprimat puţin peste 290. Această diferenţă este greu de explicat, susţine Orban, în condiţiile în care parlamentarii PNL, în număr de 90, nu au votat.

„La votul final asupra legii ne-am ridicat din sală şi am plecat, 90 de parlamentari PNL. În opinia mea este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, 2 împotrivă şi vreo 7 abţineri, puteau rămâne în sală 287 de parlamentari după retragerea din sală a 80-90 de parlamentari ai PNL„, a spus Orban.

Liberalul a precizat că PNL nu poate „dovedi” acest lucru, astfel încât nu poate fi contestat votul. Ludovic Orban a declarat că situaţia este asemănătoare cu cea din 2010, la votul asupra Legii pensiilor, când preşedintele Camerei de atunci, Roberta Anastase, a fost acuzată că a numărat greşit, adăugând voturi „pentru” astfel încât legea să fie adoptată, deşi în sală nu era cvorum. Atunci, CCR a decis că nu se poate pronunţa asupra unor astfel de cazuri şi să decidă câţi parlamentari erau, în realitate, în sală.

„Se pare că Valeriu Zgonea o depăşeşte în măiestrie pe Roberta Anastase„, a spus Orban.

A DOUA CERERE DE REEXAMINARE

Pe de altă parte, parlamentarii au respins o altă cerere de reexaminare trimisă de presedintele Klaus Iohannis referitoare privind acordarea unor sume forfetare pentru transport in teritoriu.

„Legea transmisă spre promulgare abrogă alin.(2) al art.45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor și modifică alin.(3) al  art.45 în sensul că, pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, în vederea acoperirii cheltuielilor de transport din circumscripţie, deputaţii şi senatorii beneficiază de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pe bază de declaraţie pe propria răspundere„.

În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună spre dezbatere și aprobare plenurilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, respingerea cererii de reexaminare formulată de Președintele României și menținerea Legii în forma adoptată inițial de Parlament”, se arată în raporul Comisiei de Statut.

Astfel, parlamentarii vor beneficia de sume forfetare pentru Transport, în cuantum de 1400 lei pe luna. Presedintele are termen 10 zile pentru a promulga legile.

Totodată, deputații și senatorii au reluat, marți, dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016.În ședința de luni a plenului reunit al Parlamentului, s-au votat toate cele 63 de articole ale actului normativ, fără însă a se da un vot în ansamblu.

Totodată, plenul comun a hotărât să retrimită proiectul la comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului. În ședință, comisiile reunite de buget au adoptat amendamentele de majorare a sumelor alocate cu 36 de milioane de lei la Senat și 45 milioane la Camera Deputaților.

CITEŞTE ŞI Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

În ședința plenului reunit de marți, parlamentarii urmează să se exprime prin vot asupra articolelor proiectului bugetului în ansamblu și să continue dezbaterile cu anexele privind bugetele operatorilor de credite.

La ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului de marți sunt prezenți 307 de parlamentari.

DailyBusiness
Câte mii de euro a cheltuit Andreea Bostănică ca să-și decoreze bradul de Crăciun cu cristale Swarovski. Influencerița de 20 de ani nu se uită deloc la bani
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare în perioada următoare. Se anunță câștiguri financiare uriașe pentru ele
Capital.ro
Șoferii români cu 2 permise auto. Al doilea costă jumătate. Ce drept rutier câștigă
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Adevarul
Imaginile care surprind mașina lui Călin Georgescu la ferma de cai de la Ciolpani. S-ar fi întâlnit cu Horațiu Potra
wowbiz.ro
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Mai mulți bani pentru pensionari. Majorări de peste 300 de lei din ianuarie
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Cutremur în această seară în România! În ce zonă s-a produs seismul și ce intensitate a înregistrat
Cancan.ro
Ce a prezis Nostradamus pentru 2025: se pune la cale un război și 2 țări intră în conflict
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, în șoc! Cine va fi ales președinte. Americanii și ungurii îl susțin deja
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
Partidele politice din România au convenit formarea unei coaliții guvernamentale și susținerea unui candidat comun la prezidențiale
MediaFlux
ANUNȚ privind FINALUL RĂZBOIULUI din UCRAINA! VEȘTI de la KREMLIN:
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie