Traian Băsescu, soluţie RADICALĂ pentru interceptări: Platforma SRI să fie scoasă de sub control. Nu costă mai nimic

Traian Băsescu a fost, joi seară, invitatul lui Victor Ciutacu la "Ediţia de Seară" de la România TV. Fostul preşedinte a vorbit despre criza interceptărilor, despre cum ar trebui să fie gestionată problema platformei de ascultare a SRI în lumina deciziei CCR şi despre soluţiile pe care le vede ca find viabile. Băsescu s-a declarat dezamăgit de schimbarea de atitudine remarcată la procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi spune despre ea şi despre alţi şefi de instituţii că sunt "avizi de putere".

RomaniaTV.net
10 mart. 2016, 18:47
Traian Băsescu, soluţie RADICALĂ pentru interceptări: Platforma SRI să fie scoasă de sub control. Nu costă mai nimic

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la România TV, că, în opinia sa cea mai bună soluţie în problema interceptărilor telefonice făcute de SRI şi folosite în dosare care au fost declarate neconstituţionale ar fi externalizarea platformei de ascultare deţinută în prezent de Serviciul Român de Informaţii şi acordarea de acces la aceasta tuturor organelor de cercetare penală, conform unor reguli stabilite de Ministerul Justiţiei.

Fostul şef de stat a subliniat în dialogul cu Victor Ciutacu că astfel ar fi minimizate costurile cu interceptările, în condiţiile în care, estimează ministrul Justiţiei, acestea ar putea ajunge la 1 miliard de euro, dacă fiecare parchet în parte ar fi dotat cu instrumente de ascultare, interceptare şi înregistrare, aşa cum au solicitat deja DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Cred că s-a atins un punct critic prin această decizie privind interceptările. Există o soluţie radicală, capitală: toată această platformă a SRI să fie scoasă de sub controlul instituţiilor de forţă ale statului şi să fie proceduri de accesare a ei. Să fie o instituţie în care îi muţi pe toţi cei care o administrează acum, îi faci funcţionari publici cu statut special, Ministerul Justiţiei face proceduri de accesare a ei şi cu asta basta. Probabil sunt nişte costuri, dar nu putem concepe că dosarele penale în România constau în interceptări care sunt probele fundamentale. Interceptarea este un capăt pe care procurorul se duce pe urmă şi probează. Ce incredere pot sa am cand unul e condamnat intr-un dosar in care prevaleaza interceptari?”, a spus Traian Băsescu.

 

Fostul preşedinte spune că estimarea costurilor schimbării platformei de interceptări la 1 miliard de euro este o exagerare: „S-a spus că schimbările ne vor costa un miliard de euro, dar eu spun că nu costă mai nimic. Platforma de interceptări a SRI trebuie upgradată continuu, chiar dacă este de ultimă generaţie. La această platformă sunt ataşate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie să facă ascultări. Acum DNA vrea o platformă, DIICOT vrea platformă, poliţia vrea şi ea. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit că vor. Pentru că ei au făcut ce a trebuit. Şi-au tras terminale din platforma SRI, au realizat un calculator care este interfaţă, au pus echipament de codificare a semnalului pe platforma SRI şi au pus un decodor la ei. Şi au instalat şi o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai ştie nimic despre ce faci tu legat de interceptări. Vorbim de parchete care au dreptul legal. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai face cum face DNA acum, care se duce mandatul la SRI, care trimite semnalul la DNA şi decriptorii de acolo scriu săracii până ameţesc. Tot SRI nu ştie pe cine ascultă, deşi utilizează propria platformă”.

Traian Băsescu a apreciat că toate instituţiile de cercetare vor aparatură de interceptare pentru a avea putere: „Toţi vor putere, pentru că cine ascultă are putere. La ce văd acum despre instituţiile acestea, am impresia că fiecare şef e avid să apuce cât mai mult din controlul pe populaţie. Şi de ce nu, să se mai asculte unii pe alţii. E o aberaţie că cer milioane, sute de oameni. Trebuie să-şi instaleze câteva echipamente şi e o chestiune de câteva săptămâni să se instaleze aceste echipamente şi la DNA, şi la DIICOT, şi la DIGIPI. E o instituţie în România care are dreptul la interceptări, şi-a pus aceste echipamente pe la sfârşitul primului meu mandat. S-a exagerat formidabil, iar explicaţia pe care o am este dezinformarea populaţiei şi faptul că unii dintre aceşti şefi de instituţii sunt avizi de putere. Cu redistribuirea oamenilor existenţi la SRI se pot acoperi nevoile de interceptări. Aceste lucruri ar trebui să se rezolve în interesul democraţiei„.

