Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, adoptată de Senat. PNL şi PMP vor să atace legea la CCR

Senatul a adoptat în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară. PNL şi PMP vor să atace la CCR legea.

07 feb. 2018, 07:24
Înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, adoptată de Senat. PNL şi PMP vor să atace legea la CCR

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureş'”, prevede textul adoptat.

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia senatorială pentru învăţământ, evaluarea periodică, autorizarea de funcţionare provizorie pentru nivelurile şi profilurile nou-înfiinţate, precum şi acreditarea celor care au autorizaţie de funcţionare provizorie, se realizează potrivit legii.

Legea a fost adoptată cu 71 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

Liviu Pop: Elevii şi profesorii de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, arondaţi la altă şcoală

PNL şi PMP vor să atace la CCR Legea privind Liceul Teologic Romano-Catolic/ Eugen Tomac: O înţelegere mizerabilă PSD-UDMR

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că liberalii caută temeiuri de neconstituţionalitate pentru a ataca la CRR Legea privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş,afirmând că adoptarea acesteia a fost posibilă pentru că UDMR este „cârja” Guvernului PSD-ALDE.

„Suntem în analiză, căutăm temeiuri de neconstituţionalitate. Am indentificat deja cel puţin un temei şi în măsura în care vom avea temeiuri suficiente vom ataca (n.r. la CCR). Regret că acest proiect a trecut şi cu sprijinul unora din Opoziţie”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că adoptarea legii privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a fost posibilă pentru că UDMR este „cârja pe care se sprijină Guvernul socialisto-comunistoid” PSD-ALDE.

„Cu siguranţă. UDMR este lipit ca marca de scrisoare de Dragnea şi de Tăriceanu. De altfel, se şi vede că UDMR nu mai are nicio legătură cu familia politică din care face parte astăzi şi este cârja pe care se sprijină Guvernul socialisto-comunistoid de astăzi. În pare rău, dar eu cred că şi cetăţenii români aparţinând etniei maghiare suferă la fel de mult ca şi cetăţenii români de pe urma catastrofelor declanşate de acest Guvern în economie, în societate, în sistemele publice şi într-un fel cred că UDMR nu-şi reprezintă oamenii care i-au votat şi i-au trimis în Parlament”, a răspuns Orban, întrebat dacă adoptarea legii privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, are legătură cu susţinerea pe care UDMR a oferit-o la învestirea Guvernului Dăncilă.

PMP va ataca la CCR Legea privind înfiinţarea Licerului Romano-Catolic din Târgul Mureş, a declarat, miercuri, preşedintele executiv al partidului Eugen Tomac, afirmând că votul dat în Senat reprezintă o sfidare a întregii societăţii, „înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR”.

„Astăzi în Parlament s-a întâmplat un lucru grav. Este o demonstraţie foarte clară că parlamentarii majorităţii, dar şi ai altor partide nu înţeleg cât de importante sunt aceste mesaje otrăvite pe care le dă Parlamentul către societate. Votul dat astăzi în Senat reprezintă o sfidare la adresa ăntregii societăţi româneşti pentru că practic, o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR a fost pusă în practică, ceea ce instanţa a decis că nu este legal, Parlamentul a venit astăzi, de la sine putere şi a încercat să anuleze prin o nouă lege, care face parte din înţelegerea murdară între PSD şi Budapesta. (…)Este un lucru foarte grav pe care noi îl condamnăm cu toată fermitatea şi îl vom ataca la CCR”, a declarat preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac a afirmat că adoptarea proiectului de lege nu este deloc întâmplătoare, afirmând că ea vine la doar două zile după vizita ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, la Bucureşti.

„(…) este foarte grav, la Târgu Mureş nu există niciun liceu cu predare exclusivă în limba română, în schimb se înfiinţează cea de a doua unitate de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară, în condiţii în care instituţii în care să se studieze în limba maghiarilor din România sunt suficiente”, a spus Tomac.

Marius Paşcan a prezentat şi o parte din argumentele care ţin de neconstituţionalitatea legii.

„Prin a ceastă lege se încalcă principiul constituţional al autonomiei locale. Reţeaua şcolară se stabileşte conform legii, prin hotărâre a consiliilor locale, iar acest principiu este încălcat. Ba mai mult, prin articolul 5 al acestei legi i se stabilesc obligaţii Consiliului local Târgu Mureş pentru a înfiinţa această unitate şcolară. Graba şi pripa, faptul că PSD a devenit o anexă a UDMR au făcut să nu remarce că nici măcar în privinţa personalităţii juridice nu sunt clarificate lucrurile întrucât vor să înfiinţeze această unitate de învăţământ într-un imobil care aparţine unei organizaţii non-guvernamentale, (…) iar terenul este proprietatea statului român”, a spus Paşcan.

Mariu Paşcan a afirmat că tensiunile etnice din Târgu Mureş sunt alimentate constant.

„Consilul judeţean se ocupă de strângerea de semnpături pentru celebrul pachet Minority safepack, care se încearcă a fi impus ca directivă a nivelul UE şi prevede posibilitatea unei autonomii teritoriale pe criterii etnice, respectiv Ţinutului Secuiesc”, a adăugat Paşcan.