Regele Mihai a fost înmormântat la Curtea de Argeş. S-au tras 21 de salve de tun şi s-a intonat imnul naţional UPDATE LIVE VIDEO

Regele Mihai I a fost înmormântat la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală, unde a fost înmormântată şi Regina Ana. La înmormântarea Regelui au fost intonate imnul de stat şi imnul regal şi au fost trase salve de tun.

16 dec. 2017, 05:54
Regele Mihai a fost înmormântat la Curtea de Argeş. S-au tras 21 de salve de tun şi s-a intonat imnul naţional UPDATE LIVE VIDEO

UPDATE ORA 20:15 Regele Mihai a fost înmormântat lângă Regina Ana, alături de care a trăit 68 de ani.

Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi. În jurul catedralei au fost 16.000 de persoane, majoritatea aprinzând lumânări.

După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea şi s-au deplasat către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală a intrat doar Familia Regală.

Au fost trase 21 de salve de tun şi a fost intonat imnul naţional, în onoarea Regelui Mihai, la Catedrala din Curtea de Argeş.

UPDATE: Trenul regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana. 

La sosirea Trenului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

Apoi, la Catedrala din Curtea de Argeş, va începe slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

UPDATE. Cinci mii de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României îl aşteaptă pe Regele Mihai la Curtea de Argeş. Printre ei sunt mulţi părinţi care şi-au adus copiii, în speranţa că vor înţelege momentul istoric pe care-l trăiesc, dar şi un bărbat care l-a cunoscut personal pe rege.

UPDATE: Trenul regal, aşteptat de mii de oameni cu candele în Gara Piteşti. „Regele Mihai!”, a fost scandarea care aproape a acoperit sunetul sirenelor locomotivei regale.

UPDATE: Zeci de oameni s-au strâns deja la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde va fi îngropat Regele Mihai, aducând şi steagul regal. ”Regele era un reper moral pentru poporul român”, spune un bărbat din Filiaşi.


UPDATE: Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40. 

UPDATE: Autorităţile din oraşul regal Curtea de Argeş, titlu pe care municipiul îl poartă din anul 2014, finalizează, sâmbătă, pregătirile pentru funeraliile Regelui Mihai I.

Clădirea gării, unde va ajunge Trenul Regal, a fost acoperită cu un mash cu chipul Regelui şi drapelul regal, pentru a masca urmele lăsate pe monumentul istoric de trecerea timpului şi nepăsarea autorităţilor. Jandarmii au montat în zonă garduri de protecţie şi au început pregătirile pentru intrarea în dispozitiv încă de la primele ore ale dimineţii.

Pe Bulevardul Basarabilor, artera rutieră trasată în timpul domniei Regelui Carol I, care face legătura între Biserica Domnească şi Mânăstirea Curtea de Argeş, circulaţia şi staţionarea autovehiculelor au fost interzise. Restricţii rutiere au fost impuse şi pe alte străzi care vor fi parcurse de cortegiul funerar.

Autorităţile au pregătit mai multe parcări pentru cei care vor ajunge la Curtea de Argeş, cu autoturismele proprii sau cu mijloace de transport în comun, pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai I.

Ultimele pregătiri se făceau şi în zona noii catedrale, în care va fi înmormântat Regele Mihai I, lângă Regina Ana. Au fost delimitate spaţiile pentru oficialităţi, jurnalişti şi public, iar jandarmii şi-au ocupat poziţiile, pentru a asigura ordinea şi a evita orice fel de incidente.

Pe mai multe străzi din municipiul Curtea de Argeş au fost impuse restricţii rutiere, sâmbătă, pentru desfăşurarea funeraliilor regale.


UPDATE: Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş. Mii de oameni au scandat şi aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română şi până la gară.

La Gara Regală Băneasa, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi vor parcurge drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a Românie

UPDATE. Slujba oficiată de IPS Patriarhul Daniel s-a încheiat. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este scos din Patriarhie, iar cortegiul funerar se va deplasa către Gara Regală Băneasa.

UPDATE: A început slujba de înmormântare oficiată de IPS Patriarhul Daniel la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către Patriarhul Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.

Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat „Regele Mihai” şi „Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost urcat pe un afet de tun, iar cortegiul funerar a plecat spre Patriarhia Română, acolo unde va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Patriarhul Daniel.

Oamenii prezenţi în piaţă Palatului Regal l-au aplaudat şi l-au aclamat pe Rege:” Majestate, te iubim!, Monarhia salvează România! sau regele Mihai”.

UPDATE: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I este scos din Palatul Rega lîn faţa mulţimii îndurerate. Acesta este purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu.

Sicriul este aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase şi militare.

UPDATE: A început slujba oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodxe Române alături de un sobor de preoţi

UPDATE: : Monarhi din mai toate casele regale din Europa sunt prezenţi la funeraliile regelui. Regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia a Spaniei, precum şi prinţul Charles sunt deja la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României. Întreaga familie a regelui Mihai este reunită la funeralii.

UPDATE: Mai mulţi lideri politici importanţi de la noi vor participa astăzi la funeraliile regelui mihai. Printre ei, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, preşedintele camerei deputaţilor, Liviu Dragnea, şi preşedintele senatului Calin Popescu Tăriceanu. De asemenea vor lua parte la funeralii şi capetele îcoronate de pe întregul continent.

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeș. Cei care vor să îi aducă monarhului un ultim omagiu, pe ultimul său drum, o pot face, însă trebuie să țină cont de faptul că anumite momente din cadrul ceremoniei se vor desfășura fără accesul publicului.

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Slujba va fi oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

UPDATE: Peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi la înmormântarea Regelui Mihai, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Gara de aici, aflată în paragină, a fost acoperită cu un mesh, iar primarul Constantin Panţurescu declară că totul este pregătit. 

 ÎNMORMÂNTARE REGELE MIHAI: Prinţul Nicolae nu va fi în trenul regal. Programul complet al funeraliilor de sâmbătă LIVE VIDEO

La 10.45, sicriul cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel sunt scoase din Palatul Regal spre Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Vor fi interpretate marşuri funebre şi vor fi trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă va marca începerea ceremoniei religioase şi militare. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

Trafic restricţionat în Capitală, pentru funeraliile Regelui Mihai

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Suveranii Spaniei au adus ultimul omagiu Regelui Mihai I

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

La ora 17.30, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost dată în folosinţă în anul 1899. Considerată o bijuterie arhitecturală, în prezent gara este în paragină, iar astăzi va fi acoperită cu un mesh care reproduce faţada clădirii.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

DOLIU NAŢIONAL. Românii au făcut noapte albă la catafalcul Regelui Mihai. Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I şi-au prezentat omagiile

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin faţa catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

DOLIU NAŢIONAL. Românii au făcut noapte albă la catafalcul Regelui Mihai. Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I şi-au prezentat omagiile

 

Conform informaţiilor transmise de Casa Regală, vor lua parte la funeraliile Regelui Mihai:

 

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei,

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Luxemburg,

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei,

Alteţa Sa Regală Principele de Wales,

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor,

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor,

Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei,

Alteţa Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei,

Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei,

Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Alexandru II al Serbiei,

Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei,

Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg al Prusiei,

Alteţa Sa Imperială şi RegalăArhiducele Karl al Austriei,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei,

Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Leka II al albanezilor,

Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor,

Excelenţa Sa Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein,

Alteţa Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei,

Alteţa Sa Regală Marele Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă de Baden,

Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei,

Alteţa Sa Regală Ducele de Vendome,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei,

Baronul Hanns von Holzhausen,

Baroana Alexandra von Holzhausen,

doamna Ferch,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Georg al Austriei,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei,

Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Katharina a Austriei,

Alteţa Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia,

Alteţa Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei,

Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg,

ASR Principesa Chantal a Franţei,

Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue,

Alteţa Sa Principesa Anne de Ligne,

Cavalerul Charles de Fabribeckers,

Principesa Tatiana Radzivill,

doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Citeşte şi Suveranii Spaniei au adus ultimul omagiu Regelui Mihai I