Iohannis, în Parlament: Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor. PSD a părăsit sala UPDATE

Klaus Iohannis a transmis, marţi, în Parlament, un mesaj legat de modificarea codurilor penale şi de reacţiile generate de aceasta. Liderii coaliţiei guvernamentale i-au cerut ca mesajul să conţină şi un apel la calm, în contextul amplelor proteste în mai multe oraşe ale ţării.  Şeful statului a declarat, în plenul Parlamentului, că PSD, după ce a câștigat alegerile, a avut "o strategie tip kamikaze", prima grijă fiind să se ocupe de "dosarele penalilor". Parlamentarii PSD au părăsit sala de plen în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis, care a replicat acestui gest: ”Aţi obosit deja? Ghinion!”.

07 feb. 2017, 05:05

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis: 

– Doamnelor si domnilor parlamentari, doamnelor si domnilor musafiri, m-as fi adresat si Guverunlui, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja!

– Sunteti un nou Parlament si ma bucur ca ati avut rabdare sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa. Noilor si vechilor parlamentari, va doresc succes si un mandat plin de realizari.

– As fi vrut azi, in conditii normale, sa va vorbesc despre lucruri importante pentru Romania. As fi putut sa vorbesc despre proiectul de tara, cu totii ne dorim o Romania puternica si prospera. Ne dorim ca Romaniei sa ii merga mai bine, dar vremurile nu sunt obisnuite si suntem in plina criza. Sute de mii de romani protesteaza in strada. Natiunea e in alerta, e vie, e atenta si e foarte nemultumita.

Aproape 80% dintre romani considera ca tara merge intr-o directie gresita, potrivit unei cercetari. Cum s-a ajuns aici, la numai o luna dupa alegeri ?

– In 11 decembrie 2017, PSD a repurtat o mare victorie, dar dupa aceea, cu o ciudata strategie tip kamikaze, a intrat in coloziune frontala cu o parte a societatii romanesti. A promis in campanie ceva si in primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-ati pohti, grija ce ati avut-o se vede ca nu a fost cea declarata in campanie! Nu prosperitatea poporului roman a fost prima prioritate, grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati si revoltati. Care este solutia de a iesi din impas? Retragerea OUG 13 si demiterea chinuita a unui ministru e prea putin? Alegerile anticipate sunt prea mult. PSD, care a creat problema, sa vina cu solutia.

Presedintii celor doua Camere incearca sa acrediteze in spatul public ideea ca eu nu as digera rezultatul votului si ca as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat. Spun ca eu as dori rasturnarea guvernului legitim. Nu, fals! Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de unul care cu sfiala executa ordinele de la partid.  Romania are nevoie de un guvern care lucreaza transparent, care guverneaza predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furis. Legiferati pentru Romania, dati legi bune pentru Romania nu pentru un grup de politicieni cu probleme

– Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar responsabil, sunt mare asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat pentru ca v-a crezut. Ce ati promis, faceti!

– Nu va bateti joc de Romania! Suntem intr-o situatie macroeconomia foarte buna! Nu puneti Romania in dificultate. Pastrati cresterea economica, sunt asteptari mari de la partenerii nostri.

Daca PSD, care a creat criza, nu o rezolva urgent, voi convoca consultari la Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.

– Ce fel de natiune vrem sa fim? Una puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, care se poate mandri cu o justitie independenta, unde autoritatile colaboreaza loial, o natiune cu un Guvern performant si un Parlament puternic sau vrem o natiune slaba, dispretuita care vrea sa ii salveze pe cativa politicien din situatii dificile? O natiune puternica se construieste cu politicieni credibili. Asta imi doresc pentru Romania si asta isi doresc romanii. Ce fel de natiune vrem sa fim? Si pentru a afla vointa poporului roman, voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspuns la solicitarea mea.

– Probabil ati urmarit imaginile de la demonstratiile din ultimele zile din Capitala, din tara, din strainatate. Imaginea din Piata Victoriei cu telefoanele iluminate! Cand politicienii au incercat sa duca democratia in coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au adus lumina in procesul democratic. Democratia trebuie tinuta vie, trebuie aparata zi de zi, revigorata. Democratia nu este de la sine inteleasa si pentru multa democratie este nevoie de multa educatie. Ii felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie.

