REZULTATUL OFICIAL. Elena Udrea poate fi REŢINUTĂ, NU şi arestată. Scandal la numărarea voturilor

Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu şi arestată preventiv, în noul dosar, au decis, miercuri, deputaţii în şedinţa de plen. Decizia a fost luată după un adevărat haos la numărarea voturilor. Potrivit numărătorii iniţiale, solicitarea de reţinere a fost respinsă cu 142 de voturi "împotrivă" şi 119 "pentru", însă s-a decis renumărarea voturilor pe motiv că au existat vicii de procedură. Rezultatul final a stabilit că cererea de reţinere a fost aprobată,  iar cea de arestare respinsă. Fără probleme a trecut în schimb cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru în acest dosar.

27 oct. 2015, 21:40

UPDATE 19.30 Secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că social-democratul Marian Neacșu și liberalul Ludovic Orban au făcut recomandarea în Biroul permanent ca pe viitor să nu se mai voteze concomitent cu bile pentru două chestiuni.

Singurele discuții (în Biroul permanent — n.r.) au fost recomandarea domnului Marian Neacșu, liderul grupului PSD, cât și a domnului Ludovic Orban ca de acum să nu se mai facă vot concomitent cu bile pentru două lucruri diferite”, a spus Ciolacu, întrebat dacă liberalii au cerut reluarea procedurii de vot în cazul Elenei Udrea. El a adăugat că „sub nicio formă nu s-a cerut reluarea votului, pentru că nu este regulamentar”.

UPDATE 18.21 Plenul Camerei Deputaților a admis, în cele din urmă, cererea privind reținerea Elenei Udrea și a respins arestarea preventivă, nefiind întrunite condiţiile de adoptare.

Potrivit rezultatului oficial, pentru reţinerea Elenei Udrea s-au pronunţat 123 de deputaţi, iar contra 119. Cererea de reţinere a fost astfel aprobată.

Cererea de arestare preventivă a primit în schimb 115 voturi „pentru” şi 105 „impotrivă”. Potrivit anunţului oficial, nu a fost intrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea. 

Astfel, Camera Deputatţilor a respins cererea de arestare preventivă.

UPDATE 18.20 Deputaţii au aprobat cererea DNA de reţinere a Elenei Udrea în noul dosar, dar nu şi pe cea de arestare preventivă, transmite România TV.

UPDATE 18.03 Conform unor surse citate de România TV , Comisia de numărare a voturilor a decis, în urma renumărării voturilor, DA pentru reţinere şi NU pentru arestare.

UPDATE 18.00 „Eu nu ştiu nimic, decât ce spuneti dvs pe surse. Aş vrea să ştiu rezultatul”, a declarat Elena Udrea.

„Nu m-au lămurit”, a adăugat, la scurt timp, Elena Udrea, după ce s-a interesat ce se întâmplă la Comisia de numărare a voturilor.

UPDATE 17.45 Se numără şi voturile pentru arestarea preventivă.

UPDATE 17.25 Potrivit România TV, după renumărarea voturilor la cererea de reţinere, în urna neagră erau 119 bile negre, iar în urna albă erau 125 de bile albe. Daca se tine cont de bilele albe, cererea este incuviintata, daca se tine cont de bilele negre, este respinsa.

UPDATE 17.03 Deputaţii au decis să se renumere voturile, informează România TV. S-a constatat că deputaţii s-au încurcat a vot.

La numărătoare, au fost constatate nereguli, existând suspiciuni că unii deputaţi au introdus mai multe bile în urnă, astfel că a fost nevoie de renumărarea voturilor. Votul s-a desfăşurat la 4 urne simultan, deputaţii având câte 4 bile la dispoziţie, în loc de 2, ca de obicei, astfel că unii dintre ei au băgat mai multe bile în aceeaşi urnă.

UPDATE 17.00 Elena Udrea nu poate fi reţinută, au decis deputaţii.  Cererea privind încuviinţarea reţinerii fostului ministru a fost însă respinsă, fiind înregistrate 142 de voturi împotriva acestei solicitări şi 119 „pentru”.

UPDATE 16.50 S-a încheiat votul pentru reţinere şi arestare. Urmează să fie anunţat rezultatul. 

