Legumele portocalii întârzie îmbătrânirea

Atrăgătoarea culoare portocalie trădează prezența unui antioxidant, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A -  importantă pentru sănătatea ochilor, a pielii și a plămânilor.

RomaniaTV.net
09 mai 2018, 08:37
Legumele portocalii întârzie îmbătrânirea

Morcovii protejează vederea

Ai aflat că ai colesterolul mărit? Bea un pahar de suc de morcovi proaspăt, de 3 sau 4 ori pe săptămână! Vei obține o reducere a nivelului de colesterol rău și te vei feri de bolile cardiovasculare provocate de blocarea vaselor de sânge (ateroscleroză). Această legumă are în compoziție 2 antioxidanți puternici, luteină și zeaxantină, care scad riscurile de cataractă sau de degenerescența maculară. 

Cartofii dulci, pentru diabetici

În perioada în care încerci să renunți la fumat, mănâncă mai des cartofi dulci. Betacarotenul protejează sistemul respirator și are acțiune antioxidantă. Previne crizele de astm și bolile de plămâni. De asemenea, cresc aportul de fibre care îmbunătățesc digestia. Sunt recomandați şi celor care suferă de diabet, mulțumită unei substanțe care reglează cantitatea de glucoză din corp.

Dovleacul, aliatul siluetei

Dacă te-ai decis să slăbești, adaugă în meniu și puțin dovleac! Îți aduce un plus de fibre, fără a crește exagerat aportul caloric. Un pahar de suc de dovleac, băut cu o oră înainte de culcare, este eficient contra insomniei, iar conținutul său bogat în vitamina E asigură întârzierea efectelor îmbătrânirii și combate ridurile. Mănâncă dovleac fiert sau copt, alături de carne grasă, pește gras, dar nu împreună cu fructe sau lapte. Se poate asocia fără probleme de digestie cu legume care conțin amidon, precum cartoful.

Ardeii grași protejează plămânii

Când prepari o salată de legume, nu uita să adaugi și ardei grași portocalii. Conțin vitamina C, care, în prezența betacarotenului, reduce riscul unor afecțiuni ale ochilor, precum degenerescența maculară, dar și a celor pulmonare, după cum indică un studiu realizat de specialiștii Centrului de cercetare de la Universitatea din Montreal, Canada. Este indicat să-i combini cu alte legume, brânzeturi, ouă, cereale integrale, pește gras. Sunt contraindicați celor care suferă de gastrită, în special în stare crudă, din cauza efectului lor iritant asupra mucoasei gastrice.

Bine de știut!
În urma gătirii, morcovii nu pierd din cantitatea de vitamina A (1,15 mg la 100 g) și nici din substanțele care-i recomandă în tulburările digestive (lignina și pectina).

Tabelul caloriilor
100g

Ardei grași
Valoare energetică 22 kcal
Glucide 4,2 g
Lipide 0,3 g

Morcovi
Valoare energetică 14 kcal
Glucide 2,6 g
Lipide 0 g

Cartofi dulci
Valoare energetică 86 kcal
Glucide 4,2 g
Lipide 0,1 g

Dovleac
Valoare energetică 37 kcal
Glucide 3,5 g
Lipide 0,1 g

Gustări ideale pentru diabetici