Legea manualelor şcolare, declarată neconstituţională

Una dintre legile importante, adoptate de Parlament, în privinţa manualelor şcolare din învăţământul preuniversitar, a fost declarată neconstituţională, în ansamblul său, de către CCR, pe motiv că a fost adoptată prin votul majorităţii absolute, şi nu prin procedura uzitată în cazul adoptării legilor ordinare.

08 aug. 2018, 11:45
Legea manualelor şcolare, declarată neconstituţională

Curtea Constituțională a României le-a dat dreptate senatorilor PNL şi USR care au atacat actul normativ care viza manualele şcolare din învăţământul preuniversitar

Legea manualului şcolar a fost iniţiată de Guvern şi înaintată Camerei Deputaţilor în data de 7 martie. În expunerea de motive s-a arătat necesitatea ca, în procesul compunerii manualelor şcolare noi, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să finalizeze achiziţia de manuale şcolare, respectând termenele legale pentru derularea etapelor licitaţiilor.

În prezent, statul român, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, plăteşte manualele şcolare noi, dar nu deţine şi drepturile de publicare, nefiind proprietarul manuscriselor sau al produselor informatice aferente. Acestea rămân ale editorilor, astfel încât orice modificare la manual se poate realiza numai cu acordul lor. În acest context, licitaţiile pentru manualele şcolare noi sunt mult întârziate, iar, atât timp cât nu sunt considerate bunuri de interes pubic, situaţia manualelor şcolare riscă să fie reiterată anual.

În 29 martie, proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaţilor şi trimis Senatului, care este camera decizională. La data de 22 mai, Senatul României a adoptat, la rândul său, Legea manualului şcolar, dar, la 31 mai, a trimis-o, spre promulgare, preşedintelui României, Klaus Iohannis.

În aceeaşi zi, 27 de senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România au atacat legea la Curtea Constituţională, invocând faptul că actul normativ este neconstituţional, deoarece a fost adoptat în regim de lege organică, încălcându-se astfel principiul bicameralismului funcţional, fiind dezbătut şi adoptat cu încălcarea dispoziţiilor Constituţiei.

Potrivit jurnalul.antena3.ro, judecătorii CCR au constatat că Legea manualului şcolar este o lege cu caracter ordinar, care are ca obiect de reglementare un element conex învăţământului preuniversitar, respectiv instrumentul de lucru al elevului care reflectă programa şcolară aferentă disciplinelor sau modulelor de pregătire din curriculumul naţional, nicidecum care să privească organizarea generală a învăţământului. În aceste condiţii, Curtea Constituţională arată că legea a fost adoptată de Parlamentul României cu majoritatea cerută de Constituţie pentru o lege organică, deci cu majoritate absolută, fiind încălcate astfel procedurile de adoptare a legilor ordinare.