Liviu Pop vrea ca Ministerul Educaţiei să urmăreasca traseul educaţional al elevului până la facultate

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, isi propune sa urmareasca traseul educational al elevului si dupa ce termina liceul, respectiv sa vada daca profilul ales la facultate este acelasi cu profilul la care si-a finalizat studiile de clasa a XII-a.

RomaniaTV.net
14 nov. 2017, 11:39
Liviu Pop vrea ca Ministerul Educaţiei să urmăreasca traseul educaţional al elevului până la facultate

Întrebat care ar fi măsura care trebuie luată în contextul in care oferta educationala a universitatilor nu este corelata cu piata muncii din România, ministrul Liviu Pop a explicat că „este foarte important ca universitățile să își plieze liniile de studii către ceea ce cere piața”, iar Ministerul Educaţiei are ca obligaţie „urmărirea traseului educațional al elevului”. 

„Avem un efort comun, dacă îl pot numi așa. Chiar sâmbătă vom avea o nouă întâlnire cu Consiliul Național al Rectorilor, pentru că este foarte important ca universitățile să își plieze liniile de studii către ceea ce cere piața. Primii pași s-au făcut. Cu siguranță vor continua și anul viitor în ceea ce privește finanțarea și alocarea locurilor bugetate spre zona respectivă. Orientarea școlară contează foarte mult și asta facem. Trecerea de la liceu la facultate și urmărirea traseului educațional al elevului este una din obligațiile, dacă putem spune așa, ale Ministerului Educației, în sensul să vedem câți absolvenți au plecat din clasa a XII-a, de exemplu de profilul teoretic, la facultăți de alt profil decât cel la care au finalizat studiile de clasa a XII-a. Pentru că avem o rată a abandonului și în rândul universităților. Discuțiile sunt ample și vizavi de finanțare și vizavi de cum se poziționează universitățile românești astăzi. Sunt convins că găsim soluțiile și deja pașii sunt importanți. Sâmbătă sau duminică vom anunța public, alături de Consiliul Național al Rectorilor, exact efectiv ce facem pe zona aceasta. Sperăm ca anul viitor universitar să ne găsească mult mai pregătiți decât acesta. Asta este, în fapt, situația. Pregătim un an de zile pentru anul viitor, nu putem de pe o zi pe alta să rezolvăm lucrurile”, a declarat Liviu Pop într-un interviu pentru Agerpres.