S-a introdus LEGEA ANTI-NETFLIX. Fanii filmelor şi serialelor sunt în alertă: va ieşi un scandal URIAŞ

Italia va introduce o lege care prevede ca între proiecţiile din cinematografe şi lansarea filmelor pe platforme de streaming de genul Netflix să existe un anumit interval de timp. Scopul este protejarea industriei cinematografice.

17 nov. 2018, 16:23
S-a introdus LEGEA ANTI-NETFLIX. Fanii filmelor şi serialelor sunt în alertă: va ieşi un scandal URIAŞ

Decizia de a introdce această lege vine după ce, în urma Festivalului de la Veneţia, s-a iscat o controversă fără precedent între distribuitorii de film şi giganţii tehnologici ca Netflix şi Amazon, pornind de la filmul „Roma”, care a câştigat Leul de Aur. Produs de Netflix, filmul va fi lansat totuşi în cinematografe – deşi serviciul de streaming a refuzat iniţial să facă acest lucru – pe 21 noiembrie. Pe platforma de streaming, el va debuta pe 14 decembrie.

NETFLIX are probleme. O petiţie împotriva reţelei a strâns 100.000 de semnături

Ca exemplu, Festivalul de Film de la Cannes a refuzat să permită anul acesta participarea în competiţii a unor astfel de pelicule, deoarece lansarea lor în cinematografe nu a fost garantată. Legea franceză, cea mai strictă din lume, spune că trebuie să existe un interval de 36 de luni între proiecţia filmelor în cinematografe şi lansarea lor pe un serviciu video on demand sau de streaming.

Reprezentanţii industriei cinematografice italiene au apelat la ministrul culturii, Alberto Bonisoli, care a anunţat legea, denumită „anti-Netflix” de presa italiană. Aceasta prevede că toate filmele italiene trebuie să fie proiectate în cinematografe înainte de a fi disponibile online. De asemenea, păstrează intervalul de 105 zile – deja folosit – dar adaugă o flexibilitate: intervalul poate fi scurtat la 60 de zile, pentru filmele proiectate în mai puţin de 80 de săli de cinema sau vizionate de mai puţin de 50.000 de spectatori în primele trei săptămâni.