Iohannis a sunat-o pe Dăncilă pentru a lămuri situaţia ambasadei din Israel. „Eram la Simfonia Lalelor, nu aveam telefonul la mine”

Preşedintele Klaus Iohannis a încercat să discute la telefon, vineri dimineaţă, cu premierul Viorica Dăncilă, despre anunţul privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, însă aceasta nu a răspuns la telefon, au declarat surse politice citate de România TV. Viorica Dăncilă a venit cu precizări, spunând că nu a răspuns la telefon, fiind la Simfonia Lalelelor, dar că a sunat ulterior înapoi.

RomaniaTV.net
20 apr. 2018, 10:53

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a confirmat că a fost sunată de preşedintele Iohannis, dar că nu a răspuns imediat, ci a sunat înapoi.

„Iniţial nu am răspuns, eram la Simfonia Lalelor, nu aveam telefonul la mine. Pe urmă am sunat şi am discutat cu dumnealui, ceea ce consider un lucru de normalitate”, a declarat vineri Viorică Dăncilă, precizând că a sunat înapoi.

Premierul a confirmat adoptarea unui memorandum privind ambasada României din Israel în şedinţa de guvern de miercuri, însă nu a dat amănunte, documentul fiind clasificat.

„A fost adoptat acest memorandum în şedinţa de guvern”, a confirmat premierul Dăncilă.

Memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.

”A fost adoptat, aşa cum deja s-a aflat, a fost adoptat un memorandum în şedinţa de Guvern, voi discuta cu dl preşedinte după adoptarea acestui memorandum. Vă asigur însă că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile”, a mai declarat premierul.

Întrebată dacă era necesară consultarea preşedintelui înainte de adoptarea memorandumului, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Ministerul de Externe şi-a asumat acest lucru şi că discuţiile le vom purta pe urmă”.

Ea a susţinut că nu poate spune ce conţine memorandumul pentru că a fost clasificat de către MAE.

”Vom purta discuţii cu toate instituţiile. Când vom ajunge la un numitor, atunci vom face publice…”, a completat Dăncilă.

Întrebată cum de Liviu Dragnea ştia despre acest document dacă el este clasificat, Viorica Dăncilă a replicat: ”Bun, se ştia despre acest document, am văzut că a apărut înainte încă de a fi votat în şedinţa de Guvern, deci acest document era deja cunoscut. În rest, nu vă pot spune ceea ce este în acest document”.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea Mediafax de a oferi mai multe informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

_________________

„Preşedintele a sunat-o pe doamna premier, însă aceasta nu a răspuns. Nici nu a răspuns, nici nu a sunat înapoi”, au declarat sursele citate.

Vineri, premierul Viorica Dăncilă a participat la deschiderea celei de-a 41-a ediții a Expoziției internaționale „Simfonia Lalelelor” de la Pitești. Ea a fost întâmpinată de copii şi care alegorice încărcate cu flori.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers (intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – n.r.). Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Liviu Dragnea a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a spus Liviu Dragnea.