LISTA miniştrilor din cabinetul Cioloş. PRIMUL NUME care ar fi acceptat propunerea premierului UPDATE

Dacian Cioloş urmează să finalizeze şi să prezinte lista miniştrilor din viitorul Guvern. Mai multe nume au fost vehiculate pentru cabinetul Cioloş. Unii dintre cei care ar fi fost ofertaţi pentru a face parte din viitorul Guvern au vorbit la România TV despre posibilitatea de a ocupa un post de ministru. 

13 nov. 2015, 07:33

Dacian Cioloş este aşteptat să prezinte la acest sfârşit de săptămâna lista cu miniştri. Potrivit unor surse politice, citate de România TV, în Cabinetul Cioloş ar urma să nu se mai regăsească niciun membru al Guvernului Ponta.

UPDATE 22.00 Numele doctorului SORIN PAVELIU este dat ca sigur la Ministerul Sănătăţii, potrivit adevarul.ro. Fost parlamentar PNL, Sorin Paveliu nu mai are în acest moment carnet de partid, fiind expert în politici de sănătate la Societatea Academică din România.

UPDATE 21.05 Potrivit unor surse citate de România TV, şefă a echipei de Comunicare de la Palatul Victoria va fi ANCA PĂDURARU NICULESCU. Aceasta lucrează în prezent ca ofiţer de presă la Comisia Europeană. Anca Păduraru a fost şcolită la Bruxelles şi a lucrat chiar şi în Parlamentul European.

Imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş ca premier, Anca Păduraru Niculescu a scris despre fostul comisar european că este foarte apreciat la nivel european, ca expert, datoritā seriozitații, profesionalismului si a verticalității sale.

Anca Păduraru Niculescu este căsătorită cu actorul Ovidiu Niculescu.

UPDATE 21.00 ANCA PALIU DRAGU este propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul de Finanțe. Anca Paliu Dragu ar fi acceptat să fie Ministru de Finanțe în cabinetul Cioloș, au declarat surse politice pentru Capital.

Anca Paliu Dragu, 42 de ani, este, in prezent, economist in cadru Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene. Aceasta a fost recrutata din 2013 de Comisia Europeana, dupa ce in timp de 11 ani a lucrat in cadrul biroului de la Bucuresti al FMI (2001-2013). Intre 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist in cadrul Bancii Nationale.

Mai bine de un deceniu, Anca Paliu Dragu a participat la toate discutiile dintre oficialii romani care s-au succedat la putere si delegatiile Fondului Monetar, fara sa iasa in prim plan. Ea este licentiata in Finante-Banci, ASE, si in Politici Publice si Integrare Europeana – SNSPA. De asemenea, are un program de studii avansate de Economie si Afaceri Internationale la Universitatea George Washington, si a obtinut titlul de doctor in finante de la ASE.

UPDATE 20.00 Premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta, cel mai probabil, duminică lista miniştrilor care ar urma să fie înaintată luni Parlamentului, odată cu programul de guvernare al noului Cabinet, în vederea votului de învestire, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

UPDATE 17.00 Fosta canotoare ELISABETA LIPĂ se află printre persoanele vehiculate pentru a ocupa postul de ministru al Tineretului şi Sportului, în Guvernul condus de premierul desemnat Dacian Cioloş, a declarat, vineri, pentru Mediafax, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu.

Elisabeta Lipă a declarat că nu este tipul de om care să râvnească alte posturi şi că, deocamdată, nu a luat nimeni legătura cu ea în acest sens. „Nu am ce să vă spun, sunt onorată că se vehiculează numele meu. Dar, pe de altă parte, mie îmi este bine unde sunt, nu duc lipsă de activitate şi nici nu râvnesc după alte posturi. Dacă va fi să fie, vom vedea, dar deocamdată nu a vorbit nimeni cu mine. Nu prea îmi plac speculaţiile şi nu pot comenta„, a declarat Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă ocupă în acest moment funcţiile de preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

UPDATE 16.00 Premierul desemnat, Dacian Ciolos, i-ar fi propus lui BOGDAN SIMION, directorul unui ONG, sa fie Ministru al Muncii in noul Guvern, potrivit unor surse Hotnews.  

Bogdan Simion este directorul Fundatiei Sera Romania, un ONG care militeaza pentru respectarea drepturilor copiilor si protectia acestora, dar si al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil. Fundatia Sera Romania a contribuit si la infiintarea primei Banci de Os din Romania, de la Spitalul Grigore Alexandrescu. Bogdan Simion este si directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltarea Copilului, care a fost creat prin asocierea dintre Consiliul Local al Primariei Sectorului 1, prin Directia Generala de Asistenta si Protectie, si Asociatia pentru Dezvoltarea Copilului.