UPDATE 16.45: La votul pe cererile de reţinere şi arestare au fost mai puţin deputaţi în sală decât la votul pentru urmărire penală. Liviu Dragnea a votat cu bilele la vedere pentru încuviinţarea cererilor.

UPDATE 16.12 A începutul votul pe cele două cereri de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a Elenei Udrea. Votul este secret, cu bile. 

UPDATE 16.11 Elena Udrea nu a dorit să mai ia cuvântul.

UPDATE 16.10 În plenul Camerei Deputaţilor se citesc cele două proiecte de hotărâri privind încuviinţarea reţinerii şi, respectiv, a arestării preventive a Elenei Udrea.

UPDATE 16.00 Deputaţii au votat pentru urmărirea penală a Elenei Udrea. 

Cererea privind începerea urmării penale în cazul Elenei Udrea a fost aprobată, cu 193 de voturi „pentru”, 106 „împotrivă”, alte şase voturi fiind anulate.

UPDATE 15.45 Votul în cazul cererii privind ridicarea imunității pentru urmărirea penală a Elenei Udrea s-a încheiat miercuri în plenul Camerei Deputaților. În scurt timp se va termina şi numărarea bilelor pentru a se vedea ce au decis parlamentarii.

UPDATE 15.15 A început votul privind cererile procurorilor către Camera Deputaţilor privind încuviinţarea cererilor de începere a urmăririi penale şi a reţinerii/arestării preventive a Elenei Udrea.

UPDATE 14.10 Elena Udrea a ţinut un discurs în faţa colegilor deputaţi, cărora le-a atras atenţia asupra faptului că „sistemul” îi va devora şi pe cei care îi sunt acum „prieteni”:

„O să încep cu un lucru care ar putea să fie relativ amuzant, dacă pentru mine nu ar fi trist să fiu din nou în această situaţie. M-a întrebat presa dacă am primit sfaturi despre cum să mă comport. Cine mai poate să îmi dea sfaturi în această privinţă? Am cea mai mare experienţă. Sunt a treia oară în opt luni în faţa dvs., care sunteţi chemaţi să votaţi arestarea mea preventivă. Cred că putem să introducem arestarea Elenei Udrea ca procedură obişnuită în Camera Deputaţilor.

Vin a treia oară să spun de la tribuna celui mai înalt for al democraţiei ce se întâmplă în România. Nu cu Elena Udrea. La opt luni de la primul meu discurs, cred că nu mai aveţi nicio îndoială că tot ce am spus a fost şi este adevărat. Asistăm la cea mai acută formă a luptei pentru preluarea puterii, o luptă organizată după un plan bine gândit încă din al doilea mandat al lui Traian Băsescu care vizează preluarea puterii de către justiţie şi serviciile secrete. Perdeaua de fum care acoperă această acţiune este lupta anticorupţie, genial aleasă pentru că se bucură de suport popular chiar dacă ar putea duce la suprimarea democraţiei. Am auzit în repetate rânduri că abuzul de putere merită acceptat dacă asta înseamnă arestarea unor politicieni. Vă spun şi dvs., şi celor care aud că nimic nu merită să abandonăm democraţia, nu avem voie să uităm de dictatură, nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat înainte de 1989, când lumea trăia cu frica de securitate, teamă care a slăbit fibra acestui popor. Da, e nevoie ca toţi cei care greşesc să plătească, ca legea să fie aplicată tuturor, dar e nevoie şi ca aceia care conduc România să fie corecţi, să fie un exemplu pentru societate, să combatem fenomenul corupţiei, dar toate trebuie făcute în spiritul statului de drept şi nu e nevoie să speculăm nevoia reală de justiţie pentru răfuieli între puterile statului.

Politicienii răspund politic în faţa poporului. Dar aceşti oameni nu răspund politic, sistemul nu se supune judecăţii poporului. Odată ce sistemul va prelua puterea, nu va mai exista niciun mecanism de control în afară de revoluţie.

