Ludovic Orban: Referendumul este cea mai profundă formă de democraţie. Nu e vorba de costuri

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că va merge la votare întrucât referendumul este cea mai profundă formă de democraţie şi nu se pune problema costurilor, când trei milioane de cetăţeni au iniţiat procedura de revizuire a Constituţiei, care a fost apoi adoptată în Parlament.

RomaniaTV.net
06 oct. 2018, 10:10
Ludovic Orban: Referendumul este cea mai profundă formă de democraţie. Nu e vorba de costuri

„Nu e vorba de costuri. În momentul în care trei milioane de cetăţeni au iniţiat procedura de revizuire a Constituţiei, iar această iniţiativă a fost adoptată de Parlament, conform Constituţiei, pentru finalizarea iniţiativei este necesar referendumul. Aici nu e vorba de costuri, ci e vorba de proceduri democratice care sunt înscrise în Constituţia României şi care sunt normale şi fireşti pentru o democraţie”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal a precizat că va vota duminică în localitatea sa de domiciliu şi că nu a implicat politic partidul în chestiunea referendumului, susţinând, totodată, că nu este de acord cu folosirea acestuia pentru câştigarea de capital politic.

„Am spus că particip la vot. Referendumul este forma cea mai profundă de democraţie care permite exercitarea directă a suveranităţii de către cetăţeni, prin care cetăţenii pot să decidă direct, nu prin reprezentanţi, asupra problemelor care sunt supuse deciziei cetăţenilor”, a subliniat Ludovic Orban.

El a punctat că, în primul rând, respectă democraţia şi mai ales dreptul cetăţenilor de a decide în probleme importante pentru societatea românească, dar, spre deosebire de alţi lideri politici, a refuzat să implice politic PNL în acest scrutin.

„Spre deosebire de alţi lideri politici, am refuzat să poziţionez politic partidul, să-l implic ca partid în acest referendum. Problema e una de conştiinţă, care ţine de convingerile intime ale fiecărui om şi nu cred că vreun partid politic ar trebui să încerce să folosească acest referendum în interes politic sau electoral”, a adăugat liderul PNL.

Ludovic Orban şi-a exprimat regretul că alţi lideri politici „se bat cu cărămida în piept” că sunt mari familişti, „gen Dragnea, care e ultimul ce poate să devină un susţinător corect şi cinstit al acestui referendum”, iar alţii, că sunt susţinători ai boicotului.

„Fiecare încearcă să câştige capital politic electoral în mod ieftin, dintr-o chestiune în care nu ar trebui să se implice politic (…),” a menţionat Orban.

Ludovic Orban şi preşedinţii de filiale PNL din regiunea de vest, respectiv Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş, s-au întâlnit sâmbătă, la Timişoara, pentru semnarea unei Rezoluţii care cuprinde principalele proiecte cu impact local, regional sau naţional şi care vor face parte din programul de guvernare al PNL şi care vor fi susţinute de liberali în momentul în care PNL va ajunge la guvernare.