„Trebuie găsită o formulă în care să fie implicat şi Parlamentul, şi societatea civilă. Se pot găsi oameni responsabili care ştiu ce înseamnă secretul şi care să poată exercita controlul pe ascultări. Eu ştiam că aveam un deficit din punct de vedere democratic, nu se ivise soluţia unei intervenţii la CCR, dar cred că e momentul ca România să ia o decizie extrem de importantă. Spun ca om care a ordonat predarea a 2,5 milioane de dosare ale fostei Securităţi. Trebuie să vedeţi cât de intruzivă era fosta Securitate în viaţa oamenilor. De aceea ar trebui să luăm această decizie. Am văzut toţi ce show s-a făcut cu Nichita pe chestiuni personale, cu stenograme care nu aveau legătură cu cauza. După hotărârea CCR, şi SRI trebuie să ia autorizaţie de la judecător pentru a face interceptări. Dacă îl asculţi pe unul şi crezi că e de la ISIS, ce faci? Nu trebuie să ajungi la un procuror? Înainte trebuia să ajungi la un judecător să iei mandat de ascultare, dacă voiai să-l arestezi ajungeai la procuror, dacă voiai să-l expulzezi ajungeai la judecător”, a mai spus Traian Băsescu.

Alte declaraţii făcute de Traian Băsescu la România TV:

– Foarte puţin a lucrat Daniel Morar cu înregistrări cât a fost şef la DNA. Morar a lucrat dosarele pe probe. Ce interceptări aţi văzut în dosarul lui Năstase? Erau interceptări ambientale făcute de DNA. Ce interceptări aţi auzit în dosarul vicepremierului Copos? În al domnului Mureşan? La Remeş a fost înregistrare făcută de DIGIPI, de „2 şi un sfert”, şi la Păcuraru ştiu sigur că nu a fost interceptare făcută de SRI. Mărturisesc că nu ştiu cine a făcut interceptarea, dar miram-aş să fi fost interceptare SRI.

– Daniel Morar a fost foarte exigent şi asta mi-a plăcut la el. Ce nu mi-au plăcut au fost spectacolele de la Ministerul de Interne şi atunci am spus-o public. Justiţia nu este un spectacol, ar trebui să fie o instituţie sobră. Iar DNA în timpul lui Daniel Morar a fost o instituţie sobră, chiar dacă a mai scăpat şi piciorul.

– Judecătorii de la CCR când ajung acolo se cred Dumnezei. Eu am fost în situaţia de a avea atacuri de acte normative la CCR. Şi se duceau consilierii acolo şi îmi povesteau ce se întâmpla. Ei sunt imuni la influenţe, e greu să fie înregimentaţi sau să-şi mai aducă aminte cine i-a numit. Judecătorii numiţi de mine au votat frecvent împotriva a ceea ce mi-aş fi dorit eu şi nu m-am supărat. Nici când mi-au fost favorabile hotărârile nu m-am bucurat. Eu în 10 ani nu am sesizat la Curte vreun partipris politic.

– Eu dacă eram la CCR aş fi votat absolut la fel. Vreau să citesc două articole din Constituţie. Art. 26 Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familia şi viaţa privată. La punctul 2: persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. Art. 28: Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Mulţi oameni de la care ai pretenţii astăzi uită de acest articol 28.

Dacă Monica Macovei, ca europarlamentar, pune sub semnul întebării obligativitatea respectării drepturilor omului, a rămas procuror comunist (referitor la postarea pe Facebook în care fostul ministru al Justiţiei spune că trebuie găsit un echilibru între respectarea drepturilor omului şi reducerea criminalităţii, n.r.)

– Laura Codruţa Kovesi, când era la Bruxelles ca reprezentant pentru MCV, nu ştiu să fi avut vreun plan. Probabil şi le-a făcut după ce s-a întors. Când vorbeşte şi spune am indisponibilizat bunuri în valoare de 400 de milioane cu care se puteau face 400 de kilometri de autostrăzi, se puteau da pensii… A intrat într-un discurs populist pe care altă dată îl făceau oamenii politici. Dar uneori ne fură valul. Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi într-un om care e toată ziua cu declaraţiile şi e foarte pasionat de interviuri. Ceea ce Morar făcea foarte rar şi era expresia unui procuror-şef: decent, foarte rar ieşea la declaraţii şi în public.

– Sa il pui sub invinuire pe un cetatean care a avut in fata instantei o declaratie (n.r. – referire la Gigi Becali, care nu a confirmat în instanţă un denunţ făcut în urmă cu mai mulţi ani împotriva lui Puiu Popoviciu la DNA, pretinzând că a uitat de a spus atunci) cred ca este o exagerare. Cum s-a exagerat putin si cu cazul Rarinca. Si daca era corect din punctul de vedere al DNA si al dnei Stanciu, trebuia lasat, ca erau exact varfurile justitiei care s-au urcat pe un om pentru ca nu a fost condamnat. Nu mi-a placut ca atitudine: sa te prabusesti cu toata forta celor 2 institutii pe un om achitat…

– În dosarul ginerelui meu, va cere sa ii ramana interceptarile, pentru ca ii sunt favorabile. La frate erau inregistrarile cu cravata, care nu sunt sub incidenta articolului 142. Tehnica la flagrant era montată de DNA Constanta.