UPDATE 11.15 La Ministerul Comunicaţiilor, sunt vehiculate două nume, transmite România TV: Marcel Opriş, şeful STS, şi Mihai Tudor. 

Un alt nume nou vehiculat este Aura Răducu, care ar fi vizată pentru Fonduri Europene. 

Alţi posibili miniştri dintr-un viitor cabinet Cioloş: ACHIM IRIMESCU la Ministerul Agriculturii, MIHNEA MOTOC la Apărare, CONSTANTIN DUDU IONESCU la Ministerul Afacerilor Interne,  DAN DUNGACIU – ministrul Dezvoltării Regionale,  Anca Paliu Dragu sau DANIELA GHEORGHE – ministrul Finanţelor,  LAURA ŞTEFAN ministrul Justiţiei, MARCEL TANŢĂU sau CSEKE ATTILA  – ministrul Sănătăţii.

UPDATE 11.04 Deputatul Radu Popa a precizat, la România TV, că din discuţiile cu Dacian Cioloş „s-a degajat ideea” că, în Guvernul pe care premierul desemnat îl va propune, nu se vor regăsi miniştri din cabinetul Ponta.

„Era foarte preocupat de a găsi soluţii pentru posturile de miniştri. Din discuţii, senzaţia mea este că are o anumită dificultate de a găsi persoane pentur funcţia de ministriu”, a mai spus Popa.

UPDATE 10.00 Anca Paliu Dragu, in prezent economistla Comisia Europeana, care a lucrat in cadrul biroului local al FMI dar si la BNR va fi propunerea premierului desemnat Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Finantelor Publice, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

CITEŞTE ŞI Deputat PND: Dacian Cioloş NU va menţine nici un ministru din guvernul Ponta

UPDATE 9.55 Achim Irimescu ar putea fi noul ministru al Agriculturii în condițiile în care numele vehiculat în ultimul timp pentru preluarea acestui portofoliu, Mihail Dumitru, a declinat oferta. Achim Irimescu ocupă, în prezent, funcția de ministru — consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și este șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014. Irimescu a fost numit secretar de stat la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care și-a dorit mai mult un tehnician pe acest post decât un membru de partid. El a coordonat cele două Agenții de Plăți care gestionau fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, Autoritatea de Management, și relația cu direcțiile tehnice din cadrul Comisiei Europene. Achim Irimescu este doctor în economie agrară, iar din 1998 și până a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

____________________________________________________________

Mai multe nume au fost vehiculate pentru viitorul Executiv şi, potrivit, România TV, unii ar fi acceptat oferta lui Cioloş de cooptare în noul Guvern. Unul dintre aceştia ar fi Daniela Gheorghe care ar urma să preia portofoliul de la Finanţe. 

România TV i-a contactat pe unii dintre cei vehiculaţi ca posibili miniştri.

Marcel Tanțău, vehiculat pentru Ministerul Sănătății,  a declarat, la România TV că ar accepta această funcţie dacă Dacian Cioloş i-ar propune acest lucru.

Citeşte şi: Cine va face parte din noul Guvern. NOI NUME pe lista lui Dacian Cioloş UPDATE

„Nu am o informație oficială. Nu am primit o invitație oficială directă. Nu știu, să vedem. Este foarte greu de spus dacă aș accepta o astfel de invitație, dar în principiu… probabil că m-aș implica. Am vârsta la care ar merita să mă implic, fiind oarecum un reprezentant al unei generaţii care ar trebui să facă ceva, numai pentru asta”, a spus Marcel Tanțău, nume vehiculat la Ministerul Sănătății.

Constantin Dudu Ionescu, nume vehiculat la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că este o „chestiune de confidenţialitate”.

Este o informație care circulă. Nu se pune problema. Cum să vă confirm, dacă nu am ce să vă confirm. Chiar dacă mi-ar fi propus, nu pot să vă spun. Este o anumită confidențialitate. Staţi liniştită că încă nu sunt nimic! Ce am declarat, e bine declarat”, a spus Constantin Dudu Ionescu, nume vehiculat la Ministerul Afacerilor Interne.

Dan Dungaciu, nume cu mari şanse să ocupe funcţia de ministr al Dezvoltării Regionale, nu a dorit să comenteze informaţia.

„Nu comentez. Mulțumesc”, a declarat și Dan Dungaciu, nume vehiculat la Ministerul Dezvoltării Regionale.