Liviu Dragnea, declaraţii EXCLUSIVE despre Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 şi remanierea guvernamentală

Liviu Dragnea a venit duminică seară la România TV direct de la hora de la Năsăud, unde a participat, îmbrăcat în straie populare, la tentativă de record mondial de dans popular. Preşedintele PSD a vorbit despre activitatea Comisiei parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, despre posibilitatea chemării la audieri a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a fostului prim-adjunct al SRI, Forian Coldea, prezenţi în noaptea numărării voturilor acasă la Gabriel Oprea, dar şi despre posibila remaniere guvernamentală.

RomaniaTV.net
14 mai 2017, 18:29
Liviu Dragnea, declaraţii EXCLUSIVE despre Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 şi remanierea guvernamentală

Liviu Dragnea a făcut anunţuri importante pentru toţi românii la România TV. Preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit despre legea salarizării unitare şi despre legile privind funcţionarea justiţiei.

Cele mai importante declaraţii ale lui Liviu Dragnea

– Subvenţiile pentru agricultori vor fi plătite în avans în luna octombrie. Doar guvernul Ponta a mai reuşit asta.

– S-a început programul pentru subvenţii pentru irigaţii. Apa va fi gratuită pe canal până la staţia de punere sub presiune. Fermierii cu care am vorbit sunt foarte mulţumiţi. Producţiile vor creşte foarte mult, la anumite soiuri chiar cu peste 50% sau chiar 70%.

– Pentru legume s-a început programul „Roşia”. Sunt mii de fermieri care au aplicat şi au ieşit deja pe piaţă cu roşii româneşti din solarii.

– Mi-e greu să cred că Iohannis a fost acasă la Oprea. El nu stătea atunci numai la Bucureşti. Ideea acestei comisii de anchetă a venit după toate articolele privind acel grup din noaptea alegerilor. E important să aflăm cît mai multe adevărui. Nu mă interesează dacă vine Kovesi, dacă vine Iohannis. Mă interesează ce s-a discutat la acea întâlnire şi să înţelegem ce s-a întâmplat în acele zile şi nopţi, pentru că au fost foarte multe ciudăţenii care nu au explicaţii nici până în ziua de azi. Dacă voi fi chemat la audieri, voi merge. Sper să vină cât mai mulţi oameni care ar putea da răspunsuri la multe întrebări, rostite sau nerostite, peste care s-a aşternut uitarea. Depinde cum vor fi gestionate cercetarea şi audierile şi de cât de mult vor dori cei chemaţi să vorbească şi cât vor fi lăsaţi să vorbească pentru că e şi o anchetă penală în paralel, care rămâne de văzut dacă a fost demarată doar pentru a bloca ancheta parlamentară.

– Comisia are la dispoziţie prevederi care le dau posibilitatea să o cheme la audieri pe Laura Codruţa Kovesi. Toţi cei care au fost la acea întâlnire trebuie să fie audiaţi.

Eu nu am vorbit niciodată de remaniere. PSD nu trebuie să mai fie partidul în care nu se spunea nimic din interior şi totul era în regulă. Nu înseamnă nici că trebuie să funcţionăm alandala. Mai important decât mine şi decât orice membru al guvernului este programul de guvernare. Noi nu am făcut o listă de dorinţe pentru campanie, oamenii să ne voteze şi apoi să-l punem în braţele guvernului să caute soluţii. Noi am propus şi posibilităţi de finanţare şi implementare. Acest program a fost votat de oameni. Nu ne putem juca. Indiferent despre cine e vorba, dacă din cauza cuiva este în pericol aplicarea programului de guvernare în ansamblul său, va fi ales programul în faţa persoanelor.

– De câteva săptămâni nu ne-am mai întâlnit în ansamblu cu membrii guvernului. Ministrul Dezvoltării şi cel al Muncii fac o treabă foarte bună.

– Premierul Grindeanu cred că a devenit un premier în adevăratul sens al cuvântului. E pe picioarele lui, are capacitatea să gestioneze guvernul singur, nu mai are nevoie de sfaturi.

– Dacă vor mai fi amendamente acceptate pe legea salarizării vor fi amendamente care nu vor avea o influenţă mare şi care nu vor afecta impactul bugetar. Sunt şi amendamente care repară nedreptăţi şi care trebuie adoptate, dar vor fi şi amendamente care nu vor fi acceptate, pentru că vrem o lege care să fie aplicată şi să fie aplicabilă.

– La medici avem cea mai mare creştere. Sunt specializări la care salariul net se apropie e 4.000 de euro, pentru că ei vor avea impozit pe salariu zero. La ei vor intra măririle în totalitate de la 1 ianuarie 2018. La asistente salariile vor fi dublate. Nu le scad sporurile, le rămân. Ori nu le-a explicat cineva cum trebuie, ori… Le rămân sporurile, le rămân gărzile. Ei au practic cea mai mare creştere salarială.

Cea mai bună soluţie pentru legea răspunderii magistraţilor – fără să-l critic pe ministru, pentru că cred că e un om de bună credinţă – este să avem o asistenţă europeană. De la Comisia de la Veneţia, de la Consiliul Europei, oameni care au lucrat în diverse ţări şi care au cunoştinţe despre mai multe sisteme juridice. Altfel ajungem să uităm, de exemplu, cum s-a ajuns la discuţia privind legea graţierii: s-a pornit de la ideea privind problemele din penitenciarele din România. Trebuie să eliberăm locuri din penitenciare ca să nu mai plătim amenzi. Dar doar această lege a graţierii nu rezolvă problema. Din păcate, pentru că nu s-a avansat absolut deloc în legi aşteptate din domeniul justiţiei s-a aşteptat să se rezolve cu această lege şi anumite presupuse abuzuri ale sistemului. Degeaba rezolvăm efectele dacă ne rămân cauzele care le-au generat.

– Nu ar fi o idee rea cu UDMR la guvernare, dar nu am avut o discuţie clară cu ei, nu am făcut o invitaţie. Nu e o variantă exclusă pentru că ei nu au adus niciodată un minus la guvernare.

– Despre alegerile prezidenţiale vom discuta în 2019, despre posibili candidaţi. Cine începe să vorbească de acum, cine îşi face planul de acum, vă dau scris că nu vor avea nicio şansă. Noi ne concentrăm pe programul de guvernare. Nu vreau să folosim guvernul sau poziţiile să convingem oamenii să voteze un preşedinte. Important e că în România clasa de mijloc va creşte, românii vor avea mai mulţi bani în buzunare, vor apărea locuri de muncă bine plătite, vom avea educaţie, agricultură, industrie alimentară. Asta mă interesează.