Lovitură pentru Simona Gherghe: „Aţi tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un câine!”

Cazul unui tânăr transexual, care a suferit, în urmă cu mai mulți ani, o intervenție chirurgicală de schimbare de sex, prezentat într-o ediție Acces Direct, de la finalul lunii octombrie a anului trecut, a ajuns la CNA. 

16 ian. 2015, 12:11
Lovitură pentru Simona Gherghe: „Aţi tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un câine!”

Un caz prezentat în emisiunea Simonei Gherghe de la Antena 1 i-a oripilat pe membrii Consiliului Național al Audiovizualului. Unii dintre membrii forului au comparat situația din emisiunea Acces Direct, difuzată pe 21 octombrie 2014, cu un alt caz devenit celebru – Ioana Tufaru (ceara din urechi).

Simona Gherghe, enervată la culme de una dintre invitate: „Ce facem aici? Ne batem joc?”

„Ați tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un câine, dacă este un caz umanitar, tratați-l ca atare. (…) Ce televiziune e asta? Seamănă cu cazul fetei Andei Călugăreanu. Nici nu știu cum a putut să-și bată joc de acest om”, a spus Florin Gabrea, membru CNA, într-o ședință care i-a adus Antenei 1 o amendă de 20.000 de lei.

Cazul unui tânăr transexual, care a suferit, în urmă cu mai mulți ani, o intervenție chirurgicală de schimbare de sex, a fost prezentat într-o ediție Acces Direct, de la finalul lunii octombrie a anului trecut. Situația dramatică a tânărului a fost prezentată pe larg, chiar cu „detalii anatomice”, fapt care i-a făcut pe membrii Consiliului să spună ca povestea a fost relatată într-un mod „iresponsabil”. Din acest motiv, Antena 1 a fost sancționată pentur emisiunea din 21 octombrie, cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, scrie paginademedia.ro.

Propunerea a venit din partea lui Valentin Jucan și a primit șase voturi „pentru” din cele opt posibile, în ședința de astăzi. Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea s-au declarat împotriva acestei sancțiuni.

Florin Gabrea, membru CNA, a criticat dur mometul de la Acces Direct, după vizionarea fragmentelor:

Povestea unui om care suferă cumplit a fost o prezentată în mod iresponsabil și indencent. Ați tratat acest om ca pe o vacă, ca pe un caine, daca este un caz umanitar, tratați-l ca atare. (…) În emisiune a fost prezentă pentru a comenta cazul Adriana Bahmuțeanu care l-a întrebat pe acest om detalii anatomice:

„Dar tu pe unde faci pipi?”. Ce televiziune e asta? Situația de față seamănă cu cazul fetei Andei Călugăreanu. Nici nu știu cum a putut să-și bată joc de acest om. Doamna Simona Gherghe a chemat-o pe doamna Bahmuțeanu, în loc să aduca un medic, un psiholog. „Unde sunt labiile? – Cum să întrebe așa ceva? După părerea mea nici n-am vazut așa ceva. Pe săraca Ioana Tufeanu au spus „vrem s-o ajutăm”. Pe acest om cu ce l-ați ajutat? Era normal sa-i cheme pe doctorii care au facut aceste lucruri, să cheme poate un psiholog”.

La rândul său, Valentin Jucan, un alt membru CNA a completat spunând:

„Publicul vede un individ/o individă în stare de mizerie, nu ne intereseaza ce contracte au ei (televiziunea cu persoana prezentată). Noi trebuie să protejăm, pe lângă persoanele prezentate în emisiune, și pe cei care stau în fața micilor ecrane”.

Răsvan Popescu, fost președinte al CNA, nu a împărtășit opiniile celor doi spunând că tânărul transexual și-a dat acordul pentru apariția în emisiune și a semnat un contract.

„Eu n-am vazut unde este problema. Am vazut un om care a trecut printr-o poveste dramatică, are discernamant, și-a dat acordul pentru apariția în emisiune. Eu văd o problemă în privința orei de difuzare, a protecției minorilor. Pentru asta propun o somație”, a declarat Răsvan Popescu.

Revoltat de declarația colegului său, Florin Gabrea a propus, ironic, să-i fie transmisă o scrisoare de felicitare postului Antena 1.

„Doresc ca CNA să transmită o scrisoare de felicitare pentru reușita emisiunii”, a spus Florin Gabrea, la final, înaintea votului.

Cum s-a apărat postul în fața Consiliului?

Mirela Bomboe, reprezentanta grupului Intact, la CNA:

„Este și puterea exemplului negativ pentru ca pe viitor să nu se mai întample astfel de lucruri. Orice persoană care apare pe post nu apare pe post făra un contract. Nu era necesar să facem un cont, să strângem bani și să-i dăm. Sinceră să fiu, nu știu dacă la sfârșitul emisiunii s-a facut un apel pentru strângerea unor bani. Mi se pare că „se caută nod în papură”. Sincer, nu cred ca acest caz se încadrează pentru vreo sancțiune”.