Un om trebuie să fie din nou arestat preventiv pentru că reprezintă un pericol, deşi o instanţă a decis că poate fi liberă. Ce stat de drept este acela în care un om, fie el şi parlamentar, este arestat preventiv fără să fie întrebat nimic. Faptele noi de care sunt acuzată nu s-au întâmplat în această vară, ci sunt fapte presupus a fi fost săvârşite acum 5-6 ani. Dragi colegi, sunteţi chemaţi să daţi un vot în orb, care arată caracterul ţintit şi scopul procurorilor de a mă reduce la tăcere Pentru că după ce am fost scoasă din puşcărie nu am tăcut şi am vorbit în continuare despre abuzurile sistemului. Sistemul a decis că Elena Udrea trebuie băgată din nou în beci.

Doamna procuror, împotriva căreia am depus două plângeri la CSM, a cerut arestarea mea preventivă înainte să vadă dacă şi ce aş avea de spus. S-a cerut arestarea preventivă înainte de a începe urmărirea penală, care începe după ce procurorul, luând act de votul dvs, dă o rezoluţie. Nici măcar aparenţele nu-i mai interesează pe aceşti oameni. Pentru ei forul legislativ este doar o anexă care trebuie să le execute ordinele, oricât ar fi de abuzive.

Suntem singura ţară din Europa unde primul ministru a fost pus sub acuzare. Nu cunosc dosarul, dar punerea sub acuzare a primului ministru în timpul exercitării funcţiei pentru fapte vechi de 7-8 ani care erau general cunoscute arată că justiţia şi DNA se amestecă în lupta politică, sacrificând imaginea României. Este evident că se încearcă schimbarea guvernului Ponta prin manevre. Opoziţia nu ar trebui să preia puterea prin astfel de manevre. Odată distrus jocul democratic în folosul unora, mâine li se va întâmpla la fel când nu vor fi suficient de obedienţi. Guvernările se schimbă prin vot sau moţiuni, nu prin instituţii de forţă ale statului.

La fel, se încearcă schimbarea celui de-al doilea om în stat, preşedintele Senatului. Celor care cred că sunt prieteni cu sistemul le spun să nu se păcălească. Sunt astăzi doar unelte care vor fi aruncate când nu vor mai fi folositoare. Sistemul se foloseşte de oricine şi de orice. 10 ani s-au prefăcut că apără statul de drept, dar de fapt eu luptau pentru a-şi prezerva funcţiile.

De opt luni mi se aduc zeci de acuzaţii. Doamna procuror şef a DNA ne spunea că sunt mii de dosare pe masa procurorilor şi cu toate astea ei au o mare preocupare pentru Elena Udrea. Cei care azi mă arestează timp de 10 ani au stat cu mine la masă. De ce nu au spus de atunci ce ştiau? Ori au fost împiedicaţi şi trebuiau să denunţe, iar dacă nu au făcut-o azi îmi sunt complici, ori nu au ştiut şi atunci înseamnă că sunt incompetenţi, ori eu nu sunt coruptă şi ei se dezic acum de regimul care i-a creat.

Va veni vremea când nu veţi mai folosi sistemului şi va trebui să alegeţi: plecaţi de bună voie acasă sau la puşcărie.

Nu am cerut şi nu am luat niciodată un leu sau un euro de la Buzăianu, personaj pe care l-am întâlnit o singură dată şi cu care am avut un conflict de 10 ani arhicunoscut. Dacă vorbim despre acuzaţii de finanţare a campaniei electorale, discuţia trebuie să fie una onestă, să se refere la toată clasa politică şi la tot ce s-a întâmplat în ultimii 26 de ani. Ştim toţi că se cheltuie zeci de milioane de euro în campanii, bani oficiali sau nu, ştim toţi că această practică duce la corupţie pentru că sponsorii vor vrea apoi să-şi recupereze banii prin contracte cu statul. Dar dacă vrem să se schimbe ceva, primul pas este să recunoaştem realitatea şi să renunţăm la ipocrizie. Trebuie schimbată legea, trebuie să avem un moment zero, nu să găsim ţapi ispăşitori.

Cât priveşte faptul că şi acest dosar pleacă de la un denunţ al dnei Topoliceanu, modul în care denunţătorii sunt trataţi de procurori în lumina noului Cod Penal, faptul că ei rămân liberi şi chiar cu banii furaţi, vezi cazul Pescariu, duce la delaţiuni şi scoate la iveală toată mizeria morală a societăţii. Este un tipar: un fost subordonat, colaborator, prieten ori chiar rudă este prins cu şpagă şi dă vina pe un politician pentru a scăpa. Să fiţi siguri că puteţi fi oricând în această situaţie.

