LUNI încep negocierile pe SALARIUL MINIM. Decizii importante pentru peste un milion de români

Decizii importante pentru peste 1 milion de români cu salarii mici. Luni, 15 februarie, încep primele discuţii legate de salariul minim din 2017.

14 feb. 2016, 18:17
LUNI încep negocierile pe SALARIUL MINIM. Decizii importante pentru peste un milion de români

După ce s-a stabilit că, de la 1 mai 2016, salariul minim să fie majorat cu 200 de lei, până la 1.250 de lei, discuţiile de luni sunt importante pentru că schimbă complet modul de stabilire a salariului minim din România.

Acestea sunt primele discuţii oficiale pentru salariul minim de anul viitor, când acesta se va stabili de către Guvern, ci pe baza unui algoritm, pe baza unui calcul calcul, stabilit în funcţie de creşterea economică sau de creşterea productivităţii. Urmează discuţii dure cu sindicatele, care doresc creşterea în funcţie de coşul minim de consum, care în prezent este calculat la 1.450 de lei, mai mare decât salariul minim pe economie. Pe de altă parte, patronatele doresc o creştere temperată, doar în funcţie de creşterea productivităţii.

Ce spune ministrul Muncii despre MAJORĂRILE SALARIALE din 2017

Majorările salariale din 2017 vor fi decise în funcție de resursele financiare disponibile, cu încadrarea în anvelopa salarială stabilită pentru anul viitor, a declarat recent ministrul Muncii, Ana Costea. Aceasta a explicat că, pentru stabilirea nivelului salariului minim pentru anul viitor, va fi constituit un grup de lucru care va elabora un mecanism transparent prin care acesta să fie indexat automat.

NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

„Articolul 164 din Legea nr.53/2003 Codul muncii Republicată prevede că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată s-au avut în vedere următoarele: art. 3 din Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975; reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială; recomandarea Comisiei Europene cu privire la îmbunătățirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană; factorii de ordin economic, inclusiv cerințele dezvoltării economice, productivitatea și interesul care există pentru a realiza și a menține un înalt nivel de folosire a forței de muncă.

Conform articolului 1 din H.G. nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, salariul de bază minim brut pe țară s-a stabilit la valoarea de 1.250 lei/lună, începând cu data de 1 mai 2016. Față de anul 2015, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 1.250 lei reprezintă o creștere de 19,04%.

De această majorare va beneficia un număr de circa 1.131.686 salariați, din care 39.322 în sectorul bugetar și 1.092.364 în sectorul concurențial.

Ca urmare a creșterii, în anul 2016, a deducerii personale de la 250 lei la 300 lei, conform articolului 77 aliniatul (2) litera (i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru contribuabili care nu au persoane în întreținere, cuantumul net al salariului minim va crește de la 917 lei la 925 lei.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are la bază, printre altele, îmbunătățirea ponderii acestuia în raport de salariul mediu, astfel încât salariul minim să se apropie de 60% din salariu mediu, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană. În anul 2016, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în salariul mediu va fi de 46,62%”, a spus Ana Costea.