– Dacă eram preşedinte, de acum 3 saptamani, cand CCR a dat comunicatul ca e neconstitutional articolul, ii chemam pe toti sa gasim solutia: ori platforma pusa la dispozitia tuturor, ori terminale care faceau inoperant accesul SRI.

– Alina Bica, Victor Ponta, Tudor Chiuariu, Sergiu Andon, Alina Gorghiu şi Mircea Andrei, de la Piteşti, au fost în comisia care a elaborat noul Cod Penal. Dar acolo şi-au exprimat punctul de vedere şi SRI, DNA, Înalta Curte. În comisie era un singur jurist care era împotrivă, se numea Daniel Buda, de la Cluj. Era notar şi avocat şi a încercat să se bată cu ei şi nu a reuşit, pentru că marea putere de decizie o aveau procurorii. Au fost discuţii cu serviciile de informaţii, cu reprezentanţii parchetelor, cu CSM, iar acum se plâng de ce se întâmplă. Noi toţi tratăm acest articol 142, dar până acum CCR a declarat neconstituţionale 40 de articole din acest Cod Penal. Nu le urneşte Guvernul, Parlamentul nu are curaj să o facă.

– Organele au hrănit un popor întreg cu lapte pe cartelă, cu pâine pe cartelă, cu gheare de pui şi tot organele au tras în populaţie la Revoluţie. Dacă vreodată va fi greu şi va fi România în criză economică sau de securitate să ştiţi că toţi bugetarii ăştia vor sta pitiţi şi Parlamentul va trebui să ia decizii. În 2009-2010, când nu aveam bani de salarii, atunci nu spuneau bugetarii ăştia câte pensii pentru amărâţii de pensionari pot să dea. Atunci nu-i vedeai.

E exclus ca liberalii să câştige Primăria Capitalei, dacă merg aşa cum sunt acum: cu Orban şi cu steagul Brătienilor în frunte. Aşa cum sunt lucrurile acum – şi am văzut şi disputa Gorghiu cu Predoiu – stânga câştigă tot Bucureştiul. Eu am pe cine pune să stea la masă, dacă eu nu pot sta la masă îl am pe Tomac. Mi-e greu, dar ca om politic realizez că stânga nu are cum să piardă.

– Liberalii au plecat de la guvernare de fraieri. A fost un pas tactic bine gândit de Ponta, sigur, sacrificând partidul. Dar pentru el, personal, a fost un pas bun. Însă, revenind la dreapta, aşa cum este acum şi în ceea ce mă priveşte, nu ştiu dacă am tentaţia unor iniţiative. E cam devreme să ne gândim la o victorie la Primăria Capitalei. Obiectivul meu e ca PMP să obţină 10-12%.

– Legea salarizării nu se poate introduce, după părerea mea, dar în timp ce s-au rezolvat problemele cu pensiile parlamentarilor, cu salariile înalţilor demitari, legea salarizării nu se va putea aplica de la 1 ianuarie încolo.

– Dacă nu investeşti în autostrăzi, dacă nu faci investiţii reale, ne aşteaptă repetarea a ceea ce am păţit în 2010.

– Cu Tal Silberstein cred că m-am întâlnit de două ori. De la serviciile astea atotştiutoare eu nu am ştiut ce se întâmplă la ANRP, în condiţiile în care m-a avertizat Elena Udrea, iar eu am anunţat SRI. Elena Udrea primea plângeri de la oameni că nu li se restituie la rând. Iar mie mi s-a spus că e în regulă şi că doamna Crinuţa e perfectă. Nu ştiu ce o să se scoată din dosare, dar nici nu au nevoie de stenograme, rămân neregulile făcute în procesul de restituire. E bătălia asta cu cine pe cine să asculte, iar preşedintele României nu a ştiut de la nicio instituţie ce se întâmplă la ANRP. Şi atunci sunt şi eu tentat să spun dacă, oare, e posibil să nu fi ştiut?

– Cooperarea DNA – SRI nu poate să o afecteze decizia CCR. Eu i-am rugat de câteva ori pe şefii celor două instituţii să nu mai bage în comunicate „cu spriinul SRI”, ca să nu creadă lumea că le face SRI dosarele. De aici a ieşit şi trăsnaia cu binomul.

– Am ajuns să cred în orice (n.r. – legat de un nou mandat al Laurei Codruţa Kovesi la DNA)