LUMEA SPORTULUI este în DOLIU. Un triplu campion olimpic a murit la 50 de ani FOTO

Halterofilul turc Naim Suleymanoglu, campion olimpic în 1988, 1992 şi 1996, un sportiv legendar în ţara sa, a decedat vineri la vârsta de 50 ani într-un spital din Istanbul, relatează agenţia turcă Anadolu.

19 nov. 2017, 09:13

Supranumit ”Hercule de buzunar”, pentru talia sa de numai 1,47 m, Suleymanoglu a fost spitalizat la finele lunii septembrie din cauza unor probleme la ficat, scrie antena3.ro.

Citeşte şi Micul Hercule, Giuliano Stroe, trăieşte o adevărată dramă. Tatăl lui este disperat să găsească o salvare

Născut din părinţi turci în Bulgaria, Suleymanoglu a obţinut azil politic în Turcia şi apoi naţionalitatea străbunilor săi, după ce a reuşit să fugă pe când se afla în Australia la un concurs. După ce s-a refugiat la ambasada Turciei, el a ajuns apoi la Londra cu avionul premierului turc de atunci, Turgut Ozal, şi în final la Ankara, unde a fost primit ca un erou. Pentru a putea reprezenta Turcia la JO 1988, Bulgaria a solicitat şi a primit de la guvernul turc ca o compensaţie suma de 1,25 milioane dolari.

Dincolo de cele 3 titluri olimpice la categoriile 60 şi 64 kg, Suleymanoglu a mai cucerit 5 medalii de aur la Mondiale şi 2 de aur la Europene. În perioada în care a reprezentat Bulgaria, Suleymanoglu a cucerit 2 medalii de aur şi una de argint la CM.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a prezentat condoleanţele sale familiei sportivului şi naţiunii.