Klaus Iohannis a înfiinţat comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară. Cine sunt membrii comisiei UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a înfiinţat Comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, din acest for urmând să facă parte personalităţi, câte doi reprezentanţi din partea fiecărui partid parlamentar, un reprezentant al Guvernului, în total 23 de membri. Comisia va fi coordonată de doi consilieri prezidenţiali şi îşi va prezenta activitatea la jumătatea lui 2017.
Filip Stan
20 sept. 2016, 15:05
Klaus Iohannis a înfiinţat comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară. Cine sunt membrii comisiei UPDATE

UPDATE Comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară este formată din 23 de membri, potrivit Preşedinţiei: zece membri independenți, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanți ai formațiunilor și partidelor parlamentare.

Membri independenți

Cristian Popa — fost viceguvernator al BNR și fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, Dan Dungaciu — sociolog și geopolitician, președinte al Fundației Mării Negre, Gabriel Drăgan — profesor universitar la ASE și director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop — academician și rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost președinte al Consiliului Concurenței,Lucian Croitoru — consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Pușcaș — istoric și profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și fost negociator-șef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu — politolog și președinte al Asociației „Pro Democrația”, Valentin Lazea — economist-șef al Băncii Naționale a României și Iulian Chifu — fost consilier prezidențial, analist de politică externă și profesor la SNSPA București.

Reprezentantul Guvernului

Vasile Iuga — senior advisor la PwC.

Reprezentanţi PSD

Deputatul Viorel Ștefan și fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica.

Reprezentanţi PNL

Ene Dinga — fost ministru al Integrării Europene, cercetător științific la Academia Română și Adrian Ciocănea — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost ministru al Economiei.

Reprezentanţi UDMR

Eeuroparlamentarul Winkler Gyula și deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului

Reprezentanţii Minorităţilor

Deputaţii Varujan Pambuccian și Ovidiu Ganț.

Reprezentanţi ALDE

Cosmin Cristian — fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și fostul parlamentar Radu Cojocaru

Reprezentanţi PMP

Europarlamentarul Siegfried Mureșan și Lucian Alexandru Curtu — decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Brașov.

Consilierii prezidenţiali care vor coordona lucrările comisiei sunt Leonard Orban şi Cosmin Marinescu, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

Ea a precizat că prima şedinţă a comisiei va avea loc în perioada următoare şi va fi prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.

La mijlocul anului viitor comisia ar urma să prezinte un document politic privind proiectul de ţară şi să îşi încheie activitatea.

Iniţiativa de a constitui comisia a fost luată după ce preşedintele Klaus Ioahnnis a avut consultări cu liderii politici imediat după Brexit, când s-a pus problema unui proiect de ţară în noul context european.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, privind înfiinţarea Comisiei

Aş vrea să vă spun în primul rând că avem informaţii importante despre evoluţiile şi deciziile care au fost luate în legătură cu proiectul de ţară, proiect iniţiat de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Important de spus la începutul acestei declaraţii de presă este că, în acest moment, avem lista cu persoanele nominalizate pentru a face parte din această comisie prezidenţială. Lista se află aici, în faţa mea. Va ajunge şi la dumneavoastră, la presă, imediat după ce vom încheia această declaraţie de presă.

Aş vrea să va reamintesc faptul că domnul Preşedinte Klaus Iohannis a avut, după momentul Brexit, o serie de consultări cu partidele politice parlamentare, de asemenea, cu reprezentanți ai Guvernului, reprezentanţi ai Băncii Naţionale. În cadrul acestor dezbateri, în cadrul acestor consultări, a reieşit faptul că toţi susţin ideea de a colabora pentru construirea acestui proiect de ţară.

Drept urmare, toate partidele parlamentare au desemnat, au nominalizat câte doi reprezentanţi, pentru a face parte din această comisie prezidenţială. Mai apoi, ar trebui să spunem că, din partea Guvernului, a fost nominalizată o persoană, nominalizare făcută de către Premier.

