"LUNEA CEA TRISTĂ": Cum facem faţă primei zile de muncă de după vacanţa de Sărbători

Publicat: Luni, 06 Ianuarie 2014 06:57 // Actualizat: Luni, 06 Ianuarie 2014 06:57 // Sursa: romaniatv.net

Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu, după vacanţa sărbătorilor de iarnă, este o zi deosebit de dificilă, spun specialiştii, deoarece mai mulţi factori negativi se cumulează, afectându-ne starea; ca rezultat, mulţi oameni încep noul an deja epuizaţi fizic şi psihic.

“Toţi aceşti factori au efect cumulativ”, spune dr. Angelos Halaris de la Universitatatea Loyola, psihiatru specializat în tratarea depresiilor. “Observăm o creştere a numărului de cazuri de depresie în prima săptămână de după sărbători şi în tot restul acestei luni.”

Starea de moleşeală de după sărbători se suprapune, la unele persoane, peste un tip special de depresie, caracteristică anotimpului rece: tulburarea afectivă sezonieră (SAD). În plus, dacă vremea în această perioadă a anului este foarte friguroasă, acest fapt constituie un factor de stres suplimentar perntru organism, ceea ce amplifică problema.

Pentru mulţi oameni, sărbătorile de iarnă implică mâncare şi băuturi alcoolice în exces; se adaugă probleme de familie şi dificultăţi în relaţia cu partenerul, care, de multe ori, ies la suprafaţă tocmai în această perioadă.

Ca rezultat, mulţi oameni încep anul deja “dărâmaţi” fizic şi mental.

Situaţia este cu atât mai gravă pentru cei care suferă deja de tulburarea afectivă sezonieră (SAD. SAD este caracterizată prin depresie, epuizare şi lipsă de interes faţă de oameni şi de activităţile obişnuite.

“Această tulburare afectează viziunea unei persoane asupra vieţii şi capacitatea de a funcţiona corespunzător”, explică dr. Halaris.

Iar factorii de stres ambientali, precum un val de frig puternic, pot contribui la apariţia depresiei la persoanele care sunt deja vulnerabile din cauza SAD, a letargiei de după sărbători sau a altor factori, afirmă specialistul.

Se crede că SAD este asociată cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului, determinat de insuficienta expunere la lumină în timpul zilelor scurte şi înnorate ale iernii.

Lumina intensă, spune dr. Halaris, afectează biochimia creierului în mod pozitiv şi poate acţiona, astfel, ca un anti-depresiv. Prin urmare, recomandă medicul, dacă puteţi suporta frigul, ieşiţi afară din casă în timpul zilei, chiar dacă este înnorat. În casă, trageţi draperiile şi ridicaţi jaluzelele pentru a permite pătrunderea luminii naturale.

Problema nu trebuie neglijată: la nevoie, SAD poate fi tratată eficient prin fototerapie (expunerea la anumite tipuri de lumină), medicamente antidepresive şi/sau psihoterapie. Un dispozitiv modernfoloseşte, de exemplu, o bentiţă specială, cu surse de lumină incorporate, care transmite lumina spre retină şi care poate fi purtată atât afară, cât şi în casă.

Sursa: Science Daily, descopera.ro

3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bobotează lunea cea trista prima zi de muncă sărbători Sfântul Ion zile libere
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 ian 09:57
...rel="nofollow" target="_blank">descopera.ro Source Article from http://www.romaniatv.net/lunea-cea-trista-cum-facem-fata-primei-zile-de-munca-de-dupa-vacanta-de-sarbatori_118084.html"LUNEA CEA TRISTĂ": Cum facem faţă primei zile de muncă...
06 ian 07:31
...se cumulează, afectându-ne starea; ca rezultat, mulţi oameni încep noul an deja Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
06 ian 07:00
... Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu, după...
1
EUR
4.6590
RON
14 Nov
noapte 6 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H