ATAC TERORIST ÎN BARCELONA: O dubă a intrat în mulţime: 14 morţi şi 130 de răniţi. Trei suspecţi arestaţi VIDEO UPDATE

Un vehicul a lovit, joi după-amiază, un grup de pietoni pe Bulevardul La Rambla din oraşul spaniol Barcelona. 14 persoane au murit şi alte 130 au fost rănite, au anunţat autorităţile spaniole. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul.

17 aug. 2017, 15:32

UPDATE Poliţia spaniolă a percheziţionat apartamentul familiei unui adolescent, presupusul şofer al camionetei în atacul sângeros de pe promenada de la Barcelona, relatează The Associated Press.

Vecini ai familiei Oukabir din nordul localităţii Ripoll spun că nimeni nu era acasă atunci când a sosit poliţia, vineri dimineaţa.

Uşa apartamentului familiei Oukabir de la primul etaj a fost spartă de autorităţi.

Presa spaniolă scrie că Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani, este şoferul camionetei care a ucis 13 oameni la Barcelona,

Fratele său, Driss Oukabir – un cetăţean francez de origine marocană – s-ar fi dus la poliţie să raporteze că i-au fost furate documentele.

Primarul din Ripoll Jordi Molle a declarat că documentele au fost găsite într-un vehicul folosit în atentatul de la Barcelona.

Ripoll, care se află la 90 de minute distanţă – cu maşina – nord de Barcelona, este o localitate liniştită şi bogată, cu 10.000 de locuitori, situată în zona centrală deluroasă a regiunii spaniole Catalonia.

UPDATE Şoferul vehiculului cu care a fost comis atacul de la Bulevardul La Rambla din Barcelona se numără printre suspecţii împuşcaţi mortal de poliţie, anunţă surse din cadrul Poliţiei spaniole citate de cotidianul El Pais.

Potrivit surselor citate, autorul atacului de la Barcelona figurează printre cei cinci suspecţi împuşcaţi mortal în schimburile de focuri cu poliţia în Cambrils (Taragona).

Poliţia a deschis focul asupra suspecţilor după ce vehiculul acestora a lovit mai multe persoane în Cambrils, omorând o femeie.

Patru tineri suspecţi în atentatul din Barcelona, sunt căutaţi de poliţie. Aceştia sunt: Moussa Oukabir, de 17 ani, suspectat că a condus furgoneta, Mohamed Hychami, 24 de ani, Younes Abouyaaqoub, 22 de ani, şi Said Aallaa, 18 ani. Toţi locuiesc în Ripoll sau împrejurimi.

UPDATE Autorităţile spaniole au anunţat că bilanţul atentatelor de la Barcelona şi Cambrils a crescut la 14 morţi şi 130 de răniţi. Potrivit serviciilor de urgenţă din Catalonia, victimele sunt de 34 de naţionalităţi.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a anunțat vineri că între persoanele ucise în atentatele din Spania se numără cel puțin un cetățean american, transmit Reuters și AFP.

Administrația de la Washington poate confirma „moartea unui cetățean american”, a declarat Tillerson înaintea unui discurs în capitala SUA.

Șeful diplomației americane a precizat că Statele Unite continuă să verifice eventuala prezență a altor americani între cei uciși și răniți în dublul atac terorist de joi din vineri, soldat potrivit celui mai recent bilanț cu 14 morți și 130 de răniți, de 35 de naționalități.

 

„Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile” victimelor, a mai spus Tillerson.

UPDATE Cele două atentate comise joi la Barcelona și Cambrils, soldate cu cel puțin 14 morți și 130 de răniți, au fost planificate în urmă cu mai mult timp de persoane care operau din orașul Alcanar, a anunțat vineri poliția spaniolă, relatează Reuters.

O explozie a avut loc înainte de miezul nopții miercuri într-o locuință din Alcanar, într-un incident despre care poliția crede că ar avea legătură cu atacurile comise la Barcelona și Cambrils.

Trei dintre persoanele arestate în legătură cu aceste atacuri sunt marocani iar cea de-a patra este un cetățean spaniol, a anunțat vineri poliția catalană, dezvăluind naționalitatea celor patru suspecți reținuți după atentatele din Spania, relatează Reuters și DPA.

Niciunul dintre suspecți nu a avut dosar penal legat de terorism, a precizat poliția. Cei patru suspecți au vârste cuprinse între 21 și 34 de ani.

Poliția a precizat că încă nu l-a identificat pe bărbatul care a condus în mod deliberat camioneta în mulțimea aflată pe aleea centrală Las Ramblas, în centrul turistic al Barcelonei, și care a părăsit apoi scena faptei pe jos.

