Klaus Iohannis: România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Cotroceni, în conferinţa de prsă susţinută alături de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că România susține aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

01 apr. 2015, 11:54
Klaus Iohannis: România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană

Preşedintele turc, Recep Erdogan, aflat în vizită la Bucureşti, a fost primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis.

„România susține Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred ca atât UE cât și Turcia ar avea de câștigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei„, a spus Iohannis, în declarația de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a mulțumit României pentru sprijinul acordat pentru aderarea Turciei la UE. „Cred că în perioada următoare sprijinul României va fi și mai hotărât în acest proces de aderare al Turciei la UE”, a arătat el.

Pe de altă parte, Iohannis l-a rugat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să aștepte concluziile noului studiu de fezabilitate comandat pentru proiectul privind cablul energetic România-Turcia, subiectul fiind abordat în discuția tete-a-tete de la București între cei doi șefi de stat.

„În momentul de față, situația este următoarea: a existat un studiu de fezabilitate, care a fost realizat acum mai mulți ani. S-a considerat că nu toate datele relevante au fost elucidate și s-a comandat de către autoritățile competente un nou studiu de fezabilitate, care relevă mai bine ce se poate obține. Acest proiect este în prima fază de studiu și l-am rugat pe dl președinte să așteptăm un pic până avem concluziile noului studiu de fezabilitate și, după aceea, să se găsească între cele două guverne cele mai bune soluții pentru a continua, într-o formă sau alta, discuțiile pe securitatea energetică”, a spus Iohannis.

Președintele Turciei a menționat că acest proiect nu este unul nou, discuțiile vizând transferul de energie atât din România, cât și din Bulgaria.

„Noi am discutat despre transferul de energie electrică atât din România, cât și din Bulgaria. Miniștrii noștri ai energiei își continuă întâlnirea. Principiul nostru este să câștige ambele părți și, până la urmă, noi vom face pasul în sensul de a alege cea mai bună ofertă”, a afirmat Erdogan.