NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

Publicat: Luni, 08 Februarie 2016 09:49 // Actualizat: Luni, 08 Februarie 2016 14:52 // Sursa: romaniatv.net

Cu două zile înainte de finalizarea legii salarizării, România TV a aflat care vor fi veniturile bugetarilor. Astfel, potrivit documentului obţinut de jurnalişti, un profesor cu 25 de ani de vechime ar putea ajunge la 5.700 de lei, iar un judecător va încasa 14.000 de lei lunar.

Ministrul Muncii, Ana Costea, va discuta săptămâna aceasta cu parlamentarii despre modificările aduse Legii Salarizării. Oficialul  va prezenta proiectul deputaţilor şi senatorilor din Comisiile de Muncă. Proiectul de lege prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari şi ar urma să intre în vigoare în 2017.

Noua lege a salarizării. Cine va primi mai mulţi bani şi ale cui salarii ÎNGHEAŢĂ în următorii ani

Potrivit unui document obţinut de România TV, un profesor cu studii superioare şi cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

La aceste salarii se pot adăuga şi sporuri. Lefurile bugetarilor vor creşte etapizat, în următorii 4-5 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Guvernul trebuie să finalizeze proiectul de lege până la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să intre în vigoare.

"Salariile sunt bune, dar există o doză foarte mare de neîncredere vizavi de aplicarea legii în această formă"

Sindicatele spun că daca s-ar merge pe această variantă, "salariile sunt bune", însă sunt neîncrezători că majorările salariale vor fi atât de mari, de vreme ce "Ministerul de Finanţe a vorbit de creşteri salariale care în 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%".

"Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica.

Ministrul Ana Costea, anunţ despre legea salarizării: E nevoie de criterii obiective şi să se elimine subiectivismul


Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada.

Salariile sunt bune, daca s-ar merge pe aceasta varianta, insa, pe de alta parte, exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de intrarea practica a legii respective. Degeaba se vorbeste ca ea va fi aplicata etapizat in 4-5 ani, cand pe de aşta parte, Ministerul Finantelor vine si spune cu totul si cu totul altceva. Ne intereseaza o declaratie transanta care sa clarifice aceasta problema", a declarat la România TV preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a solicitat în mod expres Guvernului României adoptarea de urgenţă a Legii salarizării unitare. Ovidiu Donţu a spus că din punctul său de vedere, această lege ar trebui să fie prioritară pentru începutul acestui an. Donţu a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă proiectul de Lege a salarizării unitare în Parlamentul României, spre dezbatere, astfel încât acesta să poată fi aprobat într-un timp cât mai scurt.

GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016 propusă de Guvernul Ponta

"Din punctul meu de vedere acesta trebuie să fie primul proiect de lege pentru anul 2016. Actualul Guvern de tehnocraţi trebuie să se ocupe în mod special de Legea salarizării unitare şi asta pentru că fostul Guvern condus de Victor Ponta l-a lăsat 100% aplicabil. Trebuia doar preluat şi dus în Parlament. Noi vrem ca dezbaterea acestui proiect să intre în dezbateri cât mai repede, motiv pentru care somăm Guvernul să treacă de la vorbe la fapte şi să vină cât mai repede cu legea în Parlament. Creşterea economică record care a fost confirmată şi de instituţiile internaţionale trebuie să se regăsească în nivelul de trai al românilor", a declarat senatorul.

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.

loading...
24 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 feb 13:57
Răspunde | Votează email -1 email
Florin
Nou sistem de lucru la domiciliu!
Selectam colaboratori pentru lucru la domiciliu si care dispun de circa 2 ore libere pe zi. Este necesar calculator, conexiune la internet, cunostinte minime de operare cu documente word si pdf, navigare pe internet. Oferim un curs rapid de instruire gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]
10 feb 10:15
Răspunde | Votează email 0 email
Puska si Cureaua ...scurta
In sumele astea, intra si spaga,sau asta este separat ?
Ma refer in special la medici si la judecatori.
09 feb 12:10
Răspunde | Votează email 1 email
Hop SI Eu
Vai de ei.
Dai unui medic care salveaza vieti 5.600 si dai unui neica nimeni 14.000 sa stea in fotoliu uitinduse la pereti ca apoi sa lase liberi toti infractorii.
Frumos, imi place si zic si la mai bine inainte pana tot neamul dispare.
09 feb 11:32
...TV preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor. sursa:romaniatv.net POATE EŞTI INTERESAT ŞI DE......
09 feb 09:26
Răspunde | Votează email 0 email
Clava
Urgent! Lucru la domiciliu! Oamenii sunt asa de blocati intr-o anumita perspectiva, incat nu pot vedea ceea ce este atat de limpede, deoarece ideile lor, orientate intr-o singura directie, i-au orbit. Aici veti gasi garantat cea mai serioasa oferta de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract legal de comision! Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]
09 feb 07:47
Răspunde | Votează email 1 email
Gaby
Aveti pe dracu. Aveti niste declaratii cu privire la anumite plafoane salariale (profesori) Daca titlul articolului este ,,Avem noua grila de salarizare'' , atunci prezentati noua grila nu doar niste declaratii cu privire la procentul de crestere. Ca sa nu mai vorbim de contradictia dintre declaratii cu privire la cat vor creste salariile si in cate transe !!! Jurnalist de 2 lei.
09 feb 07:16
Răspunde | Votează email -1 email
iovu
Asa , dati unui profesor fara nici un criteriu de performanta mai mult decat unui medic care sa va opereze pe creier handicapatilor !
08 feb 19:14
Răspunde | Votează email -6 email
Sebastian
Sorin tu stii prin cate trece un absolvent de drept ca sa ajunga judecator? Trebuie sa dea examen pentru a intra in magistratura pentru care are niste zeci de kg de carti (la propriu) de invatat. Apoi dupa 2 ani devine stagiar si dupa inca 2 ani da examenul de definitivat. Apoi nu-i garanteaza nimeni ca va ajunge sa profeseze in localitatea unde locuieste. Daca nu ia nota mare la definitivat se poate trezi ca ajunge la Patarlagele sau mai stiu eu pe unde. Si salariul unui judecator dupa definitivat la ora actuala e pe la 5000-6000, mult sub volumul de munca depus si responsabilitatea avuta.
08 feb 18:05
Răspunde | Votează email 1 email
Sorin
Este foarte intereseanta grila de salarizare. Un profesor, după o mulțime de ani vechime, poate (!!!) ajunge, dacă mai are viață, la un venit net, de 5700 lei - aceștia sunt cei care ne pregătesc generațiile viitoare pntru viața de adult și trec succesiv prin examene de grad, pe când judecătorii primesc salatii aproape triple și participă la niciun examen ! Interesantă viziune a celor ce au creat o asemenea lege. Un alt amănunt, probabil la fel de nesemnifictiv, este retribuirea medicilor care, după ce agungi în viață (și nu numai) te tratează și te ajută să fi sau să te menții sănătos, pentru a putea lucra și contribui la cheltuielile guvernului. Judecătorii, în schimb, te ascund - ăsta este MARELE merit al judecătorilor și, probabil, pentru asta sunt așa remunerați. Bravo lor ! Cinste celor ce au gândit așa legea !
08 feb 15:57
...astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.loading… Source link loading... var...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H