Cu toate acestea, un purtătorul de cuvânt al poliției catalane a afirmat că principalul suspect căutat pentru atentatul de la Barcelona, șoferul camionetei care a intrat în mulțimea de pietoni pe Las Ramblas, s-ar fi putut afla printre atacatorii împușcați mortal de poliție mai târziu la Cambrils, la sud-vest de Barcelona, însă deocamdată nimic nu este sigur.

UPDATE Doi din cei trei cetăţeni români răniţi în atentatul din Barcelona au fost externaţi, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că starea românului care rămâne internat este stabilă.

Conform ultimelor date obţinute de Consulatul General al României la Barcelona din partea autorităţilor spaniole, două dintre cele trei persoane de cetăţenie român, rănite în urma atacului au fost externate, fiind tratate doar în regim ambulatoriu.

MAE precizeacă că al treilea cetăţean român rămâne spitalizat, fiind vizitat de către consulul general al României la Barcelona. De asemenea, reprezentantul oficiului consular a avut discuţii atât cu însoţitorii cetăţeanului în cauză, cât şi cu personalul medical, starea clinică a pacientului menţinându-se stabilă.

UPDATE Numărul victimelor a crescut la 14. Unul dintre răniţii aflaţi în stare gravă la spital nu a mai putut fi salvat şi a încetat din viaţă.

Serviciile de urgenţă din Spania au anunţat, vineri, că o femeie a decedat în urma atacului terorist din oraşul Cambrils, iar bilanţul atentatelor din Catalonia ajunge la 14 morţi, relatează site-ul BBC News.

Femeia era internată în stare critică la spitalul universitar „Joan XXIII” din provincia catalană Tarragona. Este prima persoană care a murit în urma atacului din Cambrils.

Serviciile de urgenţă din Catalonia au anunţat că victimele atacurilor de joi sunt de 34 de naţionalităţi, potrivit evaluării provizorii, citate de BBC News. Evaluarea anterioară era 24 de naţonalităţi.


UPDATE Bulevardul La Rambla din Barcelona, care a fost joi scena celui mai sângeros atentat din ultimii 14 ani, din Spania, a fost redeschis vineri dimineaţă, dar atmosfera este sumbră, relatează Reuters.

Poliţia a anunţat că măsuri suplimentare de securitate sunt în vigoare în zona Placa de Catalunya – piaţa centrală din Barcelona.

În aceste condiţii, autorităţile sfătuiesc publicul să meargă pe jos în zonă şi să nu aibă rucsacuri sau genţi mari.

Prezenţa poliţiei era vizibilă vineri dimineaţă, iar în unele zone exista încă banda galbenă care a izolat joi zona, scrie ABC News, preluat de News.ro. În plus, numeroşi jurnalişti se află pe bulevard pentru a transmite de la faţa locului.

Incidentul a avut loc în sezonul turistic de vârf la Barcelona, care este una dintre principalele destinaţii din Europa, atrăgând cel puţin 11 milioane de vizitatori pe an.


UPDATE Poliţia spaniolă a arestat o a treia persoană suspectată de legături cu atacul de la Barcelona, potrivit BBC News.

Acţiunea a avut loc în oraşul Ripoli, la 100 de kilometri nord de Barcelona. Tot la Ripoli a fost arestat şi un marocan, identificat drept Driss Oukabir, suspectat de legături cu furgoneta utilizată în atentat.

Actele sale ar fi fost folosite pentru închirierea furgonetei care a lovit mulţimea la Barcelona. El susţine, însă, că actele i-au fost furate şi că nu are nicio legătură cu atacul. 


UPDATE Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

Printre cei aproximativ 100 de răniţi se află şi doi români.

26 de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. 11 dintre ei sunt în stare gravă.

Guvernul catalan a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi, relatează Associated Press.

Ministrul de Interne al regiunii, Joaquin Forn, a declarat vineri că atacul de la Cambrils “urmează aceeaşi cale”. „Există o legătură”, a adăugat el.

Oficialul nu a precizat, însă, ce leagă atacurile, dar a confirmat că şoferul maşinii care a intrat în mulţime este încă în libertate. 


UPDATE: Un al doilea român a fost identificat printre persoanele rănite în urma atacului de la Barcelona, acesta fiind internat în spital, iar starea sa fiind stabilă, anunţă MAE. Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

„Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetăţenie română. Aceasta a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa actuală fiind stabilă”, a precizat vineri MAE.


UPDATE: Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.


