Viorica Dăncilă: Nu-mi permit să-i dau sfaturi lui Klaus Iohannis, dar trebuie să citească cu mare atenţie raportul lui Tudorel Toader

Premierul Viorica Dăncilă a fost duminică seara prezentă în studioul România TV şi a răspuns la cele mai stringente întrebări ale momentului.

25 feb. 2018, 15:06
Viorica Dăncilă: Nu-mi permit să-i dau sfaturi lui Klaus Iohannis, dar trebuie să citească cu mare atenţie raportul lui Tudorel Toader

Viorica Dăncilă a avut duminică seara prima apariţie publică în studioul unei televiziuni din România, după prima vizită efectuată în străinătate de la preluarea mandatului de premier.

Ea s-a referit la raportul lui Tudorel Toader privind revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, raport care va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis.”Îl apreciez pe ministrul Tudorel Toader (…) Nu sunt jurist, dar am văzut că este foarte argumentat. Acum va merge la CSM pentru un aviz şi apoi la Klaus Iohannis. Dincolo de persoană, trebuie luată masura care să respecte Constituţia, dincolo de percepţii, dincolo de a ne poziţiona de o parte sau de alta. Trebuie să ne poziţionăm de partea justiţiei. Nu-mi permit să-i dau sfaturi lui Klaus Iohannis (nr. – cu privire la revocarea sau nu din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi).

Dar preşedintele trebuie să citească cu foarte mare atenţie raportul lui Tudorel Toader. Trebuie să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea e sfântă în România şi că se aplică pentru toată lumea„, a spus Viorica Dăncilă, la România TV.

Citeşte şi Viorica Dăncilă promite: 350 km de autostradă şi 27 de avioane noi pentru Tarom. Când va fi gata metroul Drumul Taberei

Premierul a punctat faptul că îl apreciază foarte mult pe Tudorel Toader din punct de vedere profesional, adăugând că raportul acestuia cu privire la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este unul „detaliat, argumentat, cu multe puncte, tocmai pentru a se încadra în limitele legii, pentru a vorbi din punct de vedere legal şi nu din punct de vedere al unor aprecieri”.

„Legea trebuie avută în prim-plan şi trebuie respectată de toată lumea. Eu consider că atunci când vorbim de lege nu contează că te adresezi unui om de rând, că te adresezi unui om important în stat. Ea trebuie să aibă egală măsură de aplicare pentru toţi. De asemenea, nu cred că este normal să identificăm o persoană cu o instituţie. O persoană nu reprezintă o instituţie, indiferent de persoana respectivă. Şi cred că acum, ce este important, nu este numai ce spune o persoană sau alta, cu o funcţie mai mare sau mai mică în stat, important este să nu zdruncinăm încrederea în justiţie”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Citește și Tudorel Toader: Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi

Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Raportul privind activitatea managerială de la DNA are 36 de pagini şi conţine declaraţia făcută joi seară de ministrul Tudorel Toader.

Citeşte şi: Raportul Tudorel Toader a fost publicat