Între noi, politicienii, trebuie să fie competiţie, nu luptă. Am fost un om onest. Nu am fost cel mai bun ministru sau cel mai corect politician, dar am ales să spun mereu adevărul. Vă spun ce ştiu că se întâmplă în România şi resping acuzaţiile în forma în care le-a făcut Parchetul. Avem obligaţia să spunem că sistemul are interes să distrugă pe toţi cei care i se pot opune, să spunem că slăbiciunile noastre ne-au adus în situaţia ca ţara să fie condusă în mod ocult de instituţii de forţă. Pentru că mâine, după ce se va termina cu noi, va veni rândul lor”.

UPDATE 14.05 Ciprian Nica, de la Comisia Juridică, dă citire cererilor procurorilor şi raportului Comisiei, care anterior, în 21.10.2015, a dat aviz favorabil doar pentru cererea de începere a urmăririi penale, nu şi pentru cele privind reţinerea/arestarea preventivă.

UPDATE 13.55 Începerea şedinţei în cadrul căreia vor fi votate cererile procurorilor privind încuviinţarea începerii urmăririi penale şi a arestării Elenei Udrea se lasă aşteptată. Elena Udrea va rosti în faţa colegilor un discurs prin care speră să-i convingă să nu o trimită din nou în spatele gratiilor: „Nu vreau nici sa sperii, nici sa sochez. Voi spune lucruri pe care le stiu si pe care le cred si care cred ca sunt importante si trebuie stiute nu doar de colegii parlamentari, care le stiu la fel de bine ca mine si nu au curajul sa le spuna, ci si de societate”.

UPDATE 13.25 Elena Udrea s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu fostul preşedinte Traian Băsescu, cu care a schimbat câteva vorbe despre votul din Camera Deputaţilor. „Traian Băsescu mi-a urat să trec cu bine peste acest moment. S-a derulat foarte repede întâlnirea pentru că eu plecam spre Palatul Parlamentului„, a precizat Elena Udrea.

UPDATE 13.15 Elena Udrea a ajuns deja la Palatul Parlamentului. Ea ar urma să ţină şi un discurs în faţa colegilor deputaţi. „La ce experienţă am eu cu arestările preventive, nu mă mai poate sfătui cineva. E greu să spui că te sperie, că ţi-e frică. Nu e un lucru pe care să-l doreşti, pe care să-l trăieşti uşor, dar rezist”, a declarat Elena Udrea înainte de a intra în sala de plen.

„Nu înţeleg cum în ultima lună am devenit pericol public. Nu am fost audiată, nimeni nu m-a întrebat nimic. Totul a fost făcut pe repede înainte să o mai arestăm încă o dată pe Elena Udrea”

Miercuri este o zi decisivă pentru Elena Udrea în plenul Camerei Deputaților. Deputaţii vor vota cele trei noi cereri formulate pe numele fostului ministru: de urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă. Votul asupra rapoartelor Comisiei juridice în acest caz va fi secret cu bile.

Voi spune de la tribuna Parlamentului adevărul despre ce se întâmplă azi în România. Nu le-am cerut niciodată să voteze într-un fel sau altul. O să le spun lucrurile care țin de evidența unui abuz. Nu se poate să ceri de trei ori arestarea preventivă. Eu sunt sub control judiciar, sunt sub o măsură preventivă. Care este nevoia de a fi arestată din nou preventiv? Și o să le spun lucruri care țin de contextul în care se află România astăzi. În rest nu o să le solicit nimic„, a declarat deputatul Elena Udrea.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea şi-a studiat timp de 7 ore dosarul la Parlament: „Dorin Cocoş NU a facut denunţ împotriva mea”

Vinerea trecută, cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată în Comisia juridică. Deputații juriști au aprobat doar cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea: Sunt lucruri pe care abia aştept să le povestesc. Ştiu foarte multe despre oamenii din DNA şi SRI

Elena Udrea este acuzată  de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat şi scoasă la vânzare la un preţ subevaluat.

De asemenea, Elena Udrea este suspectată că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, având influenţă asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

Astfel, Elena Udrea este suspectată de luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii  financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei, spălare de bani în formă continuată şi fals în declaraţii de avere în formă continuată, cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.