UPDATE: Cei doi bărbaţi arestaţi în legătură cu atentatul de la Barcelona sunt un marocan şi un spaniol din Melilla; niciunul nu este şoferul camionetei

Atacul cu o camionetă are „legătură” cu o explozie care a avut loc cu o noapte înainte într-o localitate situată la sud de Barcelona şi în care a murit o persoană, iar altele au fost rănite, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Maiorul de poliţie Josep Lluis Trapero a anunţat, de asemenea, naţionalităţile celor doi suspecţi arestaţi joi.

ATAC TERORIST ÎN BARCELONA: Un român a fost rănit în atentat

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că unul dintre ei este marocan, iar celălalt este un spaniol din Melilla, un oraş spaniol situat pe coasta Africii de Nord şi care se învecinează cu Marocul. Trapero a precizat că arestările au fost operate în localitatea Ripoll, situată în nordul Cataloniei, şi la Alcanar, locul unde a avut loc explozia de miercuri noapte.

Oficialul a subliniat că niciunul dintre cei doi bărbaţi arestaţi nu este şoferul camionetei folosite în sângerosul atentat din cartierul La Rambla. Bărbatul a condus camioneta în zona pietonală din La Rambla şi până în apropiere de sediul Operei din oraş, după care a plecat pe jos.

Trepero a spus că se pare că şoferul nu era înarmat.

Pe de altă parte, o unitate din cadrul Poliţiei catalane a anunţat anterior că o maşină a lovit şi trântit la pâmânt doi ofiţeri de poliţie, la un punct de control al traficului la Barcelona. Această unitate, Mossos d’Esquadra, nu a precizat dacă incidentul are legătură cu atentatul cu camioneta.

Poliţia din Barcelona a anunţat mai târziu, pe Twitter, că maşina şi şoferul a fost interceptată la aproximativ zece kilometri distanţă de zona centrală a oraşului, unde a avut loc atacul.

Presa locală scria că un vehicul marca Ford Focus de culoarea albă a trecut peste ofiţeri şi că o persoană din maşină a fost împuşcată şi ucisă de trupele regionale. Nici primăria şi nici poliţia regională nu au anunţat dacă a fost împuşcat un suspect.

 

UPDATE: Bilanţ revizuit: 13 morţi şi 100 de răniţi

Bilanţul victimelor atentatului comis joi după-amiază pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ajuns la 100 de răniţi, potrivit ultimelor informaţii furnizate de Poliţia din Catalonia. De asemenea, 13 persoane au fost ucise în atac.

Poliţia din Catalonia a revizuit bilanţul atacului terorist, anunţând, pe Twitter, că 100 de oameni au fost răniţi şi că numărul victimelor ar putea creşte în orele următoare.

 

 

UPDATE: Statul Islamic a revendicat atentatul

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat, joi seară, atentatul comis în oraşul spaniol Barcelona, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

„Autorii atacului de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic”, a transmis agenţia AMAQ, aparţinând organizaţiei fundamentaliste sunnite.

În urmă cu câteva săptămâni, membri ai reţelei teroriste ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant / Daesh) ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei, în nordul Egiptului şi în sud-estul Afganistanului, unde a instituit un „califat”.

UPDATE: Două persoane arestate în legătură cu atentatul de la Barcelona, anunţă premierul regiunii Catalonia. Bilanţ revizuit: 13 morţi şi peste 80 de răniţi

Poliţia a arestat două persoane în legătură cu atentatul cu o dubă, la Barcelona, pe celebrul bulevard Las Ramblas, a anunţat joi seara preşedintele regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Carles Puigdemont a revizuit totodată bilanţul victimelor, în această conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi noaptea.

El a anunţat că s-a confirmat moartea a 13 persoane, iar cel puţin alte 80 au fost spitalizate, după ce o dubă a intrat în zona pietonală a bulevardului aglomerată.

Primarul barcelonei Ada Colau a anunţat că un moment de reculegere urmează să aibă loc în principala piaţă din oraş vineri la prânz, pentru a arăta că nu ne este frică şi că suntem mai uniţi ca niciodată”.

UPDATE: Bilanţul a crescut la 13 morţi şi 50 de răniţi

Bilanţul atacului terorist de la Barcelona a crescut la 13 morţi şi 50 de răniţi, a anunţat Poliţia catalană, pe Twitter.

„Putem confirma bilanţul de 13 morţi şi 50 de răniţi” în atentatul din Barcelona, a comunicat Poliţia catalană.

Surse citate de publicaţiile El Mundo şi El Pais au anunţat în urmă cu două ore că cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul din Barcelona.

