UDMR a decis să boicoteze votul la moţiunea de cenzură. Liviu Dragnea a convocat parlamentarii PSD la o şedinţă de urgenţă

Liviu Dragnea a decis să retragă controversata lege a minorităților chiar înainte cu o zi de votul pentru moţiunea de cenzură. Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. În replică, UDMR a decis să nu participe la votarea moţiunii de cenzură.

20 iun. 2017, 08:07
UDMR a decis să boicoteze votul la moţiunea de cenzură. Liviu Dragnea a convocat parlamentarii PSD la o şedinţă de urgenţă

UPDATE: Conducerea PSD a convocat parlamentarii formaţiunii, marţi, la ora 18.00, la o nouă discuţie.>Conducerea partidului vrea să vadă pe câţi aleşi se bazează la votul de miercuri din Parlament.

UPDATE: Kelem Hunor a anunaţă că UDMR a decis, cu unanimitate de voturi, să nu participe la votul moţiunii de cenzură de miercuri. UDMR a decis să nu participe la plenul reunit în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, după o şedinţă a partidului. În privinţa negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuţii extrem de sincere, de corecte, de ambele părţi, nimeni nu s-a certat cu nimeni”. 

În privinţa negocierilor cu PSD, liderul UDMR a spus: ”Nimeni nu a făcut un pas înapoi, au fost discuţii extrem de sincere, de corecte, de ambele părţi, nimeni nu s-a certat cu nimeni”.

Kelemen a spus că UDMR nu a avut ”negocieri” cu nimeni, ci ”discuţii” şi că Uniunea nu se poziţionează de nici o parte.

Liderul UDMR a precizat că protocolul de colaborare cu PSD-ALDE este în vigoare, iar Uniunea va face o analiză după 30 iunie.

”Nu rupem hainele de pe noi azi, pentru că nu e cazul”, a completat Kelemen.

În privinţa proiectelor UDMR, Kelemen Hunor a declarat: ”Nu am cerut ce nu are corespondenţă în UE, am cerut lucruri de bun simţ”.

”Nu se pune problema dacă am ajuns sau nu la o înţelegere, nu ne-am certat, nu ne certăm cu nimeni, nici măcar cu domnul Băsescu (…) şi vom continua, nu renunţăm la niciun proiect”, a mai declarat liderul UDMR.


UPDATE: UDMR nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înțelegerile de luni cu social-democrații nu mai sunt valabile, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna.

„Din moment ce înțelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuțiile de dimineață, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a afirmat marți parlamentarul UDMR.

Întrebat dacă marți vor mai fi negocieri între UDMR și PSD, senatorul a spus că nu crede.

Referitor la prezența în sală a parlamentarilor UDMR la dezbaterea moțiunii de cenzură, Tanczos Barna a arătat: „Vom decide la ședința celor două grupuri parlamentare din Camera Deputaților și Senat ale UDMR. Orice variantă este posibilă, mai puțin votarea moțiunii. Se va lua în jumătate de oră această decizie”.

Citeşte şi: Legea UDMR impune limba romani în administraţia Capitalei. ANALIZĂ

În această dimineață ar fi trebuit să aibă loc comisiile reunite la Juridică, Adminitrație și Culte și Drepturile Omului, dar această ședință a fost anulată. „Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea”, este mesajul pe care membrii Comisiei juridice l-au primit de la deputatul PSD Eugen Nicolicea.

„Cele trei solicitări din partea comisiilor au rămas fără obiect, nu au mai fost discutate în Biroul Permanent. Comisiile şi-au anulat solicitările de a lucra în paralel cu plenul”, a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

 De asemenea, proiectul de lege depus de UDMR în luna mai, care  prevede că „în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”, a fost retras.

Proiectul prevede şi introducerea conceptului „număr semnificativ de cetăţeni” în acest caz.

De asemenea, PSD , ALDE  și UDMR  au  convenit pragul pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorea redus la 10%. A  fost și motivul pentru care ședința comună a  comisiilor juridice și de administrație publică a fost închisă după mai bine de 40 de minute de așteptare, iar parlamentarii trimiși acasă, negocierile  din biroul lui Liviu Dragnea intrând  în faza de stand-by, datorită refuzului  celor de la UDMR de a  accepta  varianta alternativă pusă pe masă de PSD, de 15%, susțin surse din cadrul întâlnirii.

Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie. Dragnea a spus că şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au „o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Deputaţii PMP au legat baderole tricolore, marţi dimineaţă, de uşile cabinetului preşedintelui Camerei, Liviu Dragnea, pe care îl acuză că ”negociază lucruri de nenegociat” cu UDMR pentru a trece moţiunea de cenzură.

”Am fost convocaţi aseară, prin SMS, pentru azi la 9.30, când urma să avem un Birou permanent. De mai bine de o oră stăm în sală pentru a discuta pe marginea a trei puncte, unul viza acceptul pentru discutarea, de către Comisiile pentru drepturile omului, Administraţie şi Juridică, în şedinţă comună, în paralel cu plenul, a unui proiect de lege iniţiat de UDMR”, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Tomac a adăugat că ”haosul s-a instaurat în Parlament, şedinţa nu a început, PSD negociază lucruri de nenegociat niciodată în Parlament – interese ale ţării”.

”Aşteptăm să vedem dacă după negocierile pe care le are domnul Dragnea cu UDMR va ceda în faţa unor cereri nejustitificate. Avem în Ungaria o comunitate românească care nu are învăţământ în limba română. Nu putem negocia chestiuni absurde şi UDMR să pună presiune pe decidenţii politici care nu înţeleg ce consecinţe produc aceste legi. De o oră aşteptăm în BP să vină domnul Dragnea să ne spună dacă a cedat acestor presiuni sau nu”, a mai spus Tomac.

Melodia „Transilvania frumoasă”, pusă la Comisia juridică unde trebuia să se dea raport asupra pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie

Deputatul PNL Florin Roman a pus pe telefon, marţi dimineaţă, să cânte melodia despre „Trasilvania măreaţă”, la Comisia juridică, unde deputaţii din trei comisii parlamentare aşteaptau de aproape o oră începerea şedinţei, în care urma să se dea un raport asupra propunerii legislative care vizează scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

Întrebat de ce a pus telefonul la difuzor cu această melodie, liberalul a afirmat că toţi colegii lui ar trebui să înţeleagă că „ţara asta nu se vinde pentru nişte voturi la moţiune”.

„Transilvania măreaţă, poate vor să audă şi ei. Nu e solicitarea noastră, e solicitarea oamenilor din ţara asta de care au uitat, să-i asculte pe oameni dacă nu vor să ne mai asculte pe noi. Totul pentru nişte amărâte de voturi la moţiune, incredibil unde a ajuns ţara asta. Pentru colegii mei, poate le este dor să audă şi o să le mai pun până poate vor înţelege şi ei că ţara asta nu se vinde pe voturi la moţiune. Să-şi facă treburile lor murdare între ei”, a spus Florin Roman, membru al Comisiei juridice.

Deputatul PNL a susţinut că „nu îl deranjează colegii de la UDMR, ei pot să ceară ce vor, cei care le dau astfel de măgării au o mare problemă”.

 

Şedinţă importantă la UDMR. Va avea loc reevaluarea protocolului cu PSD

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se reuneşte la ora 11.30 în şedinţă pentru reevaluarea protocolului cu PSD, după ce mai multe proiecte ce vizau comunitatea maghiară au fost retrase de pe ordinea de zi, iar comisiile de la Camera Deputaţilor au fost anulate. 

”La finalul sesiunii parlamentare se va face o reevaluare a protocolului dintre PSD şi UDMR”, a anunţat marţi dimineaţa Cseke Atiila, liderul de Grup a senatorilor UDMR.

Decizia vine după ce mai multe proiecte privind comunitatea maghiară şi stabilirea zilei de 15 martie ca „Zi a comunităţii maghiare” au fost retrase de PSD de pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Totodată, şedinţele comisiilor de Administraţie, a Drepturilor Omului şi Juridică au fost anulate la Camera Deputaţilor. Aici ar fi trebuit să intre în dezbatere proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.