Klaus Iohannis: Violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Vinovaţii trebuie pedepsiţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, punctând că cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.

RomaniaTV.net
13 aug. 2018, 10:21
Klaus Iohannis: Violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Vinovaţii trebuie pedepsiţi

Klaus Iohannis a spus că toţi cei care ies în stradă au o voce legitimă care va trebui ascultată şi înţeleasă.

„Violenţa şi reprimarea burtală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, atacarea oamenilor, jurnaliştilor, femeilor şi copiilor este inacceptabilă, iar cei vinovaţi trebuie pedepsiţi indiferent cine şi de unde sunt, fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa cu totul manifestaţia, este condamnabilă şi nu poate fi justificată. Rămân la convingerea că intervenţia jandarmilor a fost disproporţională în raport cu protestul”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că România traversează o stare de tulburare din cauza protestelor violente.

„România traversează o stare gravă de tulburare din cauza protestelor violente. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaz lacrimogen, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul susţinut la Palatul Cotroceni.

MITING DIASPORA. Peste 30 de plângeri penale împotriva jandarmilor. Procurorii militari extind cercetările

Preşedintele a spus că este impresionantă mobilizarea românilor.

„Mulţi oameni din diaspora au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi de partide, cu autocarele sau plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, atătând un puternic simţ civic, revoltaţi de cum legiferează PSD, de atacurile la statul de drept. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice. Protestele au arătat tutoror adevărata faţă: românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite de la voci iresponsabile din politică”, a precizat Iohannis.

Şeful statului a condamnat actele violente ale celor care au provocat jandarmii, în încerarea de a deturna protestul, afirmând că declaraţiile ministrului de Interne nu au convins, la fel cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

Preşedintele a mai a spus că au trecut au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri şi că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până acum am fi avut cel puţin o demisie.

Klaus Iohannis: Nu cumva cei care vor să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune?

Klaus Iohannis a mai declarat că România se află într-o „criză socială acută”, lansând ipoteza că cei care doresc „să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate”.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută, în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăţi civice democratice, civice europene, în care cei care încalcă legea sunt pedepsiţi, în care partidele reprezintă societatea şi nu grupuri infracţionale, în care normalitatea este regula şi nu excepţia. De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze Justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate?”, a susţinut Iohannis.

Klaus Iohannis: Fac apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele şi la societatea civilă să nu se lase descurajată

Preşedintele Klaus Iohannis face apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guvernze pentru oameni, şi nu împotriva lor. Preşedintele face apel şi la societatea civilă să nu se lase descurajată de actuala situaţie, pentru că lucrurile se pot schimba în bine.

„Nu avem nevoie de instabilitate şi de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta şi în continuare dacă sunt ignoraţi”, a avertizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a adresat un apel membrilor PSD „să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, şi nu împotriva lor”.

Preşedintele Iohannis a făcut un apel şi la societatea civilă: „Nu vă lăsaţi descurajaţi de actuala situaţie, lucrurile se pot schimba în bine”.

El a subliniat că nu este un apel la revoltă, ci la „responsabilitate şi implicare”.

„Doar împreună putem schimba această stare de lucruri”, a adăugat Iohannis. Klaus Iohannis a adresat un apel şi către opoziţie, spunând că stă în mâinile opoziţiei responsabile de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii.

Klaus Iohannis, apel la Opoziţie: Alternativa nu vine de la sine; e nevoie de dialog susţinut între forţele de Opoziţie

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel luni la politicienii din Opoziţie să lase deoparte „interesele mărunte” şi „orgoliile” şi să pună mai presus interesul ţării, punctând că este nevoie de dialog între aceştia.

„Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziţiei şi politicienilor care se află în opoziţie faţă de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine! Doar lucrând cu determinare şi înţelepciune se poate ajunge în situaţia de a obţine încrederea oamenilor. Stă şi în mâinile Opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de opoziţie! Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării, iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorităţi. Cu înţelegere între partidele de Opoziţie se obţine ceea ce spuneam mai devreme – alternativa aşteptată de români”, a transmis Iohannis, în mesajul public adresat luni ca urmare a evenimentelor din ultimele zile.

El a subliniat că va acţiona în continuare pentru menţinerea unui stat de drept, oricât de mare ar fi „presiunea” PSD.

„Vreau să vă asigur că, oricât de mare ar fi presiunea PSD şi a propagandei lor, voi continua să susţin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, precum şi nevoia de a face din România o ţară puternică şi prosperă. Ca preşedinte, voi continua să acţionez pentru menţinerea unui stat de drept în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetăţenilor şi pentru protejarea drepturilor cetăţenilor”, a conchis Iohannis.


Preşedintele Klaus Iohannis a avut deja două reacţii, prima chiar vineri, în seara violenţelor. El a condamnat „brutalitatea” intervenţiei jandarmilor.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi la ordinul cui.