Kovesi: „Nu îmi dau demisia. Atribuţiile manageriale nu au fost delegate”

Laura Codruța Kovesi a declarat, pentru g4media.ro, că nu intenționează să demisioneze de la conducerea DNA, în condițiile în care CCR a decis ca preşedintele Klaus Iohannis să o revoce din funcţie, iar liderii PSD şi ALDE îl ameninţă pe şeful statului cu suspendarea din funcţie pentru întârzierea deciziei în acest sens. 

RomaniaTV.net
06 iul. 2018, 13:38
Kovesi: „Nu îmi dau demisia. Atribuţiile manageriale nu au fost delegate”

Laura Codruţa Kovesi a declarat, pentru G4media.ro, întrebată fiind dacă și-a înaintat demisia din funcție și și-a delegat atribuțiile de procuror șef, că „Nu îmi dau demisia. Atribuţiile manageriale nu au fost delegate”.

Liviu Dragnea a declarat, la Palatul Parlamentului, că se va discuta luni în coaliție dacă mai așteaptă o decizie din partea lui Klaus Iohannis sau nu, cu privire la decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi, precizând că varianta suspendării nu este scoasă din discuţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat săptămâna trecută dacă a terminat de citit motivarea deciziei CCR în privinţa revocării şefei DNA, el replicând: „Şi această săptămână este dedicată cititului”.

În 12 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară „va duce mai aproape de adevăr”. El a mai afirmat că PSD „încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere” şi că este evident că decizia CCR „vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui”.

Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că „nu va exista nicio suspendare” a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.