Întâlnire Klaus Iohannis – Viorica Dăncilă la Cotroceni, la ora 10.30. Istoricul întâlnirilor dintre cei doi UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni pentru discuţii, întâlnirea cu premierul urmând a avea loc miercuri dimineaţă, informează Administraţia Prezidenţială. Este a patra oară când premierul este convocat la Palatul Cotroceni. Executivul şi Preşedinţia au programat discuţiile pentru ora 10,30.

RomaniaTV.net
17 iul. 2018, 06:48

UPDATE Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă este confirmată atât în agenda preşedintelui, comunicată de Administraţia Prezidenţială, cât şi în cea a premierului, comunicată de Guvern.

Întrevederea este programată pentru ora 10.30.

_____________ 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a confirmat că miercuri va avea loc o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu vă pot spune ora. Vă pot confirma că mâine va fi o întâlnire între premierul României şi preşedintele României, ora va fi comunicată de Biroul de presă”, a spus Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

 ____________

UPDATE Este a patra oară când preşedintele Iohannis o invită la Palatul Cotroceni pe Viorica Dăncilă în cele şase luni de când a preluat mandatul de prim ministru.

Pe 3 aprilie, Viorica Dăncilă a mers la Cotroceni împreună cu Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în contextul scandalului iscat de legea salarizării unitare, care a dus la scăderi de salarii pentru unele categorii.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a arătat la momentul respectiv Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Pe 27 aprilie, Viorica Dăncilă a fost convocată din nou la Cotroceni, pe tema tensiunilor dintre guvern şi BNR, însă premierul nu s-a mai prezentat. Klaus Iohannis a ieşit într-o declaraţie de presă în care a anunţat că retrage încrederea acordată premierului şi îi cere demisia.

„Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: «Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!». Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate aceste în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. (…) Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României”, a declarat Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a replicat în aceeaşi zi că nu îşi dă demisia şi că se simte tratată ca un elev scos la tablă de profesor, motiv pentru care a refuzat să meargă la Cotroceni.

„Nu vad niciun motiv sa demisionez atata timp cat am sustinerea coalitiei de guvernare, atata timp cat cred ca in cele trei luni am avut rezultate bune. Nu vad niciun motiv ca sa-mi depun demisia. (…) Presedintele Romaniei nu are atribute in a demite primul ministru”, a afirmat Viorica Dancilă.

Pe 7 mai, preşedintele Iohannis a cerut din nou demisia premierului Dăncilă, pe fondul rezultatelor economice slabe ale guvernului.

În aceste condiții, președintele Iohannis a apreciat că „e imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”.

Pe 15 mai, Viorica Dăncilă a fost invitată la Cotroceni, în scandalul memorandumului secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la ierusalim. Ea a mers însoţită de Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, şi Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată”, a comunicat Palatul Cotroceni.

____________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni pentru discuţii, întâlnirea cu premierul urmând a avea loc miercuri dimineaţă, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres. 

În cursul dimineţii de marţi a fost vehiculată informaţia că preşedintele Iohannis va participa la şedinţa de guvern de marţi, în contextul zvonurilor din ultimele zile privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Atât Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, au negat posibilitatea adoptării unei astfel de ordonanţe.

____________

Klaus Iohannis ar putea participa ședința de Guvern, informează România TV. Este o premieră participarea şefului statului la o ședință a cabinetului condus de Viorica Dăncilă. Asta cu atât mai mult cu cât relația dintre președinte și premier este marcată de tensiuni și cereri de demisie. Prezența lui Klaus Iohannis la Palatul Victoria vine în contextul informațiilor vehiculate potrivit cărora s-ar pregăti adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea. 

Guvernul se reuneşte marţi, la ora 14.00, în şedinţă, la Palatul Victoria. G4Media.ro a anunţat luni, pe surse, că o Ordonanţă de Urgenţă privind amministirea sau graţierea unor fapte de corupţie ar urma să fie adoptată în şedinţa de guvern de marţi. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a negat intenţia de a se adopta o ordonanţă de urgenţă privind amnisitia şi graţierea.

Şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a negat astfel informaţiile potrivit cărora în şedinţa de astăzi Executivul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie. 

„Mâine (marţi – n.r.) este şedinţă de Guvern, vreau să spun foarte clar, m-am interesat, nu este pe ordinea zi a şedinţei de Guvern (OUG privind aministie şi graţiere – n.r). (…) Nu e pe ordinea de zi. Mâine se ţine şedinţa de Guvern pentru că este o altă OUG, pe mediu, care trebuie să pună în acord Directiva europeană şi acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de Guvern”, a declarat liderul ALDE, luni seară, la TVR, întrebat despre informaţiile potrivit cărora Executivul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă pentru pentru amnistierea şi graţierea unor fapte penale.

Premierul Viorica Dăncilă a fost informată oficial că președintele Klaus Iohannis va participa la ședința de guvern, care ar urma să înceapă la ora 14, mai precizează sursa citată. Premierul a ajuns deja la Palatul Victoria.

Potrivit Articolului 87 din Constituţia României, „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”. Şedinţele de Guvern la care participă Preşedintele României sunt prezidate de acesta, conform sursei citate. 

Klaus Iohannis a mai condus o şedinţă de Guvern în ianuarie 2017, în mandatul timpul mandatului premierului Sorin Grindeanu. Atunci, şeful statului a mers la Palatul Victoria fără să-l anunţe pe premier, după ce în presă au apărut informaţii că miniştrii se pregătesc să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru graţiere. Şi o alta care ar face schimbări în Codul Penal. Preşedintele Klaus Iohannis a mers atunci direct în biroul premierului Sorin Grindeanu, iar după aproximativ 10 minute li s-a alăturat şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Discuţia a durat până la ora 9:50, apoi cei trei oficiali au mers în sala de şedinţe.