Klaus Iohannis: Acciza pe benzină putea fi evitată, apelul lui Băsescu adresat parlamentarilor nu va reuşi

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, crede că acciza pe combustibil putea fi evitată, transmite Agerpres. De asemenea, el consideră că apelul preşedintelui Traian Băsescu către deputaţi, pentru ca aceştia să respingă această taxă, nu va reuşi pentru că PSD are majoritate în Parlament.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 11:16
Klaus Iohannis: Acciza pe benzină putea fi evitată, apelul lui Băsescu adresat parlamentarilor nu va reuşi

‘Eu cred că ar fi putut fi evitată. Discuţia a pornit de la programul pe care l-a prezentat PNL, care a propus introducerea unui cuantum suplimentar în acciză, dar cu destinaţie clară şi precisă, autostrăzi. Treaba cu autostrăzile nu ştiu în ce măsură mai este în actualitate, dar văd că treaba cu acciza a fost preluată şi cu siguranţă va duce la creşterea multor preţuri în lanţ’, a declarat joi Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El crede că apelul preşedintelui Traian Băsescu nu îi va convinge pe parlamentari să renunţe la acciza de 7 eurocenţi. ‘După părerea mea, demersul nu va avea o reuşită. Pentru simplul motiv că PSD are majoritate în Parlament’, a spus Klaus Iohannis.

Prim-vicepreşedintele PNL apreciază că pensiile puteau fi plătite şi fără acciza la combustibil. ‘Asta e o poveste electorală, că nu se mai pot da pensiile, să fim serioşi. Se pot da pensiile’, a afirmat Klaus Iohannis.

El s-a declarat nemulţumit că nu s-a respectat dorinţa liberalilor privind acciza, ca banii din aceasta să meargă doar în construcţia de autostrăzi.

‘Este o discuţie care se poartă pe la televizoare, fiindcă mulţi nu ştiu cum se gestionează un buget. (…) Nu vă poate spune nimeni unde se duc banii, fiindcă toţi banii se adună la venituri şi se folosesc la cheltuieli. Aceste corelări sunt relativ complicate şi de regulă nu sunt agreate, fiindcă dacă colectezi o sumă mare pentru autostrăzi şi nu cheltui acolo, oamenii vor veni şi vor întreba ce s-a întâmplat. Aşa intră în oala mare şi asta e. Noi am propus o corelare între această acciză suplimentară şi lucrările prevăzute foarte clar pentru dezvoltarea reţelei de autostrăzi. Evident acelea care nu pot fi finanţate din bani europeni’, a comentat Klaus Iohannis.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, o scrisoare tuturor deputaţilor în care le cere să respingă prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea OUG 102/2013, făcând un apel la aceştia să pună interesul naţional mai presus de cel al baronilor locali.