– Sa pastram democratia vie si tara curata, la propriu si la figurat! Pentru viitorul Romaniei, pentru generatiile care vin dupa noi!

UPDATE ora 12.00 Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu au vrut să îl întâmpine pe preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ora 11.55 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, se afla la el în birou şi nu a ieşit pentru a-l întâmpina pe Klaus Iohannis, aşa cum se obişnuieşte cu ocazia venirii în Parlament a preşedintelui. Nici Călin Popescu Tăriceanu nu s-a aflat la intrarea în Parlament, el venind în plenul reunit, după o întâlnire cu Liviu Dragnea, potrivt news.ro.

Mai mult, Camera Deputaţilor nu a transmis nicio invitaţie oficială către diplomaţi, personalităţi şi şefi de instituţii, aşa cum se întâmplă la astfel de ocazii. Potrivit unor surse politice, Camera Deputaţilor are această sarcină, având în vedere că plenul reunit se ţine în acest for. Nici premierul Sorin Grindeanu nu a primit invitaţie la discursul lui Klaus Iohannis.

––––––––––––––––––––-

Preşedintele Iohannis a trimis, vineri, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunoştinţă intenţia sa. „Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării lui Iohannis astfel încât şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate.

Chiar dacă Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial. ”Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

La mesajul preşedintelui va asista şi primul-ministru Sorin Grindeanu, potrivit programului oficial al acestuia anunţat de biroul de presă de la Palatul Victoria.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa luni, la Parlament, că mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis urmează să îl adreseze în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va fi unul echilibrat, iar şeful statului va lansa un apel la calm şi stabilitate aşa cum au făcut şi social-democraţii.

„Mâine (marţi – n.r.) sper ca preşedintele să aibă un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi la stabilitate pe care îl avem şi noi. Dar o să vedem mâine ce mesaj”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis îl va transmite, marţi, Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat preşedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisă în care îi cere să uzeze de influenţa sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe aceştia să pună capăt manifestaţiilor.

”Ieri, am făcut un apel public la toţi liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influenţa pe care o au asupra susţinătorilor şi simpatizanţilor, pentru ca demonstraţiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă şi poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, i-a transmis Tăriceanu preşedintelui Iohannis prin intermediul unei scrisori deschise.

Tăriceanu spune că ordonanţa 13 a fost abrogată, cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaştere implicită a greşelii comise în această speţă.

”Decizia guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstrează fără echivoc că nu a existat o agendă ascunsă şi nici nu avea vreo anumită «dedicaţie». Dacă Ordonanţa ar fi fost motivul real al prezenţei în stradă a multor manifestanţi, era normal ca după abrogarea ei protestul să înceteze. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că o parte a demonstranţilor a trecut la o nouă revendicare: demisia Guvernului”, mai susţine Tăriceanu.

El îi atrage atenţia şefului statului că, dacă partidele şi preşedintele României ar accepta ca decizia politică să fie transferată străzii, s-ar anula rolul constituţional al instituţiilor alese democratic şi s-ar deturna atribuţiile celorlalte instituţii ale statului, ceea ce ar conduce la o disoluţie a puterii statale şi la un haos generalizat.

”Acţiunile pe care le-aţi întreprins ca preşedinte în perioada campaniei electorale şi ulterior s-au situat în afara Constituţiei, v-au consacrat drept partizan activ al unor forţe politice şi oculte şi v-au descalificat din rolul de moderator conferit de Constituţie. Participarea dumneavoastră sub însemnele instituţiei prezidenţiale la o demonstraţie neautorizată, descinderea neconstituţională la o şedinţă a Guvernului, directivele publice pe care le-aţi dat CSM şi Avocatului Poporului, imixtiunile de notorietate în activitatea Justiţiei şi lipsa dumneavoastră de reacţie la ceea ce poate deveni un pericol major asupra democraţiei, sunt tot atâtea argumente că v-aţi situat în afara Constituţiei”, i-a mai reproşat Tăriceanu preşedintelui Iohannis.