Klaus Iohannis, un nou atac la Guvern: Investiţiile publice rămân pe hârtie, iar măsurile sunt adoptate ad-hoc

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat miercuri din nou Guvernul PSD-ALDE spunând că există lipsă de viziune, investiţiile publice rămân pe hârtie, iar mediul de afaceri aşteaptă predictibilitate şi mai puţine măsuri ad-hoc.

07 nov. 2018, 17:09
Klaus Iohannis, un nou atac la Guvern: Investiţiile publice rămân pe hârtie, iar măsurile sunt adoptate ad-hoc

Politicienii nu se mai pot preface că nu înţeleg semnalele repetate din partea românilor, iar faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupţia a crescut trebuie să fie un semnal de alarmă, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis la Gala Topului Naţional al Firmelor, ediţia a XXV-a.

„Trebuie să fie un semnal de alarmă şi faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupţia a crescut. Acest lucru, percepţia – a fost măsurată de instituţii de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înţeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur şi simplu nu mai tolerează lipsa de integritate şi de corectitudine în viaţa publică. Avem nevoie de schimbări profunde, care să restabilească încrederea cetăţenilor în cei care îi reprezintă. Statul de drept trebuie să devină ancora esenţială de stabilitate şi predictibilitate în economie şi în viaţa socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existenţa unui stat de drept cu instituţii puternice şi politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive şi prospere, aşa cum ne-o dorim cu toţii”, a afirmat şeful statului.

El a adăugat că urmează un an 2019 intens la nivel european, marcat de provocări, dar şi de importante oportunităţi.

Klaus Iohannis a catalogat măsurile Executivului ca fiind lipsite de viziune.

„Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuţiei bugetare, după trei trimestre bugetul naţional înregistrează un deficit mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce, evident, sporeşte riscul depăşirii pragul de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipaţie şi de prevedere în planul finanţelor publice este evidentă atunci când prognoza de creştere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele iniţiale şi sunt perpetuate carenţe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investiţiile publice rămân pe hârtie. Economia românească traversează un amplu proces de transformare, în contextul schimbărilor generate de digitalizare şi de revoluţia industrială 4.0, la noi mai ales 0”, a susţinut preşedintele.

„Mediul de afaceri aşteaptă din partea decidenţilor mai multă implicare, mai multe rezultate concrete şi mai puţine măsuri anunţate şi adoptate ad-hoc”, a mai spus şeful statului.