Această comisie îşi va desfășura activitatea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Drept urmare, există doi consilieri prezidenţiali, domnii Leonard Orban şi Cosmin Marinescu, cei doi se vor ocupa, vor coordona lucrările acestei comisii prezidenţiale. Şi, în acelaşi timp există zece personalităţi, care vin în componența acestei comisii prezidenţiale, în nume propriu, nu în numele instituţiilor unde au lucrat sau lucrează, tocmai pentru că sunt persoane care au competenţe dovedite, experienţe în domenii de specialitate, sunt persoane cu o notorietate mare, care au o cunoaştere bună a realităţilor europene, afacerilor europene. Veţi regăsi în această listă nume importante – sociologi, economişti, specialişti în politici europene, şi desigur, veţi consulta cu foarte mare atenţie această listă.

Acum să vă dau câteva detalii despre formula de lucru. Prima şedinţă va fi prezidată chiar de către domnul Preşedinte Klaus Iohannis. Mai apoi, de principiu, vor exista întâlniri lunare, şi undeva la mijlocul anului viitor ar trebui ca această comisie prezidenţială să-şi încheie activitatea. Aş vrea să spun faptul că domnul Preşedinte Klaus Iohannis crede că este necesar un proiect de ţară care să fie o viziune despre cum ar trebui să arate România, pe termen mediu şi pe termen lung, în raport cu statutul României de membru al Uniunii Europene, dar luând în calcul, evident, realităţile de bază, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Această comisie nu va face o listă de măsuri, nu va fi o strategie, va fi un document politic. Vor fi trasate niște obiective, nişte ţinte clare care să arate cum trebuie să se dezvolte România, ce linii de dezvoltare, de modernizare trebuie să urmeze România în perioada următoare. Practic, cum ne dorim să arate România ca membru al Uniunii Europene. Ce nivel de ambiţii vrem să avem ca membru al Uniunii Europene. Care este locul nostru, care este rolul nostru în Uniunea Europeană.

Foarte important de subliniat, şi cred că acesta este un element important al discuţiei, este faptul că pe 1 ianuarie 2017 se împlinesc zece ani de când România este membru al Uniunii Europene. Nu este doar un moment foarte bun pentru un bilanţ, este şi momentul potrivit pentru a trasa aceste obiective clare. Practic, să stabilim drumul pe care România trebuie să-l urmeze pentru a oferi cetăţenilor săi prosperitate şi securitate, două lucruri foarte importante. De asemenea, această comisie prezidenţială, după cum aţi observat din descrierea pe care am făcut-o la început, are o componentă politică, sunt reprezentanţi din partea tuturor partidelor parlamentare. Asta ar trebui să garanteze susţinere politică, un element foarte important, pentru că aceste obiective trebuie să se afle dincolo de controverse, dincolo de interese de partid contextuale. Trebuie să fie nişte lucru generale, nişte ţinte foarte clare care trebuie să rămână, indiferent de ceea ce se întâmplă în fiecare zi pe scena publică.

În acelaşi timp aş mai vrea să mai spun ceva foarte important. Acest proiect de ţară va fi suspus unei etape de dezbatere publică, tocmai pentru că Preşedintele României îşi doreşte nu doar acest capitol al susţinerii politice, ci şi o susţinere foarte consistentă din partea societăţii românești.

DailyBusiness
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
Shkendija – FCSB. Zeci de mii de români au fentat VOYO! Pro TV, acțiuni în forță pe Youtube și Facebook împotriva streamurilor ilegale
Capital.ro
Sfârșitul pentru Călin Georgescu? Ce pregătește fostul candidat la prezidențiale: Vrea să...
Playtech.ro
Bulion la rece, fără fierbere. Rețeta secretă care păstrează toate vitaminele roșiilor
DailyBusiness
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
Adevarul
Pierderi uriașe în sectorul de stat: 266 de companii aduc un minus de 2,5 miliarde lei. Printre ele, Unifarm, Termoenergetica și Metrorex
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Belșug pentru aceste zodii. Vin mari câștiguri
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Capital.ro
Românii trebuie să declare si să plătească. Statul ia 4.050 de lei de persoană. Codul Fiscal se modifică radical
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 30 iulie 2025. Scorpionii lau noroc, Leii primesc daruri, Sagetatorii au parte de schimbari majore
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare pentru anumiți români! Guvernul anunță măsuri pentru acești pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara unde depresia se tratează pe stadion: Medicii „prescriu” mai mult fotbal