UPDATE: Un al doilea vehicul folosit în atentatul de joi de la Barcelona a fost găsit într-o mică localiate, Vic, în Catalonia, au anunţat autorităţile locale pe Twitter, relatează Reuters.

UPDATE: Un suspect în atentatul cu dubă de la Barcelona a fost arestat

Un suspect în atentatul cu o dubă, la Barcelona, a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press.

Citeşte mai mult

UPDATE. Un reprezentant al autorităţilor locale a anunţat că o persoană a fost confirmată moartă, iar alte 32 rănite, în atacul cu dubă, în cartierul istoric al oraşului Las Ramblas, relatează The Associated Press.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a anunţat joi, într-o conferinţă de presă că, „din nefericire, numărul morţilor probabil va creşte”.

Presa de la Barcelona scrie că până la 13 persoane au fost ucise în atac.

Poliţia din oraş a anunţat, pe Twitter, că zece dintre cele 32 de persoane rănite erau în stare gravă.

 

UPDATE: Atacul din Barcelona este act terorist, confirmă Poliţia.

Atacul cu vehicul comis joi după-amiază pe Bulevardul Rambla, în centrul oraşul Barcelona, este un act terorist, a confirmat Poliţia catalană.

Autorităţile spaniole continuă eforturile pentru capturarea autorului atacului şi pentru stabilirea motivelor acestuia.

Potrivit presei spaniole, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA avertizase de câteva luni autorităţile spaniole despre riscurile teroriste.

UPDATE: Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul produs joi după-amiază în centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse citate de cotidianul El Mundo.

Operaţiuni de securitate în tot oraşul Barcelona

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul agresorului, relatează cotidianul La Vanguardia.

„Mobilul atacului cu vehicul de la Barcelona nu este cunoscut deocamdată”, a transmis Poliţia catalană (Mossos d’Esquadra).

Autorităţile le recomandă localnicilor şi turiştilor să rămână în locurile în care se află, pentru a facilita intervenţiile serviciilor de securitate.

UPDATE: Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat joi seară că ține legătura cu autoritățile din Barcelona după atacul terorist comis în metropola catalană și că prioritatea o reprezintă acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite, transmite Reuters.

UPDATE: Dragoş Motrun, un român care lucrează în Spania, a spus că toate magazinele şi restaurantele din zonă au fost închise.

El a mai spus că lucrează la un restaurant din zona Las Ramblas şi că se îndrepta spre locul de muncă în momentul incidentului. Românul a mai afirmat că a luat legătura cu colegii săi, care care s-au baricadat în restaurant.

Un alt român a spus că este un haos total în zona incidentului, iar informaţiile transmise arată că sunt cel puţin 20 de răniţi. El a precizat că lucrează în apropierea locului incidentului, povestind că forţele de ordine s-au mobilizat imediat.

UPDATE: Cel puţin două persoane au murit, iar alte aproximativ 20 au fost rănite în incidentul rutier produs joi după-amiază în centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse din cadrul poliţiei citate de cotidianul La Vanguardia şi de agenţia Reuters.


UPDATE Poliţia spaniolă confirmă că incidentul rutier din Barcelona este un act deliberat

Poliţia spaniolă a confirmat că incidentul rutier produs joi după-amiază în oraşul Barcelona a fost un act deliberat, însă deocamdată nu se poate stabili că a fost atac terorist, afirmă surse citate de cotidianul El Pais şi de agenţia Reuters.

„A fost un act deliberat şi masiv”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei citat de El Pais.

UPDATE: Un purtător de cuvânt al poliţiei catalane citat de Reuters a declarat că nu poate să confirme dacă există persoane ucise şi nici dacă este vorba despre un incident terorist.

UPDATE: Doi bărbaţi înarmaţi au intrat într-un restaurant, după ce duba a lovit mulţimea

Doi bărbaţi înarmaţi au intrat într-un restaurant din Barcelona, după ce o dubă a intrat în mulţime, potrivit presei locale, scrie Reuters.

 

Poliţia a precizat că este vorba despre o dubă de culoarea albă, care a intrat pe trotuar în cartierul istoric Las Ramblas, din Barcelona. Cel aflat la volanul vehiculului a fugit de la locul faptei. 

Forţele de ordine au precizat într-un mesaj postat pe Twitter că este posibil ca mai multe persoane să fi fost rănite.

Conform ziarului El Pais, mai multe persoane zăceau pe jos.

Poliţia a blocat circulaţia rutieră pe strada respectivă, iar magazinele și stațiile de metrou din apropiere au fost închise.