Premierul Ilie Bolojan a invocat, în urmă cu câteva zile, un caz relevant, în opinia lui, pentru ”nesimțirea” ce ar domni în ”multe locuri”, cu referire la instituții ale statului. Ținta? RA-APPS.
“Vă dau un exemplu de zilele astea, pe șoseaua Kiseleff există o clădire frumoasă a RA-APPS unde funcționează o bancă de stat. Credeți că banca de stat a închiriat sediul de la RA-APPS? Nu. RA-APPS a închiriat unui privat și privatul, cu câteva zeci de mii de euro lunar, de foarte mulți a închiriat-o unei bănci de stat.
Încă nu m-am întâlnit cu directorul de la RA-APPS, dar pe cel de la bancă l-am întrebat: Totuși, la un salariu de 20.000 de euro net, nu v-ați interesat de ce plătiți unui intermediar sume exorbitante lună de lună? Ați făcut vreo adresă la RA-APPS să-i spui dragă regie a statului, o bancă a statului vrea să-ți plătească o chirie mai mare. Nu vrei să mă anunți când se încheie contractul privatului?”, a spus Bolojan.
Imobilul cu pricina se află, de fapt, la adresa Barbu Delavrancea nr. 6A, Sector 1, și este cunoscut drept Palatul Kiseleff. Acolo este sediul EximBank, bancă de stat, care, potrivit unor informații publicate de g4media, a închiriat imobilul de la firma Spirmina Corporation, cu circa 120.000 de euro pe lună. Care firmă, conform aceleiași surse, a închiriat Palatul Kiseleff de la RA-APPS, cu 60.000 de euro pe lună. Pe scurt, se poate spune că regia ar pierde cam 60.000 de euro pe lună din pricina intermediarului privat.
La firma Spirmina Corporation, conform aceleiași surse, unic acționar este Monica Dăscălița Peterson, despre care tot presa a relatat că ar avea o oarecare activitate în sectorul imobiliar.
Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) reacționează în acest caz, precizând despre contractul de închiriere a imobilului că a fost încheiat încă din 1996 și apoi ”prelungit succesiv”.
Reprezentanții regiei mai spun că respectivul contract aduce ”venituri substanţiale la bugetul regiei, cu un profit de peste 50%”.
”Pe parcursul a aproape trei decenii, prin aprobări emise de Secretariatul General al Guvernului conform preverilor legale, contractul a fost prelungit succesiv, în urma solicitărilor chiriaşului iniţial sau succesorilor legali ai acestuia, cu respectarea normelor în vigoare.
Până la data prezentei, contractul a fost derulat în condiţii de eficienţă economică pentru R.A.-A.P.P.S., tarifele practicate fiind stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizaţi ANEVAR – experţi recunoscuţi în domeniu – generând venituri substanţiale la bugetul regiei, cu un profit de peste 50%”, se precizează într-un comunicat remis joi de de RA-APPS.
Iată, mai jos, toate precizările făcute de RA-APPS, în urma declarațiilor făcute de premier și a informațiilor publicate de presă.
”În contextul apariției în spațiul public a unor informații care pun sub semnul întrebării corectitudinea și transparența administrării de către RA-APPS a unui imobil din patrimoniului statului, situat pe str. Barbu Delavrancea nr. 6A, sector 1, București, dorim să aducem clarificări care să reflecte realitatea juridică și administrativă a acestui caz.
Imobilul respectiv se află în administrarea R.A.-A.P.P.S. în baza unui contract de locaţiune încheiat în anul 1996 între o regie autonomă, RA–LOCATO şi o societate privată. În anul 2002, în urma unei reorganizări guvernamentale, RA–LOCATO a fost absorbită de R.A.–A.P.P.S., care a preluat toate drepturile şi obligaţiile RA-LOCATO, printre care şi contractual ce face obiectul prezentei. De atunci, R.A.–A.P.P.S. a continuat derularea acestuia, conform prevederilor legale şi clauzelor contractuale existente în contract, într-o manieră constant monitorizată şi documentată.
Pe parcursul a aproape trei decenii, prin aprobări emise de Secretariatul General al Guvernului conform preverilor legale, contractul a fost prelungit succesiv, în urma solicitărilor chiriaşului iniţial sau succesorilor legali ai acestuia, cu respectarea normelor în vigoare.
Până la data prezentei, contractul a fost derulat în condiţii de eficienţă economică pentru R.A.-A.P.P.S., tarifele practicate fiind stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizaţi ANEVAR – experţi recunoscuţi în domeniu – generând venituri substanţiale la bugetul regiei, cu un profit de peste 50%.
Este important de menţionat că, până la această dată, nu a existat nicio solicitare din partea altor entităţi interesate de închirierea acestui imobil, iar procedurile administrative au fost derulate în deplină legalitate, portivit controalelor efectuate de organele abilitate de-a lungul perioadei de derulare a contractului”